Altıgen Uçurtma Nasıl Yapılır? Tekniği ve Gereken Malzemeler

Evde uçurtma yapmak aslında uçurtma uçurmak kadar zevkli bir aktivitedir. Bu yazımızda altıgen uçurtma yapımından bahsedeceğiz. İşte detaylar...
Altıgen Uçurtma Nasıl Yapılır? Tekniği ve Gereken Malzemeler

El yapımı uçurtmalar, özellikle çocuklar için eğlenceli bir aktivite olabilir. İster doğa ile bağlantı kurmak, ister havada özgürce uçan bir nesne yaratmak olsun, uçurtmalar yapmak keyifli bir deneyimdir. Bu yazımızda sizler için altıgen uçurtma yapımı için adım adım bir rehber sunacağız.

Altıgen Uçurtma Nasıl Yapılır?

Altıgen Uçurtma Yapımı

Altıgen uçurtma yapmak, diğer uçurtma modellerine göre biraz daha zorlu bir süreç olabilir, ancak sonuçlar kesinlikle çaba ve zamanın değerindedir. Altıgen uçurtmalar, altıgen şekli nedeniyle benzersiz bir görünüme sahiptir ve havada oldukça güçlü bir performans sergilerler.

Altıgen Uçurtma Yapımı İçin Malzemeler

  • 3 adet çıta
  • 200 metre ip
  • Plastik veya kağıt kap
  • Cam çivisi ve çekiç
  • Bant veya tutkal
  • Maket bıçağı ve makas

Altıgen Uçurtma İskeleti

Altıgen Uçurtma Yapımı

Çıtaların uçlarını bir santimetre gerisinden yontun. Böylece ipi bağladığınızda kaymayacaktır. Çıtanın uzunluğu kadar ip kesin. İpi ikiye katlayarak çıtanın orta noktasını bulun. Üç çıtayı üst üste dizin ve orta noktalarına çiviyi çakın. Daha sonra çıtaların arasını açtığınızda ortaya bir altıgen çıkacaktır. Çıtaların birinin ucuna ip bağlamaya başlayın. İpi merkeze kadar ölçüp diğer çıtaya o noktadan ip bağlayarak bu şekilde tüm çıtaları bağlayın ve altıgeni sabitleyin.

Altıgen Uçurtmanın Dışı

Altıgen Uçurtma Yapımı

Uçurtmayı kaplayacağınız malzemeyi serin ve üstüne iskeleti yerleştirin. 2 cm katlama payı bırakarak kabı kesin. Uçlarını üçgen şeklinde keserseniz daha rahat katlarsınız. Kağıt kap kullanıyorsanız tutkal, plastik kap kullanıyorsanız bantla yapıştırın. Kabın gergin olmasına dikkat edin.

Altıgen Uçurtmanın Dengesini Sağlama

Altıgen Uçurtma Yapımı

Uçurtmanın üstü olan ucuna iği bağlayıp merkezden ölçü alarak yanındaki ucuna bağlayın. Sonra kabın ön yüzünü çevirin ve ortasında delik açarak ipi geçirin ve daha sonra tarsini çevirip geçirdiğiniz ipi çıtalara bağlayın. Ortadan çıkan ipi bir kenara kadar ölçüp üst kenara bağladığımız ipin tam ortasına bağlayın. Denge sabitlenene kadar sağdan ve soldan bağlayabilirsiniz.

Altıgen Uçurtmanın Kuyruk Yapımı

Altıgen Uçurtma Yapımı

Kap malzemesini uzunlamasına katlayın. 2 cm şeritler halinde kesin. Kuyruk uzunluğu çevre uzunluğunun 3 katı olmalıdır. Şeritleri 10’ar cm ara ile ipe bağlayın. Kuyruk uçurtmanın dengesinin karşısındaki kenara bağlanır. Tıpkı dengeyi yaparken yaptığımız gibi merkeze kadar ölçüp yanındaki uca bağlayın. Merkezden ölçü aldıktan sonra kuyruk ipin ortasına bağlanır. Dengeyi sabitlemek için sağdan ve soldan tekrar düğüm atın. Uçurtmayı taşırken tam ortadaki çıtaların birleştiği yerden tutun ki uçurtmaya zarar gelmesin. Son olarak 200 metrelik ipi dengeye bağlayın.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Uçurtma Nasıl Uçurulur?

Altıgen uçurtmanın boyutu ne olmalıdır? 

Altıgen uçurtmanın boyutu, tasarım ve amaç doğrultusunda farklılık gösterebilir. Ancak genellikle yaklaşık 50-70 cm boyutunda bir uçurtma tercih edilir.

Altıgen uçurtmayı uçurmak için nereye gitmeliyim? 

Altıgen uçurtma uçurmak için geniş ve açık bir alana ihtiyacınız vardır. Uçurtmanızın güvenli bir şekilde uçurulması için parklar, sahiller veya spor alanları gibi açık alanlar tercih edilebilir.

Altıgen uçurtmayı uçururken nelere dikkat etmeliyim?

Altıgen uçurtmayı uçururken, rüzgarın yönüne ve hızına dikkat etmeniz gerekir. Ayrıca uçurtmanın ipinin yeterli uzunlukta olduğundan ve uçurtmanın gökyüzünde güvenli bir yüksekliğe çıkarıldığından emin olmalısınız.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum