Arap Baharı'nın Beklenmedik Sonuçları

Öncelikle bir bahar havası kaplamış, insanlar belki de ilk kez haykırabiliyordu. Bunun mutluluğuyla yüksek seslerle özgürlük istiyorlardı. Senaryo değiştirildi; silahlar ve planlar ortaya çıktı. Arap Baharı adı altında neler planlanıyordu, neler oldu?
Arap Baharı'nın Beklenmedik Sonuçları

Öncelikle Arap Baharı olarak adlandırılan bu olay, baharla bir alakası olmadığı geç de olsa görülmüştür. Maalesef ki savaş yoluna gidilmeden, rejimler değişmiyor. Dileriz ki böyle iç savaşlara sebebiyet verilmeden, demokrasi olsun, özgür bir ortamda yaşanılsın. Unutulmaması gerekir; elinde gücü bulunduran ülkeler, ellerinde kozları biriktirerek hiç beklenmedik bir anda oynamaya başlarlar. İşte oynanılan oyunlardan biriydi: “Arap Baharı.” Bakalım Orta Doğu üzerinde hangi hayaller kuruldu ve sonuçta neler oldu. Büyüklerimiz boşuna dememiştir evdeki hesap çarşıya uymaz diye. Öncelikle Arap Baharı olarak adlandırılan bu olay hakkında kısa bilgilendirmeler yaparak sizlere Arap Baharı’nın beklenmedik sonuçları hakkında maddeler halinde bilgiler vereceğiz.

Arap Baharı Nedir?

arap-bahari1.jpg

2010 yılında başlayan ve günümüzde de sürmekte olan Arap Dünyasında yaşanan halk hareketine verilen ortak isim olarak adlandırılıyor. Arap Baharı ile birlikte protestolar, mitingler, gösteriler ve iç çatışmalar yaşandı. Halklar, özgürlük adı altında mücadele sonucu birçok Arap hükümeti devrilmiştir. Arap dünyasında görülen en büyük halk hareketi olarak bilinir.

Peki, Arap Baharı Neden Olmuştur?

Her zaman olayların görünürdeki nedenleri, bir de perde arkasındaki gizli nedenleri vardır. Bizler sizlere görünen nedenlerini anlatacağız.

Arap Dünyası’nda işsizlik, gıda enflasyonu, siyasi yozlaşma, ifade özgürlüğü, usulsüzlük gibi kötü yaşamlarının olması halkı bezdirmiştir. Tunus’ta Muhammed Buazziz’in kendini yakmasıyla başlamıştır. Bu olaylara benzer sorunların yaşandığı Orta Doğu ülkelerine domino etkisi gösterilerek yayılmıştır.

Protestolar, ilk olarak 18 Aralık 2010 yılında Tunus’ta başladı daha sonrasında Mısır, Yemen, Cezayir ve Ürdün’e sıçramıştır. Bu ayaklanmalar Tunus ve Mısır’da amacına ulaşmış, 23 yıldır yönetimde olan Zeynel Abidin Bin Ali ile 30 yıllık yönetici olan Hüsnü Mübarek görevleri bırakmıştır. Suriye, Libya, Yemen gibi ülkeler büyük kaosa sürüklendiler. Şimdi sizlere Arap Baharı’nın beklenmedik sonuçları hakkında bilgi vermek istiyorum. Bakalım, planlanan ama sonuçta elde edilmeyen neler oldu?

Arap Baharı'nın Planlanmayan Sonuçları

BBC Orta Doğu Muhabiri Kevin Conolly’ye göre Arap Baharı’nın beklenmedik 10 sonucunu şu şekilde açıklıyor;

Monarşilere “Arap Baharı” Uğramadı

suudi-kral.jpg

Orta Doğu’daki kraliyet aileleri için Arap Baharı korktukları gibi seyrini göstermedi. Güçlü güvenlik yapılanmalarıyla desteklenen, Sovyet tarzı tek partili yönetimler çöktü ya da sarsıldı.

Tabi neden bu şekilde iç savaşın seyrettiğini tek bir nedenle açıklamak mümkün değildir? Neden monarşiler, krallar bu halk ayaklanmasından etkilenmedi? Bahreyn yönetimi protestoculara sert girişimlerde çekinmeyeceğini gösterdi, Katar’da ise ilk ayaklananlardan olan kamu sektöründe çalışanların maaşını artırdı.

Körfez’deki krallıklarda güçlü bir sınır dışı etme geleneği vardır. En az para kazanılan işler göçmenlere yaptırılıyor. Eğer durumundan şikayet eden olursa göçmenleri sınır dışı ediyorlar.

Orta Doğu’da Obama'nın Etkisi Azaldı

amerika-001.jpg

ABD için Arap Baharı iyi geçmedi. Obama yönetimi Arap Baharı’nın başlangıcında Mısır, İsrail ve Suudi Arabistan gibi güçlü müttefiklerin olduğu bir Orta Doğu öngörmüştür.

ABD Mısır’daki Müslüman Kardeşlerin seçimi kazanmasına sevinmedi. Zaten bunun sonucu ordu yönetime el koydu.

ABD hâlâ süper güç konumunda fakat Orta Doğu’da olacakları dikte edemiyor. ABD gibi Türkiye’de Mısır’da kazanan tarafı seçemedi ve Suriye’deki isyan gruplarıyla sorunlu bir ilişki elde etti.

Sünniler ve Şiiler Arası Çatışmalar Arttı

sunni-sii.jpg

Suriye’de silahsız protestocuların, baskıcı yönetime karşı başlattıkları protestolar sonucu mezhepsel ayrılıkların başlaması ve bunun hızlı bir şekilde çıkmaza götürmesi herkesi sarstı.

Bölgede ve birçok ülkede bundan dolayı Şiiler ve Suniler arasındaki gerilimler artıyor. Şii İran ve Sunni Suudi Arabistan, Suriye’deki bu mezhepsel savaştan dolayı sürekli karşı karşıya geliyorlar.

 

Irak’ta Şii ve Sunni arasındaki gerilim tırmandı. Mezhep savaşı Arap Baharı’nın en önemli miraslarından biri olabilir.

İran’ın İşine Yaradı

iran-003.jpg

Hiç kimse Arap Baharı’ndan İran’ın kazançlı çıkacağını düşünmemişti. Arap Baharı’nın başlangıcında İran, dışlanmış bir ülkeydi. Nükleer programları nedeniyle uygulanan ekonomik yaptırımlar Tahran’ın belini bükmüştü.

Şimdilerde ise Suriye’de İran’ın onayı olmayan bir anlaşmayı hayal etmek bile mümkün değildir.

Arap Baharı’yla birlikte yeni İran, artık nükleer program konusunda güçlü ülkelerle müzakere ediyor.

Kaybedenler Kazandı

mursi1.jpg

Aslında kimin kazandığı, kimin kaybettiğini belirlemek çok zor. Geçirgenliği fazla olan bir coğrafya olduğu için neler olacağını kestirmek çok zor.

Mısırda Mübarek’in devrilmesinden sonra seçilerek kazanan Müslüman Kardeşler, bu baharın kazananları olarak görünüyordu ama öyle olmadı. Ordu tarafından yönetimine el koyulan Mısır, Müslüman Kardeşler Lideri Mursi’ye ise idam cezası öngörülüyor.

Kürtler Kazançlı Çıktı

kurt-004.jpg

Irak Kürdistan’ı bu çatışmalardan şu an için kazanç elde edenlerin başında yer alıyor. Hatta devlet kurma hayallerine ilk kez bu derece yaklaşılmış olundu.

Ülkenin yer altı zenginliğinin olduğu kuzey bölgede yaşayan Kürtler, artık Türkiye’yle bağımsız ilişkiler kuruyor.

Bayrağı, ulusal marşı ve silahlı kuvvetleri olan bir Kürdistan Devleti'nin varlığı söz konusu. Çevresindeki güçlerin iç karışıklıklarla güçlenmesi onların da bölgede söz sahibi olmaya başlamasının yolunu açtı.

Sosyal Medya’nın Gücü Abartıldı mı?

twitter-ventajas.jpg

Protestonun başlamasının Twitter üzerinde örgütlenilerek başlanıldığı şeklinde haberler yapıldı. Gerçekten Twitter bu derece yaygın mıdır? Yoksa sadece abartıldı mı?

Ayaklanmanın başlarında sosyal medya önemli bir rol oynadı. Ancak bunları kullanan kişiler liberal ve seçkin kesim ile sınırlıydı. Birçok kişi ya da gruplar üzerinde televizyonun etkisi oldu. Yani sosyal ağların gücü olduğundan da fazla abartıldı. Sonuçta herkes Twitter kullanmıyor.

Emlak Fiyatları Fırladı

emlak.jpg

Orta Doğu’daki savaş hali, insanların evsiz kalması, başka ülkelere sığınmasıyla birlikte emlak sektörü de baya canlandı. Bu durumda haliyle ev fiyatları da birden arttı. Orta Doğu’daki savaşın etkisi emlak piyasasını ise haliyle ısıttı.

 

Orta Doğu’nun Haritası

ortadogu.jpg

Birinci Dünya Savaşı’nda İngiltere ve Fransa tarafından çizilen Orta Doğu’nun haritası artık değişiyor. Mesela 5 yıl sonrasını düşünemiyoruz. Acaba Irak ve Suriye devletleri olacak mı?

NeOldu.com / Kader Basayoğul

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum