Annelerin Bilmesi Gereken Emzirme Teknikleri

Annelerin ortak kaygılarından biri olan emzirme hakkındaki tüm detaylar ve doğru bilinen yanlışlar haberimizde.
Annelerin Bilmesi Gereken Emzirme Teknikleri

Genç ve tecrübesiz annelerin ortak kaygılarından biri de emzirme konusudur. Bebeklerine zarar vermeden en doğru ve en rahat emzirme pozisyonunu bulmada kimi zaman zorluk çekebilirler. Bebeği nasıl tutacakları ve hangi pozisyonda emzirecekleri konusunda tereddütte olan anneler, emzirme konusuyla ilgili tüm sorularının cevabını haberimizin devamında bulabilir.

Hayata yeni merhaba demiş bir bebek için en önemli şey şüphesiz ki anne sütüdür. Gelişimi açısından oldukça önemli olan anne sütünü bebeğe en doğru şekilde iletmekte anneler için oldukça önemli bir konudur. Bu nedenle bilinçli ve doğru uygulanan bir emzirme sürecinden sonra elde edilen sonuç, gerek annenin gerekse bebeğin sağlığı açısından sevindirici olacaktır.

 

emzirmenin-onemi.JPG

 

Doğumdan hemen sonra sarımsı renkte gelen süt bebek için gereki en değerli olan süttür. Sütün renginin beyaza dönmesi 2-3 günü bulacaktır. Ancak bu süreçte sütünüzün az olması sizde endişeye neden olmasın. Unutmayınız ki sütünüz emzirdikçe artacaktır. Başlarda sütünüzün az olması bebeğinizin beslenemeyeceği anlamına gelmez.

emzirmek-009.jpg

Annelerde kaygı oluşturacak bir diğer konu ise göğüslerinin küçük olması nedeniyle bebeğinin beslenemeyeceğidir. Ancak memelerinizin büyüklüğü ile süt oranınızın hiçbir alakası yoktur. Süt bezlerinin yeterince çalışıyor olması bebeğiniz için yeterli süt miktarını karşılamanızı sağlayacaktır. Önemli olan kısa süreli aralıklarla az az emzirmektir. Böylece göğüslerinizin düzenli boşalması sayesinde yeni süt üretimi başlayacağı gibi bebeğinizin sindirim sisteminde oluşabilecek sorunlarında önüne geçmiş olacaksınız.

 

bilincli-ve-dogru-emzirme-.jpg

 

EMZİRİRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Yanlış ve rahatsız bir pozisyonda emzirilen bebek kısa sürede huzursuzlanarak emmeyi bırakır. Bu nedenle bilinçli ve doğru tekniklerle uygulanan emzirme bebeğin daha uzun süre emmesini sağlayacaktır. Bebeğin ve annenin rahat ettiği emzirme pozisyonu bebeğin kendini güvende hissetmeni sağlar.

Tek bir emzirme pozisyonu olduğunu söyleyemeyiz. Çeşitli tekniklere sahip olan emzirmede önemli olan bebeğin ve annenin kendini en rahat hissettiği pozisyondur. Bebeğinizin rahat etmesinin yanı sıra kendisini güvende hissetmesi için her iki kol ile desteklenmelidir. Böylece bebeğiniz kendini güvende hisseder ve daha uzun süre emer.

 

emzirme-puf-noktalari-.gif

 

Emzirirken dikkat etmeniz gereken bir diğer önemli unsur ise bebeğinizin ağız hizası ile göğsünüzün birbirine karşılıklı bakıyor olmasıdır. Bebeğinizin daha rahat emmesini sağlayan bu pozisyonda bebeğinizin başını tamamen göğsünüze yapıştırmayınız. Arada mutlaka bir mesafe bırakınız. Ancak bebeğinizin yalnızca memenizin ucunu ağzına alması; meme ucunuzu ısırarak yara oluşmasına neden olabilir. Bu nedenle emme ucunun çevresindeki halkayı tamamen ağzına almasını sağlamalısınız.

bebeklerde-uyku-saatleri.jpg

Emzirme sırasında bebeğinizin rahatı kadar sizinde rahatınız büyük önem taşımaktadır. Aksi halde huzursuz ve rahatsız olduğunuz bir pozisyonda emzirmeniz bebeğinizin de huzursuzlanmasına neden olacaktır. Öncelikle mutlaka sırtınızı yastık ile desteklemelisiniz. Aynı şekilde kucağınıza bir yastık alarak bebeğinizin ve sizin daha rahat etmesini sağlayabilirsiniz. Bu basit püf noktalarıyla başarılı bir emzirme gerçekleştirebilirsiniz.

 

DOĞRU EMZİRME TEKNİKLERİ

 

besik-pozisyonu-emzirme.png

Beşik Pozisyonu

  • Bu pozisyonda annenin ayaklarının yere veya bir desteğe basıyor olması oldukça önemlidir. Aynı zamanda annenin beli bir yastık ile desteklenebilir.
  • Anne oturur pozisyonda iken bebeğin başı annenin dirseğinin iç kısmına dayalıdır. Anne bebeği kolu ile destekler.
  • Emzirme sırasında bebeğin baş ve sırtını mutlaka kolunuz ile desteklemelisiniz.
  • Kolun dış yana doğru olması, bebeğin sırtına destek vermesi bebeğin rahatlığını sağlar.

Bu tip emzirme pozisyonunda bebeğin zamanında ve normal yolla doğmuş olması oldukça önemlidir. Sezaryen ile doğum yapmış annelere bu tip emzirme pozisyonu önerilememektedir. Aksi halde dikişlerine baskı yaparak çeşitli sorunlara yol açabilir. Erken doğmuş ve baş hareketlerini kontrol edemeyen bebeklerin bu tip emzirme pozisyonunda oldukça dikkatli olunmalıdır.

 

capraz-besik-pozisyonu-emzirme.gif

 

Çapraz Beşik Pozisyonu

  • Beşik pozisyonunun tam tersi olan bu pozisyonda bebeğin başı annenin kolu ile deği eli tarafından desteklenmektedir.
  • Bu pozisyonda bebek hangi memeyi emiyorsa o taraftaki kol bebeğin sırtını desteklemelidir.
  • Bebeğin sırt kısmının yastık ile desteklenmesi sağlanabilir.
  • Genellikle erken doğmuş ve başını yeterince kuvvetli tutamayan bebeklerin emme sürecini daha rahat tamamlamaları açısından önerilmektedir.

 

canta-pozisyonu-emzirme.png

 

Çanta Pozisyonu

  • Yastık ile desteklenen bebek koltuk altına doğru alınarak kafası elle desteklenir.
  • Bu pozisyonda anne dirsek kısmı ile bebeğin sırt ve popo kısmını desteklerken dirseğini dizine de dayayabilir.

Özellikle sezaryan ile doğum yapmış anneler için önerilen bir pozisyondur. Bu pozisyon ile iki bebeğini de rahatlıkla emzirebilir. Bu teknik ile annenin karın bölgesine baskı uygulanmaz ve rahat bir emme süreci gerçekleştirilir. Bu pozisyon meme başını tutamayan bebekler için oldukça uygundur. Bebeğin başı annenin eli ile desteklendiğinden rahat bir emzirme sağlanır. Çanta pozisyonu ile emzirme önerilen bir diğer anne ise ikiz anneleridir.

 

yatar-pozisyonu-emzirme.png

 

Yatar Pozisyon

  • Annenin diğer eli bebeğin başını ve sırt kısmını destekler nitelikte konumlandırılır.
  • Bu pozisyonda dikkat edilmesi gereken en önemli unsur, bebeğin memeye uzanmaya çalışmamasıdır.
  • Bebeğin anne memesine yakın olması sağlanmalıdır. Bunun için bebeğin başı bir yastık ile desteklenebilir.

Annenin haraket etmekte zorlandığı ve yatakta doğrulamayacak durumda tercih edilen bir emzirme pozisyonudur. Genellikle sezeryan yapan annelere önerilen bir pozisyondur. Bebeğin altı yastık ile desteklendikten sonra anneye paralel olarak yatırılarak anne göğsünü kavraması sağlanır. 

 

Cansu YAVAŞ / NeOldu.com

 

UYARI !

Haberimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuş, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz. 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.