Avicenna İbni-i Sina Kimdir? Avicenna Ne Demek ve Hakkında Bilgi

Tıp dünyasının gelişmesinde büyük rol oynayan İbni Sina, batı tarafında Avicenna ismiyle bilinmektedir. İşte Avicenna Kimdir? ve Avicenna Ne Demek? gibi soruların yanıtı.
Avicenna İbni-i Sina Kimdir? Avicenna Ne Demek ve Hakkında Bilgi

Dönemine göre oldukça başarılı işler çıkaran İbni Sina, birçok kişi tarafından Avicenna adıyla tanınmaktadır. Avicenna isminin İbni Sina’ya ait olduğunu bazı insanlar tarafından bilinmemektedir. Bu yazımızda ise Avicenna isminin nerden geldiğini ve ne demek olduğunu sizler için cevapladık. İşte Avicenna Kimdir? Avicenna Ne Demek ve Hakkında bilgi.


Avicenna Kimdir?

Avicenna Kimdir

980 yılında Samaniler zamanında Buhara şehrinde dünyaya gelen İbni Sina, batılılar tarafından Avicenna ismiyle tanınmaktadır. Babasının ismi Abdullah Bin Sina’dır. İslam’ın Altın Çağı döneminde yaptığı çalışmalarla en önemli insanlar arasında yer almaktadır.

Şimdi ise Özbekistan sınırları içerisinde olan Efşene köyünde doğup büyümüştür. Toplamda 200 kitap ortaya çıkaran İbni Sina, tıp ve felsefe alanına daha fazla ilgi göstermekteydi. Batı ülkeleri tarafından Orta Çağ bilimini ortaya çıkaran ve Büyük Üstat ismiyle hekimlerin lideri olarak bilinmektedir. El-Kanun fi't-Tıb ismini verdiği kitabı sayesinde adını tüm dünyaya duyurmaya başarmıştır. İbni Sina’nın bu kitabı bir dönem boyunca üniversitelerde okutulmuştur.

Kuşyar isimli bir doktorla beraber çalışarak kendisini geliştirdi. Farklı farklı konuları ele aldı toplamda 450 eser yazdı. Eserlerden sadece 240 tanesi günümüze kadar gelmeyi başarmıştır. Bu kitapların arasındaki en önemli eserler ise Kitabü'ş-Şifa ve El-Kanun fi't-Tıb’dır. Orta Çağ döneminde eğitim veren üniversitelerde bu kitaplar okutulurken 1650 yılına kadar Montpeller ve Louvain’da ders konusu olarak işlenmiştir.

Babasından daha fazla ün salmış olan Bilgin Natili ve İsmail Zahid’den özel olarak eğitim görmüştür. Geometri mantık, fıkıh, sarf, nahiv, tıp ve doğabilim konularını ele aldığı birçok araştırma yaptı. Buhara prensi Emir’i ölümcül hastalıktan kurtararak karşılığında saray kütüphanesine sınırsız giriş hakkı elde etmiştir. Kütüphanede çıkan yangını kendisini kundaklamayla suçladılar. 22 yaşında babası vefat etti. Yakalandığı ağır hastalık sonucu 1037 yılında 56 yaşındayken öldü. Ölmeden önce mallarını fakirlere dağıttı ve kölelerini serbest bırakmıştır.


Avicenna Ne Demek?

Avicenna Ne Demek

Batılılar tarafından İbni Sina’ya verilmiş olan Avicenna lakabı vazgeçilmez anlamı taşımaktadır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.