Araç Tutmasına Karşı Öneriler

Uzun yolculuklarda bulantı, taşıt tutması nasıl önlenir? Sizler için araç tutmasında yapılması gereken pratik bilgileri derledik. Hadi hep birlikte bu işe yarar bilgilere göz atalım.
Araç Tutmasına Karşı Öneriler

Araç tutması uzun yolculuklar sırasında mide bulantısı, terleme, baş dönmesi gibi sıkıntılarla ortaya çıkmaktadır. Bu sıkıntıyı yaşayan çoğu insan hemen ilaçlara başvurmaktadır. Fakat aslında basit birkaç noktaya dikkat ederek araç tutulmalarını önleyebilirsiniz ya da en azından azaltabilirsiniz.

araba-tutmasi.jpg


Araba Tutması Nedir?

Vücut dengesinin sağlanabilmesi için gözler ve iç kulak gibi organlarımız sayesindebeynimizdeki merkezi sinir sistemine sinyaller gitmektedir. Bu sinyaller kişinin hareket halinde mi yoksa durağan mı olduğu konusunda algılar oluşturur. Bu algılardaki tutarsızlık ve farklılık nedeniyle merkezi sinir sistemi beyne yanlış komutlar iletmektedir. Örneğin;arabada yolculuk yaparken uzun süre tek bir noktaya odaklanmak veya uzun süre kitap okumak durumunda gözler beyine kişinin durağan bir halde olduğu iletirken, iç kulak ise hareket halinde olduğunu bildirmektedir. Bu durumda beyinde farklı algılar oluşur ve mide bulantısıbaş dönmesi ve baş ağrısı gibi durumlar gözlemlenir. Kişiden kişiye değişen bu durum kimileri için araba yolculuklarının kabusu haline gelmektedir.

arabada-mide-bulantisi-nedenleri.jpg


Araç Tutması Nasıl Önlenir?

1. Araç tutmasına karşı yolculuk öncesi yediklerinize dikkat etmeniz gerekmektedir. Daha hafif ve az yağlı yiyecekler tüketip, uykunuzu almaya dikkat etmeniz gerekmektedir.

yemek-yemek.Jpeg


2. Yolculuk sırasında kesinlikle aç seyahat etmemelisiniz. Boş mideyle yapılan uzun yolculuklar genellikle bütün insanların midesinin bulanmasına neden olmaktadır. Bu yüzden yolculuğa çıkmadan önce hafif bir şeyler atıştırmaya özen gösterin.

acikmak.jpg


3. Eğer araç tutulması sorununu sıklıkla yaşıyorsanız, aracın fazla sallanmayan bir yerinde bulunmayı tercih edin. Otomobille seyahat edicekseniz ön koltuğa, gemi ile yolculuk edecekseniz orta kısmına, trenle yolculuk yapacaksanız ise gidiş yönüne doğru bir koltuk tercih edin.

otobus-.jpg


4. Yanınıza içine az miktarda şeker katacağınız bir su alın. Bu suyu yolculuk sırasında ara ara tüketin. Mide bulantınıza ve baş dönmesine iyi gelecektir.

su.Jpeg


5. Sigara, kahve ya da tuzlu yiyeceklerden olabildiğince uzak durun. Bu yiyecek ve içecekler dolaşım sisteminizi bozabilmektedir.

sigara-011.jpg


6. Aracın içini düzenli olarak havalandırmaya çalışın. Gemide iseniz arada güverteye çıkarak hava almaya özen gösterin. Temiz hava ve serinlik iyi gelecektir.

gemi-yolculugu.jpg


7. Başınızı ani ve sert hareket ettirmemeye çalışın. Bunun nedeni ise baş dönmesi ve devamında mide bulantısına yol açacaktır. Aracın da hareketiyle birlikte daha zorlu bir sürece dönüşecektir.

kafa-sallama2.gif


8. Araç tutmasından dolayı ortaya çıkan vücudunuzun sorunlu bölgesine masaj yapın. Mideniz kötü olduysa, göğsünüzün altı ile midenizin üstüne çok hafif ama uzun süreli olarak bastırmayı deneyebilirsiniz. 

mideye-bastirin.gif


9. Araç tutması sorunuyla sıklıkla karşılaşıyorsanız, yolculuk sırasında kitap okumayın. Gözlerinizle takip edeceğiniz uğraşlar sorun yaşamanıza sebep olabilmektedir.

kitap-okumak-003.jpg

Önerilen İçerik; Araba Tutması Nedir ve Araç Tutması Nasıl Önlenir?

Neoldu.com

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.