ALES Sınav Giriş Belgeleri Yayınlandı!

Adayların merakla beklediği sınav giriş yerleri ÖSYM tarafından bu sabah yayınlandı.
ALES Sınav Giriş Belgeleri Yayınlandı!

Adaylar, sınava alınacakları yer bilgisini gösteren giriş belgelerini, T.C. kimlik numaraları ve aday şifreleriyle "https://ais.osym.gov.tr" internet adresinden edinebilecek. Sınav, saat 10.00'da başlayacak. Sınavın başlama saatinden 15 dakika önce adayların binalara alınma işlemleri tamamlanacak. Saat 09.45'ten sonra adaylar, sınav binalarına alınmayacak.

ALES Nedir Ne İşe Yarar?

Açılımı;  Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Sınavı olan ALES, ÖSYM tarafından yapılan ve akademik kadrolara giriş, lisansüstü eğitim ve doktora eğitimi alabilmek için girilen sınavdır. ALES sınavı ile öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici, eğitim öğretim planlamacısı gibi kadrolara giriş yapılabilir. Yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman gibi kadrolara ayrıca ülkemizdeki yüksek öğretim kurumlarının lisansüstü eğitimlerine ve yurt dışındaki lisansüstü programlarına giriş için düzenlenmektedir.

ALES’e kimler başvurabilir?

Bu sınava, bir lisans programından mezun olabilecek durumda olanlar, lisans programını bitirenler ile denklik belgesi almış olmak kaydıyla yurt dışında lisans eğitimi görmüş olanlar başvurabilirler.
 

2017 ALES hangi tarihlerde yapılacak?

ALES yılda iki kez, ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde yapılıyor. İlkbahar Dönemi Sınavı 7 Mayıs 2017 tarihinde, Sonbahar Dönemi Sınavı ise 19 Kasım 2017 tarihinde yapılacak.

Sınava Giriş Ücreti Ne Kadar?

2017 yılı içinde ALES için belirlenmiş sınav ücreti şu an için 90 TL’dir.

ALES sonucu ne kadar süre geçerli?

ALES sonucu geçerliliğini 3 yıl boyunca korur. Eğer birden fazla ALES sınavına girildiyse yerleştirme esnasında en yüksek ALES sonucu kullanılır veya sizin istediğiniz bir sonuç kullanılır. En son girilen ALES’in sonucunu kullanma gibi bir zorunluluk yoktur.

ALES’in İçeriğinde Hangi Sorular Var?

Sınav, Sözel ve Sayısal olarak ikiye ayrılmıştır. Sözel kısım kendi içinde Sözel-1 ve Sözel-2 olarak, Sayısal kısımda kendi içinde Sayısal-1 ve Sayısal-2 olarak ikiye bölünmüştür. Fakat Sözel-1 ve Sözel-2 ya da Sayısal-1 ve Sayısal-2 arasında konu olarak bir farklılık bulunmamaktadır. Sadece ikinci bölümlerde soruların biraz daha zorlaştığı dikkat çekmektedir.  Her bölümde 40’ar soru yer almaktadır. Sınavda toplam 160 soru olup adaylar bu sınavların 3 tanesine girecekler yani 120 soru çözecekler. Adaylara verilen süre ise daha önce 150 dakika iken yapılan değişiklikle birlikte artık 180 dakika.

Tezsiz yüksek lisans için ALES’e girmek gerekir mi?

Lisans derecesiyle doktora veya sanatta yeterlik programına başvuranların lisans mezuniyet not ortalamalarının 4 üzerinden en az 3 veya muadili bir puana sahip olmaları gerekir. ALES başvuru kılavuzuna göre, Güzel Sanatlar Fakülteleri ile Konservatuvarlara alınacak yüksek lisans, doktora ve sanatta yeterlik öğrencilerinden, ALES’e girmiş olma koşulu aranmaz. Ancak, Güzel Sanatlar Fakülteleri ile Konservatuvarlardaki doktora programlarına başvurularda Üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü senatolarınca ALES puan şartı getirilebilir.

ALES baraj puanı kaçtır?

Adaylar ALES’ten, başvurduğu lisansüstü programın puan türünde en az 55 puan, lisans diplomasıyla doktora veya sanatta yeterlik programına başvuracaklar için ise en az 80 puan almaları gerekmektedir. Üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü senatoları tarafından bu puanların üzerinde bir standart puan belirlenebilir.

ALES kılavuzunu nereden edinilir?

Adaylar, ALES Kılavuzu ile Aday Başvuru Formuna, başvuru süresi içinde ÖSYM'nin http://www.osym.gov.tr İnternet adresinden ulaşırlar. Bunun dışında ÖSYM tarafından kılavuzun dağıtımı ve satışı yapılmaz.

ALES başvurusu nasıl yapılır?

Eğer son iki yıl içerisinde ÖSYM’nin yapmış olduğu herhangi bir sınava başvuru merkezi aracılığıyla başvurduysanız, bireysel olarak İnternet aracılığıyla veya herhangi bir başvuru merkezinde, son iki yıl içinde ÖSYM’nin yapmış olduğu herhangi bir sınava başvuru merkezi aracılığıyla başvurmamış adaylar ise ALES başvurularını başvuru merkezleri aracılığıyla yapmak zorundadırlar.

Sınava giriş belgesi nasıl edinilir?

Sınava 1 hafta kala gibi bir süre içerisinde ÖSYM'nin internet sitesinden sınava giriş belgelerine ulaşabilirsiniz. Sınava giriş belgelerin siyah-beyaz ya da renkli çıktısını alarak sınava girerken yanında bulundurmanız gerekmektedir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.