Alerjik Konjonktivit Nedir? Çeşitleri ve Belirtileri

Günümüzde sıkça rastlanan göz hastalıkları arasında yer alan Alerjik konjonktivit hastalığı hakkında ayrıntılı bilgiyi bu içeriğimizde bulabilirsiniz.
Alerjik Konjonktivit Nedir? Çeşitleri ve Belirtileri

Alerjik Konjonktivit Nedir?

Alerjik konjonktivit en sık görülen göz hastalığıdır. Bu hastalık genellikle çocukluk döneminde yaşanmaktadır. Konjonktivit, bir göz iltihabı rahatsızlığıdır. Alerjik konjonktivit, bir göz alerjisidir. 

Gözün beyaz olan kısmı sklera ince, bir tabaka ile kaplıdır. Konjonktiva adındaki tabaka gözün yüzeyini nemlendiren madde salgılanmaktadır. Tabaka içinde damarlar vardır. İltihaplanma konjonktivada oluşmaktadır. 

Alerjik Konjonktivit

Alerjik Konjonktivit Çeşitleri

Alerjik konjonktivit 3 farklı şekilde görülmektedir. Bunlar mevsimsel akut alerjik konjonktivit, alerjik konjonktivit ve periniyal alerjik konjonktivit olarak 3'e ayrılmaktadır. Bu 3 çeşit alerjik konjonktivit rahatsızlığının belirtileri ve nedenleri genellikle benzerlik göstermektedir. Aynı zamanda tedavisi de genel olarak aynı şekilde uygulanmaktadır. 

1. Akut Alerjik Konjonktivit

Alerjik Konjonktivit Çeşitleri

Akut alerjik konjonktivit genellikle ilaç, mantar, polen ve böcek ısırmaları nedeniyle yaşanmaktadır. Allerjene maruzu kalan kişinin gözlerinde ağır kapak ödemi yaşanmaktadır. Bu durumu yaşayan kişilerde genellikle üriter ve rinit görülmektedir.

2. Mevsimsel Alerjik Konjonktivit

Alerjik Konjonktivit Çeşitleri

Bu durum en sık rastalanan alerjik konjonktivit çeşitlerindendir. Mevsimsel alerjik konjonktivit genellikle çocukluk dönenimde görülmektedir. Bu durum genetik nedenlerden dolayı meydana gelmektedir. Mevsimsel alerjik konjonktivit, aile bireylerinde yatkınlığı olan kişilerde daha fazla risk oluşturur. Bu kişiler havadaki allerjen maddeler sebebiyle alerji reaksiyon durumu yaşamaktadır.

3. Periniyal Alerjik Konjonktivit

Alerjik Konjonktivit Çeşitleri

Bu durum yıl boyu süren bir rahatsızlıktır. Periniya alerjik konjonktivit, mevsimler alerjik konjontivitin benzeridir. Belirtileri ve nedenleri de benzerlik göstermektedir. Genellikle mantar, akar, ev tozu, kuş tüyü gibi nedenlerden dolayı oluşmaktadır.

Alerjik Konjonktivit Belirtileri

Alerjik konjonktivit belirtileri arasında; kaşınma, batma, yanma, çapaklanma, kızarıklık, sulanma, ışığa karşı hassasiyet, görme bozukluğu, göz kapaklarında şişme, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, burunda kaşıntı, hapşırma yer alır.

Alerjik konjonktivit belirtileri birçok farklı durumla kendini göstermektedir. İltihaplanma nedeniyle oluşan bu göz hastalığı, kızarıklık ve kaşınma olarak il belirtilerini vermektedir. Kaşınmanın ardından yanma ve batma hissi yaşanır.

Alerjik Konjonktivit

Sabah uyandığında çapaklanmalar meydana gelir fakat çapaklanmalar genellikle normal çapaklanmanın üzerinde olur. Hatta bazı durumlarda neredeyse göz kapakları zor açılır hale gelir.

Gözlerde oluşan bu durumlar gözlerin ışığa karşı hassasiyet yaşamasına da neden olur. Kişiler ışığa karşı duyarlı hale gelir. Bazı kişilerde göz kapaklarında şişme görülür. Gözlerde görme bozuklukları dahi yaşanabilir.

Burunda tıkanıklık, akıntı ve kaşıntı da sıklıkla görülmektedir. Kaşıntı sebebiyle burun çevresinde kızarıklık yaşanır. Burunda yaşanan hassasiyetlerden dolayı hapşırma sıklıkla görülür. 

Alerjik Konjonktivit Nedenleri

Alerjik Konjonktivit

Alerjik konjonktivit nedenleri çeşitlerine göre farklılık göstermektedir fakat yine de birçok nedenler benzerlik taşımaktadır. Genellikle genetik durumlar kişilerin alerjik konjonktivit riskini arttırmaktadır. Genetik durumlar mevsimsel alerjik konjonktivite sebebiyet vermektedir. Bu kişilerde daha fazla görülmektedir. 

Mantar ve polenler sıkça rastlanan nedenler arasındadır. Akut alerjik konjonktivite neden olan mantar, polen ve böcek ısırmaları ilk nedenler arasındadır. Bazı ilaç kullanımları da akut alerjik konjonktivite neden olmaktadır. Ev tozları, kuş tüyleri, akarlar ve mantar periniyal alerjik konjonktivitin oluşumuna sebep olan faktörlerdir. 

Alerjik Konjonktivit Tedavisi

Alerjik konjonktivit belirtileri olan kişi göz hastalıkları bölümüne başvurarak doktor muayenesine girmelidir. Doktor muayenesinde kişinin tam olarak yaşadığı durum anlaşılarak tanı koyulur. Daha sonra ise uygulanacak tedavi yöntemi seçilmektedir.

Doktor hastanın hastalık derecesi ve hastalığın nedenine göre bir tedavi yöntemi uygulamaktadır. İlk olarak göz muayenesi yapılarak gözde oluşan sorunlar incelenir. Muayenede göz kapakları, kornea, göz kapaklarının arka yüzeyi, kirpikler ve göz yüzeyini örten zar incelenerek sorun tespit edilir.

Alerjik Konjonktivit

Daha sonra test yapılarak sonuçlar incelenir. Bu şekilde allerjen madde tespit edilir. Gözde yaşanan şikayetleri gidermek amaçlı soğuk uygulama ve suni göz yaşı ilaçları kullanılır.

Kullanılan bu ilaçlar gözün rahatlamasını sağlayacaktır. Bunların yanı sıra ilaç tedavisi uygulanarak gözün iyileşmesi sağlamaktadır. Genellikle antihistaminik ilaçlara, damarları büzen ilaçlar, alerjik şikayetleri ortaya çıkaran hücreleri dengeleyici ilaçlar, iltihap giderici ilaçlar ve kortizonlu ilaçlara kullanılır. İlaç tedavisi doktorun önerdiği şekilde ve dozda uygulanmalıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Alerji Çeşitleri ve Belirtileri Nelerdir?Ölüme Neden Olabilen Tehlikeli Alerjiler
Besin Alerjisine Neden Olan Besinler Nelerdir?Alerji Testi Nedir, Nerede ve Nasıl Yapılır?
Alerjik Rinit Nedir? Belirtileri ve NedenleriBahar Alerjisi Nedir, Belirtileri Nelerdir?
Neye Alerjiniz Olduğunu Nasıl Öğrenebilirsiniz?Bebeklerde Görülen Alerjiler ve Belirtileri

Alerjik konjonktivit nasıl anlaşılır?

Alerjik konjonktivit hastalığını anlamanın en iyi yolu belirtilere bakmaktır. Eğer kişide kızarıklık, sulanma, kaşıntı, ışık hassasiyeti, yanma, yabancı cisim hissi, çapaklanma görüldüğü taktirde alerjik konjonktivit var demektir.

Alerjik konjonktivit geçer mi?

Alerjik konjonktivit bir alerjene maruz kalma sonucunda başlayan bir alerjik reaksiyondur. Alerjinin başlamasından sonra göz kapaklarında şişlik, kızarıklık ve sulanma görülür. Alerjene maruziyetin kalkmasıyla 24 saat içerisinde düzelir. Düzelmediği taktirde direkt olarak hastaneye başvurması gerekir.

Alerjik konjonktivit tehlikeli midir?

Alerjik konjonktivit gözde kızarıklık, sulanma gibi durumlara sebebiyet verir. Gözde eğer iltihap oluşursa konjonktiva damarları şişer. Hemen tespit ve tedavi edilirse göze görme hasarı gibi kalıcı hasarlar vermez.

Alerjik konjonktivit için hangi doktora gidilir?

Mevsimsel olarak bir alerjiniz olduğunu düşünüyorsanız dahiliye bölümüne başvurmanız gerekmektedir. Eğer çocuklarda bu tip rahatsızlıklar ve belirtiler meydana geliyorsa çocuk hastalıkları uzmanına başvurması gerekmektedir.

Gözde konjonktivit kaç günde geçer?

Akut konjonktivitler 3 haftadan kısa bir süre sürer. Eğer gözde konjonktivit belirtileri hafifse 24 saat içerisinde geçer. Ağırsa ortalama 7 gün içerisinde biter.

Konjonktivit tek gözde olur mu?

Konjonktivit hastalığı tek gözde veya iki gözde görülebilir. Bulaşıcı bir hastalık olduğu için diğer göze de sıçrayabilir. Çocuklarda ve erişkin bireylerde görülen konjonktivit genellikle adeno virüslerden kaynaklanır.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.