Araç Muayenesi Nasıl Yapılır?

Araç Muayenesi Nasıl Yapılır?
29.05.201517:25

Araç, muayenesi, motorlu taşıtların teknik şartlara uyup uymadığını kontrol eden bir çeşit uygulamadır. Araç muayenesinden geçemeyen taşıtların trafiğe çıkması yasaktır. Bu içeriğmizde araç muayenesi nasıl yapılır hakkında sizlere bilgi verdik.

Haber güncelleme tarihi 24.02.2020 15:25

Araç Muayenesi Nedir? Yapılması Zorunlu mudur?

Araçların muayenesi, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 34. maddesi gereğince zorunlu olan, trafiğe çıkan motorlu ya da motorsuz taşıtların yolcu ve trafik güvenliğine uygun nitelikleri taşıyıp taşımadığının kontrol edilmesidir. Trafik muayenesinin amacı trafikteki taşıtların kusurlarının giderilerek bunların sebep olacağı kazaların önüne geçmektir diyebiliriz. Kanunen de zorunlu olan uygulama, ülkemizde tek yetkili kuruluş olan TÜVTÜRK tarafından yapılmaktadır. Trafik muayenesi olmayan araçların trafiğe çıkmaya yetkileri yoktur. Muayenesiz araç ile trafiğe çıkıldığında 108TL para cezası ve 10 ceza puanı kesilir(2018) .Muayene yaptırılmadan tekrar edildiğinde aracınız trafikten men edilir.


Muayeneye Gitmeden Önce Hazırlanması Gereken Belgeler

Muayeneye gitmeden önce hazırlamanız gereken belgeler ve kontrol etmeniz gereken konular bulunmaktadır. Bunlar nelerdir? İşte yanıtı.

  • Randevu (Gitmeden önce mutlaka randevu almalısınız. Randevuyu 0850 222 88 88 nolu telefondan alabilirsiniz)
  • Ruhsat ve Kimlik (Aracınızın ruhsatı ve nüfus cüzdanınız mutlaka yanınızda olmalıdır. Eğer araç alım/satım durumu mevcutsa trafik tescil belgesi ya da motorlu araç trafik belgesi yanınızda olmalıdır.)
  • Trafik sigortası (sigorta tarihinizin güncel olup olmadığını mutlaka kontrol edin.)
  • Egzoz gazı emisyon ölçümü belgesi (Muayeneye gelmeden önce geçerlilik tarihi olan belgeniz varsa mutlaka yanınıza alınız. Eğer yoksa bu ölçüm TÜVTÜRK istasyonlarında da yaptırılabilmektedir. TÜVTÜRK fiyatı 40 TL’ dir.(2015))
  • Borç durumu (Aracınızın trafik para cezası, köprü otoyol gişe cezası olup olmadığını mutlaka kontrol edin. Trafik cezası olan araç muayeneye alınmaz.)
  • Vekalet (Araç size ait değilse aynı ay içinde sadece bir aracı muayeneye sokabiliyorsunuz. Eğer ikincisini muayene ettirmek istediğinizde vekalet almanız gerekiyor.)
  • LPG takılı ise (Aracınızda LPG varsa mutlaka ruhsata işli olmalıdır ve LPG tankının üzerindeki etiketin okunabilir olması gerekmektedir. Ayrıca ilk muayenede LPG sisteminde kusur bulunur ve ikinciye gelmeniz gerekirse geldiğinizde yeni tarihli gaz sızdırmazlık raporu istenmektedir.)
  • Bulunması gereken ekipmanlar ( Aracınızda mutlaka olması gereken ekipmanları kontrol edin. Bu ekipmanlar otomobil için 1 adet ilkyardım çantası, 2 adet üçgen reflektör, 1 adet 1 kilogramlık yangın söndürme cihazı ve kullanılabilir durumda stepne den oluşmaktadır. Yeni araçlarda ve runflat lastikli araçlarda stepne yerine lastik tamir kiti konulduğu için stepne olmayabilir.)
  • Zaman ( Kalabalık olması ihtimaline karşı 2 saatlik sürenizin burada geçeceğini düşünerek randevu almanızda fayda vardır.)

araç muayenesi belgeleri


Araç Muayenesi Nasıl Yapılır?

Gerekli evrakları hazırlayıp kontrollerinizi yaptıktan sonra aracınızı uygun yere park etmeniz ve ardından araç kabul işlemlerine giderek sıra numarası almanız gerekiyor. Aracınızın plakasını girerek daha önceden aldığınız randevunun biletini bastırmanız gerekiyor. Sonrasında işlem sıranızın gelmesini beklemeniz ve sıranız geldiğinde hazırladığınız evrakları görevliye teslim etmeniz gerekiyor. Ücret burada alınıyor. Ücreti mutlaka peşin olmalı. farklı bir yöntem kabul edilmiyor. Evraklarınızı teslim ettikten sonra görevliler aracınızı kontrol edilecek bölgeye almanızı isteyeceklerdir. Aracınızı oraya çektikten sonra sizin işiniz işlemin bitmesini beklemek. İlkyardım çantası ve reflektörlerin kolay görünür yerde olmasına dikkat etmeniz faydalı olacaktır.

araç muayenesi nasıl yapılır


Muayene Ücretleri ve Tekrar Muayene Zamanları

2018 yılı muayene ücretleri şöyle;

  • Otomobil, minibüs, kamyonet, arazi taşıtı, özel amaçlı taşıt, römork için 226,56TL
  • Motosiklet, motorlu bisiklet ve traktör için 115,64TL
  • Otobüs, Kamyon, Çekici ve Tanker için 305,62TL

Ödemelerin yalnızca nakit olarak kabul edildiğini tekrar hatırlatmakta fayda vardır.

araç muayenesi ücretleri


Muayene Ne Kadar Geçerli? Ne Kadar Sürede Bir Muayene Yaptırmak Gerekiyor?

  • Hususi otomobilleri için ilk 3 yaşından sonra her 2 yılda bir muayene yapılması gerekiyor.
  • İki ya da 3 tekerlekli taşıtlar için ilk 3 yaş sonrası her 2 yılda bir muayene yapılması gerekiyor.
  • Lastik tekerlekli traktör için 3 yaş sonrası her 3 yılda bir muayene yapılması gerekiyor.
  • Diğer motorlu araçlar için(ticari taksi, kamyon, otobüs vs.) 1 yaş sonrası her yıl muayene yapılması gerekiyor.

araç muayeneleri ne kadar geçerli


Muayeneye Engel Durumlar Nelerdir?

  • İstenen belgelerin eksik olması
  • Trafik cezası ya da yol-gişe borçları
  • Yakıt-gaz kaçakları
  • Büyük araçlar için aracın yüksekliği
  • Muayeneye geldikten sonra çalıştırılamayan araçlar.(Muayeneye gelip sırası geldiğinde araç çalıştırılamamışsa muayeneye alınmaz.)

araç muayenesine engel durumlar


Muayene Sonuçları Neyi İfade Ediyor?

Muayene bittiğinde size muayenenin değerlendirilmesi sunulur. 3 sonuç vardır;

1- Kusursuz: Araçta kusur yoktur. Bir sonraki muayeneye kadar trafikte bulunmasında sakınca yoktur.

2- Hafif kusurlu: Trafikte sorun teşkil etmeyecek hafif kusur bulunmuştur. Bu kusur sorun yaratmaz bir sonraki muayeneye kadar trafikte bulunmasında sakınca yoktur.

3- Ağır kusurlu: Araçta trafiğe çıkmasına engel olacak kusurlar bulunmuştur. Bu kusurlar tespit edilir ve yaptırılması istenir. 30 gün içinde yaptırdığınız ve aynı istasyona geldiğiniz takdirde 1 kere ücretsiz muayene hakkı sağlanır.

arac-muayenesi-sonuclari.jpg

Önerilen İçerik: Dünyanın En Hızlı 10 Arabası!

NeOldu.com / Sosyal Fayda

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
0
1
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡
  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
İLGİLİ HABERLER
Tüm Hakları Saklıdır © 2015 - 2022 NeOldu.com
Burada yer alan yazılı ve görsel içerik, izinsiz olarak,
kısmen ya da tamamen kopyalanamaz başka yerde kullanılamaz.