Alex'in Fenerbahçe Serüveni

Fenerbahçe'nin unutulmaz kaptanı Alex de Souza'nın sarı lacivertli forma altındaki 8 yıllık futbol serüvenini sizlerle paylaşıyoruz. İşte, efsane kaptan Alex De Souza ve Fenerbahçe'de uzun yıllar unutulmayacak başarılara imza attığı serüveni...
Alex'in Fenerbahçe Serüveni

1995 yılında profesyonel futbol kariyerine Coritiba Fc takımında başlayan Alex de Souza, sırasıyla Palmeiras, Flamengo, Cruzeiro, Parma, Cruzeiro, Fenerbahçe ve Coritiba formalarını giydi.

2004-2005 sezonunda Fenerbahçe ile Türk futboluna adım atan Alex, bu forma altında 8 sezon boyunca birbirinden büyük başarılara imza attı. Ancak o güzel günler bir kabusla son buldu. İşte gözyaşlarıyla gönül verdiği takımdan ayrılmak zorunda kalan Alex’in 8 yıllık Fenerbahçe serüveni…

alex-imza-001.jpg

1. SEZON (2004-2005)

Tarihler 14.08.2004’ü gösteriyordu. Yer, Şükrü Saraçoğlu Stadı’ydı. 2004-2005 sezonunun ilk maçında Fenerbahçe kendi evinde Samsunspor’u ağırlıyordu. Taraftarlar iki buçuk aylık futbol özlemi ile stadı inletiyordu. Maç saati yaklaştı ve oyuncular yavaş yavaş sahaya çıkarken Cruzeiro’dan yeni transfer olan Alex de Souza, sarı lacivertli formayla ilk kez resmi maçta yeşil sahaya çıkıyordu. 8 sezon boyunca sırtından düşürmeyeceği, arması için ter dökeceği ve insanlığı ile taraflı tarafsız herkesin gönlünde taht kuracağı Türkiye macerası, maçın hakemi Sedat Dereli’nin düdüğüyle başladı.

Samsunspor’u 2-1’lik skorla devirmeyi başaran kanaryada herkesin gözü şüphesiz yeni transfer Alex’teydi. Ancak o, kendisini eleştirmek için fırsat kollayan kişileri utandırır derecede bir futbol oynadı. Artık Alex, Fenerbahçe’nin ve Fenerbahçe taraftarının yeni lideriydi. Yine de ileriki maçlarda başaramayacak diye bakan kişilere cevaben 31 maçta 24 gol attı ve o yıl yaptığı 16 asistle asist kralı oldu. O sezon şampiyonluğa uzanan Fenerbahçe’de Alex hem oyunu hem de efendiliği ile kaptanlığa göz kırptı.

alex-fenerbahce.png

2. SEZON (2005-2006)

2005-06 Süper Lig sezonuna deplasmanda Gençlerbirliği ile başlayan Fenerbahçe o sezon hem Şampiyonlar Ligi’nde hem de Türkiye Kupası’nda mücadele veriyordu. Bu zorlu kategorilerde mücadele eden sarı kanaryanın en güvendiği isim şüphesiz Alex de Souza’ydı. O sezon ligde toplam 2752 dakika sahada görev alan Alex, toplam 15 gol kaydetti.

Şampiyonlar Ligi E Grubunda yer alan Fenerbahçe, Milan, PSV Eindhoven ve Schalke 04’le beraber gruptan çıkma yarışına girdi. Bu süreçte isteneni tam olarak veremeyen sarı lacivertlilerde oyunuyla ön plana çıkan isim Alex oldu. Milan filelerini bir kez, PSV Eindhoven filelerini ise 2 kez havalandırmayı başaran Alex, takım gruptan çıkmasa da tekrardan taraftarların gözdesi oldu.

Türkiye Kupası’nda final oynama başarısı gösteren Fenerbahçe, finalde karşılaştığı Beşiktaş’a 3-2 mağlup oldu. Bu kupa boyunca da toplam 732 dakika sahada görev aldı. Bu dakikalara toplam 3 gol sığdırma başarısı göstererek sezon toplamında 20 kez rakip fileleri havalandırdı. Ayrıca 26 asistle de ligin asist kralı oldu.

alex-sampiyon.jpg

3. SEZON (2006-2007)

2006-07 sezonunun Fenerbahçe için önemi diğer sezonlara göre çok farklıydı. 100. yılında şampiyonluğa uzanmak isteyen sarı kanaryalar, sezonun ilk maçında 6-0’lık Erciyesspor galibiyetiyle kupaya dört elle sarıldığını gösterdi. Bu maçta hattrick yapan Alex, sezona bomba gibi bir başlangıç yaptı. Sezon genelinde üstün bir performans sergileyen Brezilyalı yıldız, her maça ilk 11’de çıktı. Alex, 32 maçta toplam 19 gol atmayı başararak ilk kez Süper Lig de gol kralı unvanına kavuştu. Ligde toplam 32 maçta 10 beraberlik, 4 mağlubiyet ve 18 galibiyetle sarı kanaryalılar, 100. yılda lig şampiyonu oldu.

O sezon Fenerbahçe Şampiyonlar Ligi’ne ön eleme turuyla katıldı. 3. ön eleme turunda Dinamo Kiev’e elenen sarı lacivertliler, Avrupa yoluna UEFA H Grubunda devam etti. Newcastle United, Celta Vigo ve Eintracht Frankfurt ile karşılaşan Fenerbahçe, gruptan ikinci olarak çıktı. Çeyrek finalde AZ Alkmar ile eşleşen Fenerbahçe, kendi evinde 3-3, deplasmanda 2-2 berabere kalarak Avrupa’ya veda etti.

Türkiye Kupası yarı finaline kadar çıkan Fenerbahçe, bir önceki sezonda olduğu gibi yine Beşiktaş’a elenerek kupaya veda etti. 3 kulvarda da büyük başarılar ortaya koyan Fenerbahçe’de bu başarılarda şüphesiz en büyük pay Alex’e aitti. Sezon genelinde Alex toplam 20 gol ve 9 asist başarısı gösterdi.

alex-uefa.jpg

4. SEZON (2007-2008)

4. sezon Alex de Souza için çok farklı bir sezon oldu. İlk defa yeşil sahalara koluna taktığı kaptanlık bandı ile çıkmaya başlayan Alex, hem ligde hem de Şampiyonlar Ligi’nde takımını sırtladı. Sezona Sivasspor galibiyeti ile başlayan Fenerbahçe, ligde bir türlü istediğini sahaya yansıtamadı. O sezon ezeli rakibi Galatasaray’ın 6 puan gerisinde ligi 2. bitiren sarı kanaryalılar, Şampiyonlar Ligi’nde büyük bir başarı elde etti.

Şampiyonlar Ligi’ne ön eleme turuyla katılan Fenerbahçe, Anderlecht ile karşı karşıya geldi. Rakibini her iki sahada da yenerek 1. Tur G grubuna yükseldi. İnter, CSKA Moskova ve PSV Eindhoven ile karşılaşan sarı lacivertli ekip gruptan 2. olarak ayrıldı. Ardından Sevilla ile çeyrek final ön eleme maçına çıkan sarı lacivertliler, iki maçın sonunda Sevilla’yı penaltılarda devirerek çeyrek finalde Chealse’nin rakibi oldu. Çekişmeli geçen ilk maçta Kadıköy’de rakibini 2-1 deviren sarı kanarya, deplasmanda çok direnmesine rağmen sahadan 2-0 mağlup ayrılarak Şampiyonlar Ligi’ne veda etti.

12 Şampiyonlar Ligi mücadelesi veren Fenerbahçe’de kaptan Alex, 4 gol ve 6 asistle takımına büyük katkı sağladı. Ayrıca yaptığı 6 asistle de o yıl Şampiyonlar Ligi’nde asist kralı unvanına sahip oldu. Lig de ise çıktığı 28 maçta 14 kez rakip fileleri havalandırırken 11 de asist yapma başarısı gösterdi. 

alex--asist.jpg

5. SEZON (2008-2009)

Sezona Gaziantep deplasmanında yenilgiyle başlayan Fenerbahçe, o sezon ligde bir önceki sezondan eser yoktu. Lider Beşiktaş’ın 10 puan gerisinde 61 puanla 4. sırada bitiren sarı lacivertliler, ne Şampiyonlar Ligi’nde ne de Türkiye Kupası’nda bir başarı elde edebildi.

O sezon ligde 26 maçta görev alan kaptan Alex de Souza, sadece 11 gol kaydedebildi. Asist krallığından da uzak kalan sambacı, Şampiyonlar Ligi’nde 9, Türkiye Kupası’nda 4 gol atma başarısı göstererek toplamda 17 golle sezonu kapattı.  

sampiyonlar-ligi-001.jpg

6. SEZON (2009-2010)

Süper lige Denizlispor galibiyeti ile başlayan Fenerbahçe, 8 maçlık galibiyet serisi ile liderliğe iyice yerleşti. Ezeli rakipleri kupadan iyice uzaklaşınca şampiyonluğa garanti gözüyle bakan Fenerbahçe, Bursaspor’u unutmuştu. Türk futbolunda bir ilk gerçekleşerek bir Anadolu takımı lig şampiyonluğuna uzandı. Bursaspor’un gerçekleştirdiği bu ilk hemen herkesi şaşkına çevirmişken Fenerbahçe liderin 1 puan gerisinde 2. olarak sezonu kapattı. O sezon kaptan Alex, 26 maçta görev alırken 11 gol kaydedebildi.

UEFA’da ön elemeyi Budapest Honved’i yenerek gruplara kalma başarısı gösteren Fenerbahçe, H grubunda Twente, Sheriff ve Steaua Bucarest ile karşılaşan sarı kanarya, gruptan 2. çıkarak çeyrek finali bileti için Lille ile karşılaştı. Ancak rakibine iki sahada da üstünlük kuramayan sarı lacivertliler UEFA’ya veda etti. UEFA’da toplam 6 maçta forma giyen Alex, attığı 2 golle takımına destek çıktı.

Türkiye Kupası’nda rakiplerini birer birer geçen sarı kanaryalılar finalde Karadeniz ekibi Trabzonspor ile karşılaştı. Ancak sahaya istediği futbolu yansıtmayan Fenerbahçe 3-1’lik mağlubiyetle yine kupaya uzanamadı. Böylece Türkiye Kupası özlemini 28 yıla çıkarmış olan sarı lacivertlilerde kaptan Alex, 8 maç oynadı ve 5 gol kaydetti.  

efsane-kaptan.jpg

7. SEZON (2010-2011)

Sezonu MP Antalyaspor’u deplasmanda 4-0’lık gibi net bir skorla açan Fenerbahçe, geçen yıl avcundan kayıp giden kupanın hırsıyla lige sarıldı. Yine ezeli rakiplerinin liderlikten uzaklaşınca şampiyonluğa daha da sarılan Fenerbahçe bu kez Trabzonspor’la büyük mücadeleye girdi. Kafa kafaya şampiyonluk yolunda Trabzonspor’u averajla geçerek şampiyonluğa uzandı.

2010-11 sezonu Kaptan Alex’in başarılardan başarılara koştuğu bir sezon oldu. Lig genelinde 33 maça çıkan Alex, 28 gol atma başarısı göstererek ikinci kez gol krallığına uzandı. Diğer yandan da 12 asistle de sezonu asist kralı olarak kapatmayı başardı. 7.sezonunda Fenerbahçe’de en çok forma giyen yabancı futbolcu olma unvanına sahip olurken Alex, lig tarihinde de 100’ler Kulübü’ne adını yazdırdı. Fenerbahçe tarihinin 3000. golünü kaydederek sarı lacivertli takımın tarihinde bir başka başarıya imza attı. Sambacı, sezon sonunda Fenerbahçe ile olan sözleşmesini 2 yıl daha uzattı.

Şampiyonlar Ligi’nde ön eleme oynadığı Young Boys’a boyun eğen sarı kanarya, UEFA Play-Off karşılaşmasında PAOK’a da yenilerek Avrupa’ya veda etti.

Ziraat Türkiye Kupası’nın ilk maçında Bucaspor’la karşılaşan Fenerbahçe, 3-2’lik mağlubiyetle kupada çok erken havlu attı. Böylece sarı kanaryalıların Türkiye Kupası özlemi 29 yıla çıkmış oldu.

ziraat-kupasi-001.jpg

8. SEZON (2011-2012)

2011-12 sezonunu Orduspor galibiyeti ile açan Fenerbahçe, sezonun yarısını lider olarak tamamladı. Ancak ligin ikinci yarısında liderliği ezeli rakibi Galatasaray’a kaptırdı. Sezon sonuna kadar liderliği geri alamadığı Galatasaray’ın 9 puan gerisinde ligi 2. olarak bitirdi. O yıl ilk defa uygulanan Süper Final Şampiyonluk Grubu maçlarında da istediğini alamayan sarı lacivertliler, son maçta Galatasaray’la evinde berabere kalınca şampiyonluğu ezeli rakibine verdi. Ligde tüm maçlarda görev alan kaptan Alex, 17 gol ve 13 asistle ligi tamamladı.

O sezon Fenerbahçe gözünü hiç olmadığı kadar Türkiye Kupası’na dikti. 29 yıldır müzesine götüremediği Türkiye Kupası’nda rakiplerini bir bir devirerek finale çıktı. Finalde karşılaştığı Bursaspor, herkesin favori olarak gösterdiği takımdı. Ancak Fenerbahçe Bursaspor’u 4-0’lık net bir skorla devirince 29 yıl aradan sonra kupayı müzesine götürme başarısı gösterdi.

alex-gozyasi.jpg

9. SEZON (2012-2013)

2012-13 sezonu kaptan Alex de Souza için tam bir kabus oldu. O sezon takımın teknik direktörlüğünü yapan Aykut Kocaman, Alex’i kadro dışı bıraktığını açıkladı. Sözleşmesi karşılıklı olarak feshedilen yıldız futbolcu, 8 yıl önce kapısını araladığı Fenerbahçe kulübünden gözyaşlarıyla ayrıldı. Taraftarları gözyaşlarına boğan bu ayrılık sonunda Alex, futbola merhaba dediği Coritiba’nın yolunu tuttu. Bu sezon Fenerbahçe formasıyla çıktığı 10 maçta 2 gol kaydetme başarısı göstermişti.

8 sezonluk Fenerbahçe kariyerinde toplam 340 maça çıkan Alex de Souza, toplam 170 gol kaydetti. Bu süre zarfında 2 gol krallığı, 4 lig asist krallığı ve 1 Şampiyonlar Ligi asist krallığı unvanına sahip oldu.

alex-heykel.jpg

Taraflı tarafsız herkesin beğenisini kazanan bu yıldız futbolcuya Türk futboluna olan katkılarından dolayı teşekkür ediyoruz.

 

NeOldu.com / Erdem Kadim

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum