Amerikan Cocker Cinsi Köpek Bakımı ve Özellikleri

Eğer bir Amerikan Cocker köpeği sahiplenmeyi düşünüyorsanız bu yazımız tam da size göre! İşte Cocker cinsi köpek bakımı, kişiliği, özellikleri
Amerikan Cocker Cinsi Köpek Bakımı ve Özellikleri

Amerikan Cocker Hakkında Merak Edilenler

Amerikan Cocker, antik çağlara dayanan Spaniel köpek cinsine aittir. İspanyol köpeği olarak bilinen bu grup muazzam av yeteneği ile bilinmektedir. Bu yönü ile Amerikan Cocker aileler ve yetiştiriciler tarafından  hızla popülerlik kazanmıştır. Tatlı ve nazik doğası ile bilinen bu tür hem ev hem de çalışma ortamına kolaylıkla ayak uydurabilmektedir.

Enerjik, iyi huylu, şefkatli ve güzel görünümü ile en çok tercih edilen köpek cinsleri arasında yer alan bu sevimli dostumuz Spaniel ırklarının en küçüğüdür. Orta boyutlara sahip Amerikan Cocker uzun tüy yapısı, yuvarlak kafası ve iri gözleri ile İngiliz Cocker köpeğinden ayrılmaktadır. Günümüzde en popüler ırklarında bir tanesi olan bu tür çocuklu aileler için mükemmel bir seçimdir.


Özellikleri

  • Nazik, sevecen ve dost canlısı kişiliği ile en popüler köpekler arasındadır.
  • Yalnızca aile köpeği değil iyi bir avcı olma özelliğine de sahiptir.
  • Oldukça duygusal bir kişiliğe sahip olmasından dolayı hassas bir türdür.
  • Kendisi ile her daim ilgilenilmesini istemektedir.
  • Sağlıklı bir Amerikan Cocker köpeği 15 yıla kadar yaşayabilmektedir.
  • Oldukça uzun tüy yapısı ile dikkat çekmektedir.
  • Ortalama vücut ağırlığı 14 kg civarındadır.
  • Enerjik olmasında dolayı oyuncu bir türdür.
  • Çocuklar ve diğer evcil hayvanlar ile iyi geçinebilir.
  • Kolaylıkla otur, kalk, aşağı, yukarı, sessiz, yat, kalk gibi komutları öğrenebilir.
  • Toz, polen, tahıl ürünlerine karşı alerji gösterebilmektedir.
  • Son derece anlayışlı, sessiz ve uyumlu bir köpek türüdür.

Kişiliği

Amerikan Cocker

İyi yetiştirilmiş Amerikan Cocker köpeği tatlı bir mizaha sahiptir. Sevecen ve sevimli kişiliği ile ailesiyle vakit geçirmekten son derece zevk almaktadır. Ayrıca hareketli, aktif ve enerjik yapısı her daim avlamaya karşı tetiktedir. Bu yüzden düzenli egzersiz ihtiyacı duymakta ve koşmaktan çok zevk almaktadır. Zihinsel ve fiziksel olarak hassas bir tür olduğu bilinen Amerikan Cocker, yumuşak kişiliği ile her daim tatlı söz ile iletişime geçmenizi beklemektedir. Sert, yüksek sesli ve agresif hareketlere karşı oldukça huysuz bir yapıya bürünmektedir.


Sağlık Durumu

Amerikan Cocker

Amerikan Cocker köpeği düzenli beslenme ve uygun çevre koşullarının oluşturulması durumunda oldukça uzun süre hayatta kalabilmektedir. Her daim kaliteli köpek maması ve diyete uygun beslenme ile ortalama yaşam beklentisi 12 ile 15 yıl arasında değişiklik gösterdiği bilinmektedir. Diğer pek çok köpek cinsinde olduğu gibi Amerikan Cocker köpeği içinde bazı kalıtsal hastalıklar görülebilmektedir.

Köpeğinizin her daim sağlıklı bir hayat sürmesi için kişisel bakım uygulamalarını ihmal etmeyiniz. Ayrıca beslenme, rutin egzersiz, temizlik ve veteriner muayenesi oldukça önemlidir. Vücut direncinin her daim yüksek kalması ve bağışıklık sisteminin korunması için Amerikan Cocker köpeğinize aşı uygulamaları yaptırmayı ihmal etmeyiniz.


Bakımı

Amerikan Cocker

Yoğun tüy yapısı ile dikkat çekmekte olan Amerikan Cocker köpeği düzenli bakım ihtiyacı duymaktadır. Tüylerinin her daim parlak ve pürüzsüz olması için günlük tarama uygulamaları gerekmektedir. Beraberinde bazı sahipler yoğun tüy yapısını kısaltmayı tercih etmektedir. Ancak bu durumda dahi köpeğinizin haftalık banyo yapması gerekecektir. Beraberinde tırnaklarının ayda bir kez veteriner hekim yada köpek kuaförü tarafından kesilmesi gerekmektedir. Kulak enfeksiyonlarına karşı Amerikan Cocker köpeğinizin haftalık olarak kulak içini nemli bir bezle silmeniz önerilir.


Görünümü

Amerikan Cocker

Bu tür oldukça zarif ve yuvarlak hatları ile dikkat çekmektedir. Uzun ve ipeksi tüy yapısına sahip Amerikan Cocker köpeği oldukça fazla tüy ile kaplıdır. Genellikle düz yada dalgalı görünen tüyleri siyah, siyah-beyaz, kahverengi-beyaz, çikolata, çikolata-beyaz, kırmızı, samur yada üç renk olarak görülmektedir. Tüm bu özellikleri ile son derece güzel bir köpek cinsi olarak bilinmektedir. Diğer Cocker köpeklerinden ayrılan en büyük özelliği yuvarlak kafa yapısı ve iri gözleri olduğu söylenmektedir. Erkek türler 40 cm uzunluğuna kadar ulaşabilirken dişiler 37 cm aralığındadır. Ayrıca erkek ve dişi Amerikan Cocker köpeğinin ağırlığı 11 ile 14 kilogram arasında değişmektedir.


Kalıtsal Hastalıkları

Amerikan Cocker

Amerikan Cocker her ne kadar sağlıklı bir ırk olarak bilinse de bazı kalıtsal hastalıklardan muzdarip olabilmektedir. Eğer ki kendinize bir Amerikan Cocker sahiplenmeyi düşünüyorsanız köpeklerde yaygın görülen hastalıklar konusunda bilgi sahibi olmanızda fayda var. Özellikle Amerikan Cocker köpeğinde rastlanmakta olan kalıtsal hastalıklar;

  • Kalça Displazisi ( Bu hastalık uyluk kemiğinin kalça eklemine sıkıca oturmaması durumunda ortaya çıkmaktadır. Bazı köpek cinslerinde arka bacaklarından birinde veya her ikisinde de ağrı ve topallama gösterirken, bazı köpek cinslerinde hiçbir ön belirtiye rastlanmamaktadır. Genellikle bu hastalık köpeğin yaşlanması ile şiddetlenecektir. Hastalığın tanısının konması için kalça röntgeni gerekmektedir. Bu hastalık kalıtsal olmasına rağmen, yüksek kalorili besin tüketimine bağlı hızlı büyüme, şiddetli ters hareket yada düşerek yaralanma sonucunda kötüleşmektedir.)
  • Katarakt ( Genellikle genç katarakt olarak bilinen bu hastalık köpeklerde 1 ile 2 yaş aralığında görülmektedir. Nadiren de olsa ileri aşamada körlüğe sebebiyet vermektedir. Bu kalıtsal sorunu taşıyan köpekler çiftleştirilmemelidir.
  • Hipotiroidizm ( Bu hastalık genellikle zor tespit edilmektedir. Tiroid hormonlarının anormal derecede düşük üretilmesi sonucunda ortaya çıkmaktadır. Genellikle bu hastalığa sahip köpeklerde göz akıntısı, soluk almada sıkıntı ve halsizlik görülmektedir. Teşhisin konulması durumunda günlük tiroid hapı tüketilmesi gerekmektedir. Ayrıca bu tedavi köpeğin yaşamı boyunca devam ettirilmelidir.)
  • Hemeralopia ( Gündüz körlüğü olarak bilinen bu hastalık genellikle yavru köpeğin sekiz haftalık olduğu dönemde sahibi tarafından kolayca fark edilebilmektedir. Hastalığın en belirgin yan etkisi yavrunun hareket halinde sürekli bir şeylere çarparak tökezlemesi olarak tanımlanır. Güneşe çıktığında oldukça sersem hareketler sergileten bu hastalık gece olduğunda ortadan kaybolmaktadır. Erken teşhis oldukça önemlidir.
  • Kalıtsal Polinöropati ( Bu hastalık genellikle yürüme bozukluğuna yol açması ile bilinmektedir. Köpekte koordinasyon ve dengesizlik durumuna yol açmaktadır. Genellikle oldukça hafif yada çok şiddetli görülmektedir. Genellikle bir yaşının altında ki köpeklerde görülse de oldukça ani bir şekilde çıkabilmektedir. Bu hastalığa sahip köpek yürüme zorluğu çekebilir hatta düşebilir.

Yukarıda belirtmekte olduğumuz hastalıklar yalnızca bu cinse özgü değildir. Amerikan Cocker köpeğinde bu kalıtsal hastalıklar görülebileceği gibi hiç biri ile karşılaşmaması da oldukça olasıdır. Ancak köpek cinslerinde genellikle rastlanan bu kalıtsal sorunlara karşı köpeğinizi yavruluktan yetişkinliğe kadar düzenli veteriner hekim kontrolüne götürmeniz de fayda var.


Çocuklar ve Diğer Evcil Hayvanlar İle İletişimi

Amerikan Cocker​​​​​​​

Cocker Spaniel köpeğinin bu denli popüler olmasının en büyük sebebi iyi bir aile köpeği oluşudur. Son derece  sıcak kanlı ve dost canlısı kişiliğe sahip bu sevimli dostumuz çocuklar ile mükemmel arkadaşlıklar kurmaktadır. Kendisine nazik ve saygılı davranması durumunda asla bir çocuğa zarar vermediği bilinmektedir. Ancak daha küçük çocuklar ile kontrollü olarak bir araya getirilmelidir. Beraberinde bu tür diğer evcil hayvanlarla oldukça iyi geçinebilmektedir. Özellikle kedi, köpek ve küçük evciller Amerikan Cocker için iyi bir arkadaştır.


Önerilen İçerik: En İyi Köpek Cinsleri

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum