Atopik Dermatit Nedir? Egzama Belirtileri ve Tedavisi

Halk arasında egzama olarak bilinen atopik dermatitin nedenlerini, belirtilerini, tanı kriterlerini ve tedavisini içeriğimizde bir araya getirdik.
Atopik Dermatit Nedir? Egzama Belirtileri ve Tedavisi

Kişide kaşıntıya, kızarıklığa ve kabarcıklara neden olan atopik dermatit, ciltte oluşan kronik rahatsızlıklardan biridir. Bu içeriğimizde atopik dermatit hakkında bilinmesi gerekenlere yer verdik. Yazımızda atopik dermatit nedir, neden olur, tanı kriterleri ve belirtileri nelerdir, nasıl geçer ve tedavi süreci nasıl ilerler gibi soruların cevabını bulabilirsiniz.

İşte egzama hakkında her şey...

Atopik Dermatit Nedir?

Atopik Dermatit

Atopik dermatit, kişinin derisinin alerjen maddelere aşırı duyarlı olması olmasından dolayı meydana gelmektedir. Atopik dermatitin bir diğer adı ise alerjik egzamadır. Bu hastalık bulaşıcı bir hastalık değildir ve çoğunlukla genetik faktörlerden dolayı ortaya çıkmaktadır.

Bir cilt rahatsızlığı olan atopik dermatit kronik bir hastalıktır. Bebeklerde ilk 6 ay sonrasında ortaya çıkan egzama, her 10 kişiden 1'inde görülmektedir. Bu hastalık kişinin derisinde birçok şekilde kendini göstermektedir.

Atopik Dermatit Belirtileri

Atopik Dermatit

Atopik dermatit rahatsızlığı genellikle birkaç belirtiyle kendisini göstermektedir. Deride aşır duyarlılık, kaşıntı, kızarıklık, sulanma, kuruluk, kepeklenme ve kabuklanma bu belirtilerden en çok karşılaşılanlarıdır.

Yukarıda saymış olduğumuz belirtiler egzamayı işaret etmektedir. Çoğu zaman diğer cilt rahatsızlıklarıyla karıştırılan atopik dermatit, bu yüzden doktor tarafından teşhis edilmelidir. Alanında uzman bir Cildiye doktoru tanıyı koyarak gerekli tedavi sürecini yönetecektir.

Atopik Dermatit Nedenleri

Atopik Dermatit

Atopik dermatit rahatsızlığı bazı nedenler yüzünden daha fazla görülmektedir. Bunlar genetik ve çevresel faktörler, sıcak havalar, güneş ışınları, aşırı terleme, kimyasal maddeler, besin alerjisi, diğer alerjen maddeler ve strestir.

Bu nedenler yüzünden ortaya çıkan atopik dermatitin bir an önce tedavi edilmesi gerekir. Aksi takdirde ciltte kaşıntıya, kızarıklığa ve hassasiyet gibi durumlara neden olmaktadır. Bu durumda da kişide ciddi problemler oluşabilmektedir.

Atopik Dermatit Tanı Kriterleri

Atopik Dermatit

Bu rahatsızlığı teşhis etmek için gereken tanı kriterleri ciddi kaşıntı, sürekli olarak tekrar etme, tipik morfoloji, dağılım ve atopik hastalık öyküsüdür. Özellikle kaşıntı olmazsa olmaz bulgulardan birisidir. Kişide kaşıntı varsa anında atopik dermatitten şüphelenilmelidir.

Atopik dermatit belirtileri olan kişiler dermatoloji bölümüne başvurarak doktor muayenesinden geçmelidir. Doktor atopik dermatit tanısı koyduktan sonra gerekli tedavi uygulanmalıdır. İlk olarak atopik dermatitin nedenleri ve derecesi belirlenmelidir. Daha sonra tedavi süreci başlatılır.

Atopik Dermatit Tedavisi

Atopik Dermatit

Atopik egzamada ciddi bir kuruluk yaşandığı için deriyi nemlendirmek önem taşır. Bu nedenle doktorun hastayı cildi nemlendirme konusunda bilgilendirmesi gerekmektedir. Tedavide ilk olarak vücut bakımının düzenli ve gerekli olduğu gibi yapılması sağlanır.

Atopik dermatit hastalığı yaşayan kişiler banyo yaparken sıcak su, sabun, lif, kese gibi vücudu tahriş edecek ürünler kullanılmamalıdır. Bu ürünler vücudu tahriş ederek kurumasına neden olabilir. Bu nedenle atopik dermatit hastalığı bulunan kişiler bu ürünlerden kaçınmalıdır.

Atopik Dermatit

Bu hastalığı yaşayan kişiler her gün 2 defa ılık su ile yıkanmalıdır. Genellikle 5-10 dakikalık süreler halinde olmalıdır. Banyo esnasında kullanılacak ürünler losyon tarzında ve sabun içermeyen ürünler olmalıdır.

Banyo sonrasında hafifçe kurulanmalı ve nemlendiriciler kullanılmalıdır. Atopik dermatit tedavisinde önemli olan hastanın yaşam kalitesini arttırmaktır. Aynı zamanda alerjik astım ve alerjik rinit gibi hastalıkların ilerlemesini engellemek için de tedavi uygulanmaktadır. Bunların yanı sıra doktor tedavide hastanın durumuna ve hastalığın derecesine göre çeşitli ilaçları kullanabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Kurdeşen Nedir?Liken Planus Hastalığı Nedenleri ve Tedavisi
Seboreik Dermatit Belirtileri ve TedavisiLupus Hastalığı Nedir?
Vitiligo Nedir?Eritema Multiforme Nedenleri ve Belirtileri

Atopik dermatit ne demek?

Egzama olarak bilinen atopik dermatit, cildin çeşitli bölgelerinde kuru ve pullu yama tarzında lezyonlara neden olan bir rahatsızlıktır. Bu lezyonlar yaygın kaşıntıya neden olmaktadır ve kırmızı kabarık noktaların oluşmasına sebebiyet verebilir.

Atopik dermatit oluşmasının sebepleri nelerdir?

Bu rahatsızlığın ortaya çıkmasının altında birçok faktör rol oynamaktadır. Bunlardan en çok karşılaşılanları ise toz, toprak, polen teması ve besin tüketimidir. Eğer çocuklarda alerjik bir altyapı varsa bu durumlardan sonra atopik dermatit oluşabilmektedir.

Atopik dermatit nasıl geçer?

Atomik dermatit rahatsızlığını geçirmek istiyorsanız doktor tarafından önerilen tedavi yöntemlerini uygulamanız gerekiyor. Kaşıntıları kontrol altına alan ve cildi onaran kremlerin kullanımı bu dönemde oldukça önemlidir. Ancak mutlaka doktor kontrolü altında ve dozunda kullanmanız gerektiğini hatırlatalım.

Atopik dermatit geçer mi?

Bu rahatsızlığa sahip olan çocuklar 3 yaşına gelmeden %80 oranda atopik dermatitten kurtulmaktadır. Ancak nadiren de olsa bu rahatsızlığın ileriki yaşlarda görülme olasılığı vardır.

Atopik dermatit olanlar ne yememeli?

Atopik dermatite sahip olan kişilerin ilk olarak sık karşılaşılan besin alerjilerinden uzak durması gerekiyor. Özellikle inek sütü, soya, buğday, yer fıstığı ve yumurtayı hayatınızdan çıkartın. Daha sonra bir alerji testi yaptırın ve ona göre aksiyon alın.

Atopik dermatiti ne tetikler?

Egzamayı tetikleyen en önemli faktör besin alerjileridir. Çocuklarda süt, yer fıstığı, buğday, yumurta, fındık, balık, kabuklu deniz ürünleri ve soya gibi gıdalar egzamayı tetikleyebilme potansiyeline sahiptir. Bu yüzden bir an önce bir alerji ve immünoloji uzmanına başvurmanızı öneririz.

Hangi vitamin eksikliği egzamaya neden olur?

Egzamaya çoğunlukla B6 vitaminin eksikliği yol açmaktadır. Bu vitaminin eksik olması durumunda hücre yenilenmesi yavaşlar ve egzama problemi ortaya çıkar.

Egzama nelerde görülür?

Egzamanın görüldüğü yerler türüne göre değişmektedir. Cildin birçok noktasında görülebilen egzama, ayak ve el parmaklarında görülebileceği gibi kol, göğüs ve yüz gibi bölgelerde de ortaya çıkabilir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.