Apandisit Ameliyatı Nasıl Yapılır? Yan Etkileri Nelerdir?

Günümüzde birçok bireyde sıklıkla rastlanan ve büyük ağrılara neden olan apandisitin ameliyat sürecini tüm detaylarıyla içeriğimizde anlattık.
Apandisit Ameliyatı Nasıl Yapılır? Yan Etkileri Nelerdir?

Enflamasyon kötüleştikçe apandisit ağrısı tipik olarak artar ve en sonunda oldukça şiddetli hale gelir. Bu durumda tek kesin çözüm apandisitin ameliyatla alınmasıdır. Herkeste apandisit hastalığı gelişebilse de çoğunlukla 10 ila 30 yaş arasındaki insanlarda görülür. Bu içeriğimizde apandisit ameliyatı öncesinde, sonrasında ve hakkında bilinmesi gerekenleri bir araya getirdik.

İşte apandisit ameliyatı hakkında her şey...

Apandisit Ameliyatı Ne Zaman Yapılır?

Apandisit Ameliyatı

Apandisit ameliyatı ağrıların çok fazla şiddetlendiği ve günlük hayatımızı etkilediği durumlarda yapılmaktadır. Eğer göbeğinizin etrafında başlayan ve sıklıkla sağ alt karnınıza kayan ani ağrı, mide bulantısı, kusma, iştah kaybı, düşük dereceli ateş, kabızlık, ishal ve karın şişkinliği belirtilerini görüyorsanız mutlaka uzman bir doktora başvurmalısınız.

Yukarıdaki semptomlar apandisit hastalarında en sık rastlanan belirtiler arasında yer almaktadır. Uzmanlar bu gibi semptomlara sahip bireylerin hastalık ilerlemeden en kısa sürede tedavi altına alınması gerektiğini hatırlatmaktadır.

Apandisit Ameliyatı Öncesinde Yapılan Testler

Apandisit Ameliyatı

Hastalara ilk olarak fiziki muayene yapılması ve yaşanan semptomlar hakkında bilgi sahibi olunması gerekiyor. Ayrıca apandisitiniz olup olmadığını belirlemelerine yardımcı olmak için bazı testler de apandisit ameliyatı öncesinde sizden istenecektir.

Apandisit teşhisi konulabilmesi için istenen testler kan testleri, idrar testleri, karın ultrasonu ve BT taramasıdır. Bu testlere bakarak doktorunuz size apandisit teşhisi koyacaktır. Bundan sonra ameliyata ihtiyacınızın olup olmadığına karar verilecektir.

Apandisit Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Cerrahınız açık bir apandisit ameliyatı veya laparoskopik apandisit ameliyatından birisini seçecektir. Cerrahi yönteminin seçimi apandisitinizin şiddetine bağlı olarak değişiklik göstermektedir.

Açık Apandisit Ameliyatı

Apandisit Ameliyatı

Açık bir apandisit ameliyatı sırasında cerrahınız karnınızın sağ alt tarafında bir kesi yapar. Daha sonra apandis kaldırılır ve yara dikişle kapatılır. Bu prosedür apandisinizde patlama veya apse varsa doktorunuzun karın boşluğunu temizlemesine izin verir.

Laparoskopik Apendektomi

Apandisit Ameliyatı

Laparoskopik apendektomi sırasında cerrahınız karnınızda birkaç küçük kesi yapar. Daha sonra insizyonlara bir laparoskop yerleştireceklerdir. Laparoskop, önünde ışık ve kamera bulunan uzun, ince bir tüptür. Kamera görüntüleri ekranda gösterilerek doktorunuzun karnınızın içini görmesi sağlanır. Bu sayede kullandığı ekipmanları doğru bir şekilde yönlendirir. Bu ameliyat çok küçük kesiler yapıldığı için tercih edilmektedir.

Apandisit Ameliyatı Yan Etkileri Nelerdir?

Apandisit Ameliyatı

Ameliyattan sonra doktorunuz ağrınız kontrol altına alınana ve sıvı tüketene kadar hastanede kalmanızı isteyebilir. Bir apse geliştirdiyseniz veya bir komplikasyon ortaya çıkarsa, doktorunuz bir iki gün daha antibiyotik almanızı isteyebilir. Sorunların ortaya çıkması mümkün olsa da çoğu insanın komplikasyon olmadan tam bir iyileşme sağladığını hatırlamak önemlidir.

Apandisit Ameliyatı Riskli Mi?

Apandisit Ameliyatı

Apandisit ameliyatı oldukça basit ve yan etkisi çok olmayan bir cerrahi tedavi yöntemidir. Bu ameliyat sırasında masada kalan bir hasta şu ana kadar olmamıştır. Dolayısıyla bu ameliyatın oldukça risksiz ve güvenilir olduğunu söyleyebiliriz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Apandisit AğrısıAbdomen (Karın) Ağrısı

Apandisit ameliyatı ne kadar sürer?

Apandisit ameliyatı oldukça kolaydır. Sadece 30-40 dakika içerisinde apandisiniz alınacak ve ameliyat bitecektir. 1 gün hastanede kaldıktan sonra ise hasta taburcu edilmektedir.

Apandisit ameliyatı sonrası ne kadar sürede iyileşir?

Apandisit ameliyatından sonra iyileşme süresi 2 gündür. Yaranın 2 gün boyunca kapalı kalması gerekiyor. Üçüncü gün ise pansuman sökülüp, banyo yapılabilmektedir.

Apandisit alındıktan sonra ne olur?

Apandisit alındıktan sonra vücudumuzun işleyişinde herhangi bir aksaklık olmaz. Vücut normal bir şekilde çalışmaya devam eder.

2 kez apandisit olur mu?

Apandisit ameliyatı olan hastaların belirli bir kısmında bu rahatsızlık tekrardan ortaya çıkabilmektedir. Hastaların %6.5'luk bir kısmında bu hastalık tekrardan nüksedebilmektedir.

Apandisit ameliyatı acıtır mı?

Apandisit ameliyatında da diğer ameliyat türleri gibi narkoz verilmektedir. Dolayısıyla ameliyat sırasında herhangi bir şekilde acı hissetmezsiniz. Ancak ameliyattan sonra dikişlerin alınacağı zaman az da olsa acı ortaya çıkabilmektedir.

Apandisit ameliyatından sonra kaç gün hastanede kalınır?

Apandisit ameliyatından sonra hastalar çok kısa sürede taburcu olmaktadır. Doktorun önermesine bağlı olarak 1 gün yatış gerekebilir. Hastalar sadece 12 saat içerisinde ayağa kalkabilmektedir. Dolayısıyla ertesi gün hastanın taburcu olmasında bir problem yoktur.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.