Angela Merkel Kimdir

Almanya Başbakanı Angela Merkel, 1954 yılında Almanya’nın Hamburg kentinde dünyaya geldi.
Angela Merkel Kimdir

Angela Merkel Biyografisi

Angela Merkel, papaz bir baba ve öğretmen bir annenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Klasik eğitimini tamamladıktan sonra 1973-1978 yılları arasında Leipzig Üniversitesi’nde fizik eğitimi aldı. Genç yaşlarında Free German Youth isimli komünist bir yapıya girdi. Sonrasında eğitimine devam etti ve okuduğu bölümden fizik doktoru olarak mezun oldu.

 

Angela Merkel’in Siyasi Kariyeri

1989 yılında Almanya için milat olan Berlin Duvarı yıkıldı ve bu tarihten sonra Demokratischer Aufbruch Partisi’ne girerek, politikaya atıldı. 1990 yılında Doğu Almanya Hükümeti’nde sözcülük yaptı.

Aynı yıl içerisinde Almanya tarihi yeniden şekillendi ve Doğu – Batı Almanya birleşti. Hristiyan Demokrat Parti’ye bu birleşmeden önce dahil olan Merkel, bu partiden meclise seçildi. Kısa süre içerisinde siyasette yükselirken, Kadın ve Gençlik Bakanı seçildi. 1991 ve 1998 yılları arasında hem parti başkan yardımcılığını, hem de Helmut Kohl kabinelerinde iki kez bakanlık görevini üstlendi ve 1998’de partisinin genel sekreterliğine seçildi.

angela merkel alman kadın lider

2002 yılında yapılan seçimlerde tam bütünlük sağlanamayınca, hükümet 3 yıl görevde kalabildi ve 2005 erken seçimlerinde Merkel, başbakan adayı oldu. Seçim süresince yaptığı atılımlar ile dikkat çekti ve ilk başta saç modelini değiştirdi. Özellikle renkli kıyafetler giydi ve gençlerin etkilenmesine yönelik gruplara dahil oldu onlara göre davrandı.

Yapılan seçimlerde Merkel ve rakibi Schröder seçim sürecince başa baş gittiler. Merkel oyların yüzde 35,2’sini alırken Schröder yüzde 34,2’sini topladı. Koalisyon çıkan sonuçlardan sonra Merkel’in başbakanlığı yürütmesi kararı alındı.

Angela Merkel, 22 Kasım 2005’te 51 yaşında Almanya tarihinin en genç, ilk Doğu Almanyalı ve aynı zamanda ilk kadın başbakanı oldu.

Angela Merkel büyük bir çoğunluğu ile 2009 yılında yeniden başbakan seçildi ve FDP ile bir hükümet koalisyonu kurmayı başardı.

 

Angela Merkel’in Özel Hayatı

Angela Merkel, ilk evliliğini fizikçi Ulrich Merkel ile yaptı ve 1982 yılında çift boşandı. İkinci evliliğini ise hala beraber olduğu kimya profesörü Joachim Sauer ile yaptı. Hayatı boyunca kendisi çocuk sahibi olamadı.

 

NeOldu.com / Enes Som

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.