Ankara Kedisi Bakımı ve Özellikleri  

Dünya üzerinde güzelliği ile nam salmış Ankara kedisi ülkemiz dışında bir çok farklı noktada hayran kitlesine sahiptir. Tamamen yerli ırk olma özelliğine sahip bu sevimli dostumuz hakkında merak ettiğiniz her şey..
Ankara Kedisi Bakımı ve Özellikleri  

Ankara Kedisi Bakımı ve Özellikleri      

Ankara kedisi, zarif ve nazik yapısı ile oldukça akıllı bir kedi türüdür. Görünümü adeta bir pelüş oyuncağı andıran bu sevimli dostumuz %100 yerli ırklarımız dan bir tanesi olarak bilinmektedir. Dünya üzerinde Van kedisi kadar Ankara kedisi de bir hayli popülerliğini korumaktadır. Ayrıca dünyanın en eski ve en değerli kedi ırklarından bir tanesi olduğu söylenmektedir. Muazzam tüy yapısı ve eğlenceli kimliği ile dikkat çeken Ankara kedisi, çocuklu aileler için mükemmel bir seçim olacaktır.

Adından da anlaşıldığı gibi Türkiye’nin Ankara iline özgü bu tür, yüzyıllardır soyunu devam ettirmeyi başarmıştır. Tamamen doğal mutasyon sonucunda meydana gelmiş bu sevimli dostumuz bir hayli sağlıklı bir ırktır. Ayrıca Ankara kedisi dünya üzerinde ki bir çok kedi türünün de atası olduğu bilinmektedir. Bembeyaz tüy yapısı mavi, yeşil ve altın göz rengi ile görenleri büyülemektedir. 1950 yılında Amerikan askerlerinin Atatürk Orman Çiftliğinde keşfetmesi ile yeni bir ıslah projesi başlatılmıştır. Ancak tür dünya tarafından bir ırk olarak kabul edilmemiş olsa da Ankara kedisine sahip olmak isteyenlerin uzunca bir süre beklemesi gerekecektir.      

ankara-kedisi.jpg                      


Ankara Kedisi Kişiliği

Her daim meşgul olmaktan hoşlanan kişiliği ile dikkat çeken Ankara kedisi, bir hayli hareketli ve oyuncu bir ırktır. Etkileşimli ve interaktif oyunlarda usta kişiliği adeta bir köpek gibi getir götür oyunlarında başarısını göstermektedir. Ayrıca çevresine duyarlı yapısı aile ve diğer bireyler ile her daim güçlü bağlar kurmasına olanak sağlamaktadır. Ankara kedisinin bilinen bir diğer özelliği ise sahibinin yanından ayrılmayışıdır. Nereye giderseniz peşinize takılan bu sevimli dostumuz, gece uykularınız da size eşlik etmekten de asla çekinmemektedir.

Rutin bir hayattan hoşlanan Ankara kedisi genellikle günün aynı saatinde beslenme, oyun ve uyku faaliyetlerini göstermektedir. Son derece atletik ve çevik yapısı onu her daim hızlı yapmaya yetmektedir. Ayrıca meraklı yapısı ile her şeye dahil olmaktan hoşlanmaktadır. İlgi konusunda oldukça hassas olduğu söylenmesi ile beraberinde sevilmeyi her daim beklemektedir. Kendisine alacağınız bir oyunca onun yerlerde taklalar atması için yeterli olacaktır. Doğası gereği son derece konuşkan olması size bir şeyler anlatmaktan asla vazgeçmeyeceğini göstermektedir.

ankara-kedisi-003.jpg


Ankara Kedisi Görünümü

Süper yumuşak, ipeksi tüy yapısına sahip Ankara kedisi eşsiz bir görünüme sahiptir. Yarı uzunluğa sahip paltosu her daim parlak ve kabarık yapıdadır. Soğuk hava koşullarına dayanıklı vücut yapısı oldukça kaslı, atletik ve sert olduğu söylenmektedir. Erkek Ankara kedisi dişisine göre daha ağır ve iri cüsselidir. Vücudunun her bölgesi fazlaca dengeli olan bu sevimli dostumuz farklı göz renklerine sahip olabilmektedir.

Uzun ve ince gövde yapısı ile orta büyüklüğe sahip kedi ırkları arasında yer almaktadır. Uzun ve zarif bacakları sayesinde oldukça yüksek bölgelere sıçrayabilir ve tırmanabilmektedirler. Kuyruk görünümü ise tamamen tüy ile kaplı orantılı bir yapıya sahiptir. Türün en sık görülen renk tonlamaları siyah, mavi, krem, kırmızı, benekli, duman, gölgeli ve tekir olarak bilinmektedir.

Ankara kedisi her daim zinde, güçlü ve sağlıklı kalması için yaşına uygun olarak aşılama işlemlerinin veteriner hekim kontrolünde düzenli olarak gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Ayrıca açık havaya çıkartacağınız kedinizin diğer hayvanlara karşı kendini koruyabilmesi için yıllık grip ve enteritin aşılarını ihmal etmeyiniz. Ağız sağlığının korunması için Ankara kedisinin dişlerinin günlük olarak fırçalanması önerilmektedir. Düzenli diş fırçalaması hem diş eti hem de ağız içerisinde oluşabilecek enfeksiyon riskini azalttığı söylenmektedir.

ankara-kedisi-001.jpg


Ankara Kedisi Bakımı

Ankara kedisinin her daim sağlıklı ve uzun ömürlü bir yaşam sürebilmesi için bakım uygulamalarının aksatılmadan gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Uzun ve kabarık tüy yapısı ile düzenli olarak taranması gereken bu sevimli dostumuz, kedi fırçası ile ölü tüylerinden kolayca arınabilmektedir. Ayrıca ılık bir banyo Ankara kedisinin pürüzsüz ve parlak görünmesi için yeterli olacaktır.

Tüy bakımının yanı sıra tırnak bakımının da aksatılmadan yapılması gereken Ankara kedisi, kedi tırmığı yardımı ile kolaylıkla ölü tabakadan kurtulabilmektedir. Ancak kedi tırmığı ile oynamaması durumunda tırnak bakım uygulamalarını kedi kuaförü yada veteriner kliniklerinde kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.

Ankara kedisi oyuncu ve enerjik kişiliği ile evin bir köşesinden diğer köşesine her daim hareketlilik göstermektedir. Bu yüzden evinizde sıklıkla tozlanma meydana gelecektir. Her daim düzenli ev temizliği siz ve kedi sağlığı açısından oldukça önemlidir. Kedinizin oyuncaklarını da duru su ile temizlemeyi ihmal etmeyiniz.

Kulak içlerinde oluşan toz, kir ve parazitlere karşı nemli bir bez ile haftada birkaç kez silmeniz yeterli olmaktadır. Kulak temizliğinde asla kulak çöpü kullanmayınız. Beraberinde kedinizin kum, su ve mama kabını düzenli olarak deterjan kullanmadan dezenfekte ettiğinizden emin olmanız gerekmektedir.

ankara-kedisi-002.jpg


Ankara Kedisi Sağlık Durumu

Görünümü ile bir hayli sağlıklı bir ırk olarak bilinen Ankara kedisi, düzenli beslenme ve uygun çevre koşullarının sağlanması uzunca yıllar yaşayabilmektedir. Ortalama yaşam süresi 12 ile 18 yıl arasında değişiklik gösterdiği söylenmektedir. Ayrıca sağlıklı bir Ankara kedisinin ortalama vücut ağırlığı 2 ile 4 kilo olmaktadır. Yapılan araştırmalar neticesinde doğal mutasyon sonucunda meydana gelmiş bu türde rastlanılan herhangi bir kalıtsal hastalık bulunmamaktadır. Fakat bazı Ankara kedilerinde sağırlık görülebilmektedir.

Ankara kedisinin sağlıklı bir hayat sürmesi için beslenme oldukça önemlidir. Özellikle kedinizin damak lezzetine uygun tahıllı, somonlu, etli, tavuklu, meyveli ve sebzeli kuru ve yaş mama tüketiminde bulunabilirsiniz. Kediniz için seçeceğiniz besinlerin her daim kaliteli olmasında dikkat ediniz. Ayrıca yaşam süresini uzatmak için yavruluk döneminde yavru kedi maması, yetişkinlik döneminde yetişkin kedi maması tercih ediniz. Kilosunun belirtilen rakamların üzerine çıkması durumunda diyet kedi mamasına geçiş yapınız. Sağlıklı bir hayata sahip olmasının bir diğer koşulu ise düzenli veteriner kontrolü ve aşı uygulamaları olacaktır. Ankara kedinize yaptıracağınız aşı uygulamaları vücut direncinin her daim güçlü kalmasına yardımcı olmaktadır.

ankara-kedisi-005.jpg


Ankara Kedisi Çocuklar ve Evcil Hayvanlar İle İletişimi

Ankara kedisi sevgi dolu, nazik ve insancıl kişiliği ile çocuklu aileler için mükemmel bir seçim olacaktır. Her daim kendisine nazik davranılması durumunda çocukları incitmeden saatlerce vakit geçirdiği bilinmektedir. Ayrıca kendisi ile en çok ilgilenen çocuk ile sıkı bir bağ kurduğu söylenmektedir. Ancak daha küçük çocuklar ile herhangi bir problem yaşanmaması için yalnız bırakılmaması gerekmektedir.

Çocuklarla olduğu kadar diğer evcil hayvanlar ile de oldukça iyi geçinebilen Ankara kedisi, özellikle yoğun iş temposuna sahip ailelerin yanına alacakları evciller ile iyi bir arkadaşlık kuracaktır. Kedi ve köpek başta olmak üzere her daim hareketli yapıya sahip olduğun bilinmektedir. Daha iyi bir arkadaşlık için Ankara kedisinin yavruluktan itibaren diğer evciller ile aynı ortamda büyütülmesi önerilmektedir. Doğası gereği bir hayli sosyal kişiliği onu daha küçük evciller ile baş başa bırakmamanız gerektiğini göstermektedir.

ankara-kedisi-004.jpg


Ankara Kedisi Özellikleri

  • Dünyanın en değerli kedi ırkları arasında yer almaktadır.
  • Tamamen ülkemize özgü doğal mutasyon sonucunda meydana gelmiştir.
  • Zarif, nazik ve sevecen kişiliği ile çocuklu ailelerin tercihidir.
  • Yumuşak ve ipeksi tüy yapısı ile genellikle beyaz tonlarında görülse de mavi, duman, tekir, krem, siyah ve benekli tonlara da sahiptir.
  • Son derece zeki bir kedidir.
  • İnatçı kişiliği ile bilinmektedir.
  • Sağlıklı bir Ankara kedisinin ortalama yaşam süresi 17 yılı geçmektedir.
  • Erkek kediler dişi Ankara kedisine göre daha iri ve kemiksi yapıya sahiptir.
  • Göz rengi mavi, yeşil ve altın tonlarında değişiklik göstermektedir.
  • Herhangi bir kalıtsal hastalığa sahip olmasa da bazı türlerde sağırlık görülmektedir.
  • Eğer bir Ankara kedisi sahiplenmeye karar verdiyseniz, türün her daim güvenilir petshop mağazalarından alınması önerilmektedir. Ayrıca sağlıklı ve uzun ömürlü bir hayat sürmesi için en kaliteli mamalar ve aşı uygulamalarını düzenli olarak yapmayı unutmayınız.

Önerilen İçerik: Kedi Türleri ve Özellikleri

NeOldu.com / Hayvansever

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum