İlk Günkü Gibi Olacak: Altın Nasıl Parlatılır?

Kadınların en değerli aksesuarları altın takılarının zaman zaman rengi değişir ve kararır. Peki evde basit şekilde kararan altınları nasıl parlatırız?
İlk Günkü Gibi Olacak: Altın Nasıl Parlatılır?

Altın takıların matlaşması normal bir süreçtir ve kaçınılmazdır. Ancak, takılarınızın matlaşması önlemek ve uzun süre parlaklıklarını korumak için düzenli olarak bakım yapmanız gerekir. İşte altınlarınızı eski doğal görünümüne kavuşturmanız için çeşitli yöntemler.

Altın Neden Matlaşır?

Altın Nasıl Parlatılır?

Altın, doğal olarak yumuşak bir metaldir. Bu nedenle, saf altın takılar oldukça çabuk çizilebilir ve şekilleri bozulabilir. Ayrıca, altın takılar havada bulunan sülfür ve diğer kimyasallarla da tepkimeye girebilirler. Bu tepkime sonucunda takılar üzerinde bir matlaşma oluşabilir.

Ayrıca, altın takılar kullanıldıkça ve temas ettikleri yüzeylerle sürtündükçe de matlaşabilirler. Özellikle bileklikler ve kolyeler, sık temas ettikleri cilt ve kıyafetler nedeniyle daha hızlı matlaşabilirler.

Takılarınızın matlaşmasını engellemek için, günlük kullanımdan önce parfüm, losyon ve benzeri ürünlerin cildinize tamamen emilmesini bekleyin. Ayrıca, takılarınızı havlu veya bez gibi sert yüzeylerle temizlemeyin, bunun yerine yumuşak bir fırça veya özel bir takı temizleme bezi kullanın.

Kararmış Altın Nasıl Parlatılır?

Kıyafetlerimiz veya saçımız kadar önemli olan altın takılar, sık kullanım veya uygun olmayan koşullarda kullanım sonucunda bir süre sonra kullanılmayacak hale gelmektedir. Özellikle altın olan takılarda yaşanan kararma oldukça can sıkıcıdır.

Peki altının kararması durumunda ne yapılmalıdır?, karbonatla altın temizlenir mi?, altın alyans nasıl parlatılır?, altın sarısı kolyem karardı nasıl parlatırım?, altın parlatma cilası? bu gibi soruların cevaplarını araştırdık ve derledik.

İşte kararmış altınlarınızı ilk günkü gibi yapacak parlatma yöntemleri;

1. Bulaşık Deterjanı

Altın Nasıl Parlatılır?

Bir kaba ılık su koyunuz. Su koyduğunuz kaba birkaç damla deterjan damlatınız. Daha iyi parlaması için maden suyu da ekleyebilirsiniz. Altın takılarınızı bu suyun içine koyup 15 dakika bekletiniz. Diş fırçası yardımıyla altınları fırçalayınız fakat diş fırçanızın yumuşak olmasına dikkat ediniz. Sert fırçalar altınların çizilmesine sebep olabilir. Fırçalama işlemi bittikten sonra sıcak su ile durulayınız. Daha sonra ise çizmeyecek bir bezle kurulayınız.

2. Amonyak

Altın Nasıl Parlatılır?

Amonyak çok sık kullanılmayan bir yöntem. Bu yüzden işlemi çok sıklıkla yapmayınız. Çok etkili olması altına zarar verebilir. Bir kaba su ile amonyağı karıştırınız. Daha sonra içine süzgeç koyunuz. Süzgeç işlem sonrası altınları daha kolay çıkarmanızı sağlayacaktır. Takılarınızı 5 dakika bu karışımın içinde bekletiniz. 5 dakika sonra çıkarınız. Çıkardıktan sonra akan suyun altında yıkayıp durulayınız. Yumuşak bir bezle kurulayınız.

3. Diş Macunu

Altın Nasıl Parlatılır?

Sürekli kullandığınız küpeler için diş macunundan yardım alarak hem parlatabilir hem de temizleyebilirsiniz. Diş macununu az miktarda diş fırçasına sıkınız. Daha sonra nazik hareketlerle fırçalayınız. Su ile durulayınız ve bir bez ile kurulayınız. Bu işlem sonrası altınlarınız parlayacaktır.

4. Kaynatma

Altın Nasıl Parlatılır?

Sürekli takılan altın takılarda bazen kir ve yağ oluşur. Takılarınıza bulaşan yağ ve kirleri basit bir yöntem ile temizleyebilirsiniz. Bir tencereye su koyup kaynatınız. Daha sonra altınları suya koyunuz 5 dakika kaynatınız. Kaynattıktan sonra çıkarıp kurulayınız.

5. Sirkeli Su ve Karbonat

Altın Nasıl Parlatılır?

Ev işlerinde içerdiği asit oranı nedeniyle sıklıkla tercih edilen sirke, altın parlatmak için çok iyi bir yöntemdir. İki yemek kaşığı sirkeyi bir kabın içerisine ekledikten sonra bir miktar su ekleyin. Daha sonra iki yemek kaşığı kabartma tozu ekleyerek altın takılarınızı karışımın içerisine koyun. Yarım saat geçtikten sonra takılarınızı çıkarıp durulayın. Takılarınızın ne kadar değiştiğini kendiniz gözlemleyebilirsiniz.

6. Tuz ve Limon

Altın Nasıl Parlatılır?

Asidik bir etkiye sahip olan limon altın takılarınızı parlatmak için son derece etkili bir yöntemdir. Bir kasenin içerisinde 2 yemek kaşığı limon suyu ekleyin. Daha sonra bir yemek kaşığı tuz ve biraz su ekleyin. Bu karışımı iyice karıştırın ve içerisine takılarınızı bırakın. Yarım saat sonra takılarınızı çıkarın.

7. Su ve Bulaşık Deterjanı

Altın Nasıl Parlatılır?

Su ve bulaşık deterjanını bir kabın içerisinde karıştırın. Daha sonra takılarınızı bırakın. Takılarınızı yumuşak kıllı bir fırça ile yavaşça ovalayın. Bir süre sonra kararmanın yok olduğunu göreceksiniz. Tam bir sonuç elde etmek için takılarınızı su ile durulayıp pamuklu bir bezle silin.

Taşlı Takılar Nasıl Parlatılır?

Altın Nasıl Parlatılır?

Bazı altınların üzerinde taşlar bulunur. Bu taşların su ile teması taşların zarar görmesine neden olmaktadır. Bu yüzden daha dikkatli davranılmalıdır. Taşlı altınlarınızı parlatmak için bulaşık deterjanından yardım alabilirsiniz. Temiz bir beze çok az miktarda bulaşık deterjanı dökünüz. Daha sonra bu bez ile taşlı takılarınızı siliniz.

Bezin ıslak olmamasına dikkat ediniz. Daha sonra başka bir bez ile hafif dokunuşlarla siliniz. Son olarak leke kalmaması için bir bezin üzerinde bekletiniz. Bu işlem taşlı takılarınızın parlamasına yardımcı olacaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Takılar Nasıl Parlatılır?Gümüş Nasıl Parlatılır?

Altın takılarımın parlaklığını ne sıklıkla kontrol etmeliyim?

Altın takılarınızın parlaklığını her zaman kontrol etmek önemlidir. En azından bir kez yılda bir profesyonel bir altın parlatma hizmeti almanızı öneririz.

Altın takılarımı nasıl temizlemeliyim?

Altın takılarınızı temizlerken, sert yüzeylerden ve kimyasal maddelerden kaçınmalısınız. Yumuşak bir fırça veya özel bir takı temizleme bezi kullanarak hafifçe temizleyebilirsiniz. Ayrıca, takılarınızın cildinizle veya kıyafetlerinizle temas etmeden önce parfüm, losyon gibi ürünlerin tamamen emilmesini bekleyin.

Altın takılarımı nasıl parlatabilirim?

Altın takılarınızı parlatmak için birkaç yöntem kullanabilirsiniz. Öncelikle, yumuşak bir fırça veya özel bir takı temizleme bezi ile hafifçe temizleyin. Ardından, bir kapta sıcak su ve birkaç damla bulaşık deterjanı karıştırın ve takılarınızı bu karışımda yaklaşık 15-20 dakika bekletin. Daha sonra, takılarınızı temiz suyla durulayın ve yumuşak bir bezle kurulayın.

Altın takılarım çiziklerle dolu, ne yapabilirim?

Eğer altın takılarınız ciddi çiziklerle doluysa, profesyonel bir altın parlatma hizmeti almanız gerekebilir. Bu hizmet, takılarınızın eski parlaklığına kavuşmasını sağlar ve uzun ömürlü olmalarını sağlar.

Altın takılarımı nasıl saklamalıyım?

Altın takılarınızı, nem ve ışıktan uzak, kapalı bir kutuda veya kılıfın içinde saklamalısınız. Ayrıca, takılarınızın birbirine temas etmesini önlemek için ayrı bölümlerde saklayabilirsiniz.

Altın takılarımı yüzme veya spor yaparken takabilir miyim?

Altın takılarınızı yüzme veya spor yaparken takmamanız önerilir. Terleme veya su, takılarınızın parlaklığını kaybetmesine neden olabilir ve takılarınızın hasar görmesine neden olabilir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.