Aşık Mahzuni Şerif Kimdir?

Âşık Mahzunî Şerif , 17 Kasım 1940 Kahraman Maraş’ın Afşin ilçesinde dünyaya geldi. 17 Mayıs 2002 yılında da Almanya’nın Köln şehrinde yaşama gözlerini yumdu. Gelin, 15’inci ölüm yıl dönümünde Türk Halk Ozanı Şerif’i yakında tanıyalım.
Aşık Mahzuni Şerif Kimdir?

 Asıl adı Şerif Cırık, mahlasıyla Âşık Mahzunî Şerif, 1940'ın başlarında Kahramanmaraş iline bağlı Afşin'in Berçenek köyünde yaşama gözlerini açar. Yaşam sürdüğü bu kainatta 'Pir Sultanların' ölümsüzlüğünün en büyük değerlerinden bir olacaktır.

1956 yılında Berçenek'e gelen ilk okuldan mezun olur. Berçenek’te okul olmadığı dönemde, Elbistan'ın Alembey Köyü'nde, Lütfü Efendi Medresesinde Kur'an ilmi almış, eski Türkçe öğrenmiştir.

1957 senesinde Mersin Astsubay Okulu'na gider. 17 yaşına geldiğinde babasının zoruyla dayısının kızı Emine ile evlenir. Evliliğinde bir kızı olan Mahzuni, bu evliliğe bir mektupla son verir.

1960 yılında Ankara Ordu Donatım Teknik Okulu' nu büyük bir başarıyla bitirir. Başarısının sayesinde Kuleli Askeri Lisesi'ni aynı yılda kazanmasına rağmen, toplumculuğa ve halk edebiyatına gönül verdiği ve Alevi olduğundan dolayı ordudan ihraç edilir.

1961'de Ankara’da yaşam sürdüğü sırada İtalyan asıllı Sovina (Suna) isimli bir kızla tanışır. Bu evlilikten Züleyha, Emrah, Ferhat adlı üç çocuğu olur. Bu dönemden itibaren, sevip gönül verdiği yoldan giderek, yüzlerce plak ve kaset yapar. Hakkında yazılan ve yazdığı kitaplar büyük tartışmalara neden olur.

mahzuni şerif

1971 yılına geldiğimizde Mahzuni üçüncü eşi Fatma Hanım'ı gönül bağıyla dünya evine girer. Bu evliliklerinden Derya, Ali, Şeyda ve Yetiş adlı dört çocuğu dünyaya gelir. Aynı yıl yapılan askeri darbeden sonra kurulan Nihat Erim hükumetinin Deniz Gezmiş ve Arkadaşlarını idam etmesine dayanamayıp 'Erim Erim Eriyesin' türküsünü söylemesinden dolayı hemen tutuklanıp dört ay ceza verilir. Beraat edilir ve tekrardan tutuklanır.

1962 - 1988 yılları arasında defalarca saldırıya maruz kalır, evi yakılır, mahkemelik olur, tutuklanır, dövülür, dişleri sökülür...

1989 -1991 yılları arasında 'Halk Ozanları Derneği' genel başkanlığı görevini yapmıştır.

1998 yılında, 58 kaseti olan Mahzuni Şerif, dünyanın yaşayan üç büyük ozanıları içerisinde ilk sırada yer alır.

2001 yılının başlarında rahatsızlanarak, kalp ve solunum yetmezliği rahatsızlığıyla, JFK Hospital'da yoğun bakım altına alınır ancak yaşama tutunmayı başarır.

Halk şiirine ve türkülerine yaşam veren Âşık Mahzuni, 62 yıllık ömrüne; 453 plak, 58 kaset ve yayınlanmış 8 kitap sığdırmıştır. Aynı zamanda TRT tarafından hazırlanmış iki belgeseli de bulunur.

aşık mahzuni

Âşık Mahzuni Kabri

2002 Mayıs ayının 17'si Mahzuni Severler için kara bir gündür. Evli, sekiz çocuk, dört torun sahibi olan Mahzuni Şerif, 62 yaşında Almanya'nın Köln şehrine yaşama gözlerini yumar. Mahzuni 62 yaşında ölmedi o 62 yıl dolu dolu yaşadı. Mezarı Hacı Bektaş Veli Külliyesi'nin yakınındaki Çilehane adı verilen bölgede yer alıyor.

Hani Der  Aşık Mahzuni;

İşte gidiyorum çeşmi siyahım

Önümüze dağlar sıralansa da

Sermayem derdimdir servetim ahım

Karardıkça bahtım karalansa da.

 

NeOldu.com/ Kader Basayoğul

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.