Anadolu Çoban Cinsi Köpek Bakımı ve Özellikleri

Anadolu Çoban köpeği hakkında merak edilen tüm özellikleri ve bakımı hakkında her şeyi öğreneceksiniz. Gelin bu muazzam dostumuza birlikte göz atalım..
Anadolu Çoban Cinsi Köpek Bakımı ve Özellikleri

Anadolu Çoban Cinsi Köpek Bakımı ve Özellikleri

Anadolu Çoban köpeği, Türkiye’ye özgü oldukça eski bir köpek cinsidir. Halk arasında Kangal, Karabaş, Türk Bekçi, Türk Çoban köpeği olarak da bilinmektedir. Bu tür oldukça zorlu iklim koşullarına dayanabilmektedir. Eski zamanlardan günümüze koyun ve keçi sürülerini diğer yırtıcılardan koruma konusunda oldukça ustadır. Adını da buradan alan Anadolu Çoban köpeği sadakat, sağlamlık ve bağımsızlık özelliklerinin sahibidir. İlk olarak 1995 yılında Amerika Kennel Kulübü tarafından cins olarak kabul edilen Anadolu Çoban, son derece zeki ve itaatkar olması ile nam salmıştır.

Dünyanın en popüler köpek cinsleri arasında yer alan ve yerli ırkımız olan Anadolu Çoban  köpeği son derece iyi eğitilebilir, sadık bir kişiliğe sahiptir. Ancak doğru bir eğitim ve sosyalleştirme kesinlikle şarttır. Bazen sahibine karşı dahi söz dinlemez hale gelebilmektedir. Daha çok geniş alanlarda yaşaması gereken bu tür asla ev yada apartman hayatına uygun değildir. Güçlü, sesli ve hareketli yapısı ile son derece sağlam bir ırktır.

Anadolu Çoban Köpeği

Anadolu Çoban Köpek Kişiliği

Anadolu Çoban köpeği son derece çalışkan bir ırktır. Hayvancılık için oldukça değerli sayılan bu tür mükemmel bekçi köpeği olma özelliğine sahiptir. Özellikle sert iklimler, engebeli araziler ve diğer yırtıcılara karşı son derece cesaretli ve güvenli bir köpektir. Hatta ne bir hırsız nede bir tilki asla bu köpekle başa çıkamayacaktır. Bağımsız ve inatçı kişiliğe sahip Anadolu Çoban köpeği yalnızca ailesine kendini adamaktadır. Aile köpeği olarak kullanılmamakta olan bu tür daha çok çiftliklerde, fabrikalarda ve çobanların yanında bekçilik görevi yapmaktadır.

Anadolu Çoban Köpeği

Anadolu Çoban Köpek Sağlık Durumu

Anadolu Çoban köpeği düzenli beslenme ve uygun çevre koşullarının oluşturulması durumunda oldukça uzun süre hayatta kalabilmektedir. Her daim kaliteli köpek maması ve diyete uygun beslenme ile ortalama yaşam beklentisi 10 ile 16 yıl arasında değişiklik gösterdiği bilinmektedir. Diğer pek çok köpek cinsinde olduğu gibi Anadolu Çoban köpeği içinde bazı kalıtsal hastalıklar görülebilmektedir.

Köpeğinizin her daim sağlıklı bir hayat sürmesi için kişisel bakım uygulamalarını ihmal etmeyiniz. Ayrıca beslenme, rutin egzersiz, temizlik ve veteriner muayenesi oldukça önemlidir. Vücut direncinin her daim yüksek kalması ve bağışıklık sisteminin korunması için Anadolu Çoban köpeğinize aşı uygulamaları yaptırmayı ihmal etmeyiniz.

Anadolu Çoban Köpeği

Anadolu Çoban Köpek Bakımı

Anadolu Çoban köpeği doğası gereği temiz hayvanlardır. Bu yüzden çok az bakım ihtiyacı duymaktadır. Kısa tüy yapısı fazla fırçalama ihtiyacı duymamaktadır. Ayrıca yılda bir defa banyo yapması da yeterli olmaktadır. Türün en dikkat edilmesi gereken bakımı kulaklarıdır. Özellikle Anadolu Çoban köpeğinin yaş ilerledikçe sarkan kulaklarının enfeksiyon riskine karşı her daim temiz tutulması gerekmektedir. Haftalık olarak veteriner hekim yada köpek kuaförlerinden bu konuda destek alabilirsiniz.

Anadolu Çoban Köpeği

Anadolu Çoban Köpek Görünümü

Büyük, iri kemikli ve güçlü kafası ile kaslı bir vücuda sahip olan Anadolu Çoban köpeği son derece atletik bir görünüme sahiptir. Büyük ve güçlü olmasına rağmen son derece hızlı olmasıyla dikkat çekmektedir. Kafası oldukça geniş, ağızı son derece keskin dişlerle çevrili güçlü bir çene yapısına sahiptir. Kulakları sarkık ve V şeklindedir. Kahverengi küçük gözlere ve uzun bir kuyruğa sahiptir. Anadolu Çoban köpeğinin tüy yapısı oldukça yoğun fakat ortalama 1 cm uzunluğa sahiptir. Genellikle kahverengi tonlarına sahip olsa da başka renklere de sahip olabilmektedir. Oldukça büyük olan bu ırk erkeklerde 80 ile 150 kilogram arasında değişiklik gösterirken dişilerde ortalama 130 kilogram ağırlığındadır.

Anadolu Çoban Köpeği

Anadolu Çoban Köpeği Kalıtsal Hastalıklar

Anadolu Çoban her ne kadar sağlıklı bir ırk olarak bilinse de bazı kalıtsal hastalıklardan muzdarip olabilmektedir. Eğer ki kendinize bir Anadolu Çoban sahiplenmeyi düşünüyorsanız köpeklerde yaygın görülen hastalıklar konusunda bilgi sahibi olmanızda fayda var. Özellikle Anadolu Çoban köpeğinde rastlanmakta olan kalıtsal hastalıklar;

  • Kalça Displazisi ( Bu hastalık uyluk kemiğinin kalça eklemine sıkıca oturmaması durumunda ortaya çıkmaktadır. Bazı köpek cinslerinde arka bacaklarından birinde veya her ikisinde de ağrı ve topallama gösterirken, bazı köpek cinslerinde hiçbir ön belirtiye rastlanmamaktadır. Genellikle bu hastalık köpeğin yaşlanması ile şiddetlenecektir. Hastalığın tanısının konması için kalça röntgeni gerekmektedir. Bu hastalık kalıtsal olmasına rağmen, yüksek kalorili besin tüketimine bağlı hızlı büyüme, şiddetli ters hareket yada düşerek yaralanma sonucunda kötüleşmektedir.)
  • Katarakt ( Genellikle genç katarakt olarak bilinen bu hastalık köpeklerde 1 ile 2 yaş aralığında görülmektedir. Nadiren de olsa ileri aşamada körlüğe sebebiyet vermektedir. Bu kalıtsal sorunu taşıyan köpekler çiftleştirilmemelidir.
  • Hipotiroidizm ( Bu hastalık genellikle zor tespit edilmektedir. Tiroid hormonlarının anormal derecede düşük üretilmesi sonucunda ortaya çıkmaktadır. Genellikle bu hastalığa sahip köpeklerde göz akıntısı, soluk almada sıkıntı ve halsizlik görülmektedir. Teşhisin konulması durumunda günlük tiroid hapı tüketilmesi gerekmektedir. Ayrıca bu tedavi köpeğin yaşamı boyunca devam ettirilmelidir.)
  • Hemeralopia ( Gündüz körlüğü olarak bilinen bu hastalık genellikle yavru köpeğin sekiz haftalık olduğu dönemde sahibi tarafından kolayca fark edilebilmektedir. Hastalığın en belirgin yan etkisi yavrunun hareket halinde sürekli bir şeylere çarparak tökezlemesi olarak tanımlanır. Güneşe çıktığında oldukça sersem hareketler sergileten bu hastalık gece olduğunda ortadan kaybolmaktadır. Erken teşhis oldukça önemlidir.
  • Kalıtsal Polinöropati ( Bu hastalık genellikle yürüme bozukluğuna yol açması ile bilinmektedir. Köpekte koordinasyon ve dengesizlik durumuna yol açmaktadır. Genellikle oldukça hafif yada çok şiddetli görülmektedir. Genellikle bir yaşının altında ki köpeklerde görülse de oldukça ani bir şekilde çıkabilmektedir. Bu hastalığa sahip köpek yürüme zorluğu çekebilir hatta düşebilir.

Yukarıda belirtmekte olduğumuz hastalıklar yalnızca bu cinse özgü değildir. Anadolu Çoban köpeğinde bu kalıtsal hastalıklar görülebileceği gibi hiç biri ile karşılaşmaması da oldukça olasıdır. Ancak köpek cinslerinde genellikle rastlanan bu kalıtsal sorunlara karşı köpeğinizi yavruluktan yetişkinliğe kadar düzenli veteriner hekim kontrolüne götürmeniz de fayda var.

Anadolu Çoban Köpeği

Anadolu Çoban  Köpeği Çocuklar ve Diğer Evcil Hayvanlar İle İletişimi

Sakin ve koruyucu özelliği ile Anadolu Çoban köpeği çocukları ve aileleri sevmektedir. Fakat oldukça büyük cüssesinden dolayı büyük çocuklu aileler için daha uygun bir seçimdir. Küçük çocukları liderlik içgüdüsü nedeniyle çok ciddiye almadığı söylenmektedir. Bu yüzden aileler tarafında her daim denetlenmesi gerekecektir. Ayrıca doğru bir eğitim ve sosyalleştirme ile Anadolu Çoban köpeğine yaklaşmanız doğru olacaktır. Beraberinde ev ortamına uygun olmamasından dolayı diğer evcil hayvanlarla aynı ortama pek girmemektedir. Ancak diğer evcillerle tanıştırıldığında kendisinde küçük olmasından dolayı sürüsünün bir parçası olarak görerek zarar vermediği söylenmektedir.

Anadolu Çoban Köpeği

Anadolu Çoban Cinsi Köpek Özellikleri

  • Dünyanın en güçlü köpek cinslerinden bir tanesidir.
  • Son derece iri, büyük ve kalıplıdır.
  • Kaslı ve atletik vücut yapısı tüm zorluklara karşı mücadele edebilmektedir.
  • Her hava koşuluna ve arazi tipine dayanıklıdır.
  • Çok başarılı bir bekçi köpeğidir.
  • Liderlik algısı yüksek olmasından dolayı kendine güveni tamdır.
  • Yalnızca sahibine karşı itaat etmektedir.
  • Ortalama yaşam süresi 15 yılı bulmaktadır.
  • Sağlıklı bir Anadolu Çoban köpeği 150 kilograma kadar ulaşabilir.
  • Zeki ve akıllı kişiliği yeni şeyler öğrenme konusunda oldukça başarı sağlar.
  • Bağımsız ve kendi halinde bir türdür.
  • Son derece atik ve çevik bir türdür.
  • Zıplama kabiliyeti ve parçalama yeteneği çok kuvvetlidir.
  • Eğer bir Anadolu Çoban köpeği sahiplenmeyi düşünüyorsanız kesinlikle bahçeli bir evde beslemeniz gerekmektedir. Ayrıca apartman hayatına uygun olmayan bu tür kendine ait kulübesinde yaşamayı isteyecektir.

Önerilen İçerik: En İyi Köpek Cinsleri

NeOldu.com / Hayvansever

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum