Alerji Testi Nedir, Nerede ve Nasıl Yapılır?

Alerji testleriyle kişinin o alerjiye karşı bağışıklık kazanması hedeflenir. Peki alerji testi nedir, nasıl ve nerede yapılır? İşte o soruların cevapları;
Alerji Testi Nedir, Nerede ve Nasıl Yapılır?

Alerji Testi Nedir?

İnsanlar üzerindeki alerjik bulguları ortaya koymak için yapılan testlere alerji testi denir. Hastalığın altında yatan alerjik nedeni bulmaya yönelim yapılan bu testler son derece önemlidir. Alerji testlerinden alerjinin büyüklüğü ve süresi oldukça fazla önem arz etmektedir.

Alerji Testi Nasıl Yapılır?

Alerji Testi

Alerji testleri her yaştan insan grubuna yapılabilmektedir. Genel olarak ise bebekler ve çocuklar üzerinde yoğunlaşan alerji testleri herhangi bir acı ya da ağrıya sebep olmamaktadır. Peki, çocuklarda alerji testi nasıl yapılır? Alerji testi çocuklarda nasıl yapılır? Gelin bu soruların cevaplarını birlikte inceleyelim.

Çocuklarda Alerji Testi Nasıl Yapılır?

Alerji Testi

Yetişkinlerden ziyade bebeklerde ve çocuklarda alerji testi daha sık yapılmaktadır. Yukarıda da belirttiğimiz üzere çocuklarda yapılan alerji testleri sanıldığı kadar acı veren bir şey değildir. Hatta ve hatta bebek ya da çocuk alerji testinin yapıldığını hissetmemektedir. Uzman doktorlar tarafından çocuklara yapılan alerji testi 15-20 dakika kadar kısa bir sürede sonuç vermektedir.

Alerji Testi Nerede Yapılır?

Alerji Testi

Alerji hastalığı bulunan kişilerin en çok sorduğu sorunların başında “alerji testi nerede yapılır?” sorusu gelmektedir. Bu sorunun cevabı olarak “Alerji Polikliniği” bulunan kurum ya da kuruluşlar olarak söyleyebiliriz. Türkiye’de birçok hastanede “alerji testi yapan” poliklinikler bulunmaktadır.

Alerji Testi Yapan Hastaneler

Alerji Testi

İstanbul içerisinde alerji testi yapan hastaneler arasında; Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İstanbul Meslek Hastalıkları Hastanesi, Koç Üniversitesi Hastanesi bulunmaktadır.

Alerji testi yapan devlet hastanelerini tek tek burada belirtmek çok uzun listeler oluşturabilmektedir. Kendinize en yakın özel ya da devlet hastanelerinin müşteri hizmetlerini arayarak ya da internet sitesine giriş yaparak detaylı bilgi alın. Bu sayede alerji testi yapan hastaneleri en doğru şekilde öğrenebilirsiniz.

Alerji Testi Hangi Bölümde Yapılır?

Alerji Testi

Alerji testi yaptırmak isteyen kişiler, dahiliye uzmanı bir doktora görünmeleri gerekmektedir. Eğer hastanelerin Dahiliye bölümleri yer alıyorsa, büyük bir ihtimal alerji testi bölümü de bulunur.

Alerji Testleri Hangi Durumlarda Yapılabilir?

Alerji testleri solunum yolu alerjiniz varsa (nezle, astım), gıda alerjiniz varsa, ilaç alerjilerinde, deri alerjilerinde, egzama alerjisinde yapılması gerekir. Bu testlerden çıkacak sonuçlara göre alerjinizin olup olmadığı belirlenir.

Alerji Testi

Alerji testinde materyalinin seçimine dikkat edilmesi gereklidir. Testin doğru bir şekilde uygulanması önemlidir Test sonuçlarının doğru bir şekilde yorumlanması gerekmektedir. Aksi taktirde durum ciddi olabilir.

Alerji Testi Çeşitleri

Alerji testlerini çeşitleri vardır. Bu çeşitler; Çizme Testi (Prick Test), Deri İçi Test ( İntradermal Test), Yama Testi ( Patch Test), kanda yapılan testler olarak bilinir. Test çeşitlerinin hangisinin uygulanacağına doktor karar verir.

Prick Testi Nedir, Nasıl Uygulanır?

Alerji Testi Çeşitleri

Çok sık uygulanan alerji testlerinden birisidir. Hem çok ucuz hem de çok güvenli bir testtir. Prick testinde uygulanan alerjenler, polen, küf, hayvan tüyleri ve ev tozlarıdır. Prick testi, kolun iç kısmına uygulanır. Alerjen sıvı deriye damlatılarak uygulanır. Test uygulanıp daha sonra 10-15 dakika beklenir ve sonuçlar değerlendirilir.

İntradermal Testi Nedir, Nasıl Uygulanır?

Alerji Testi Çeşitleri

İntradermal testi, kesin sonuçlar almak için yapılan alerji testlerinden bir tanesidir. Prick testindeki uygulama amacı, intradermal testi için de geçerlidir. İntradermal testi, diğer testlerden farklı şekilde uygulanır. Alerjenler çok ince uçlu bir iğneyle derinin altına enjekte edilerek uygulanır. Sonuçları 15 - 20 dakika bekledikten sonra alabilirsiniz.

Patch Testi Nedir, Nasıl Uygulanır?

Alerji Testi Çeşitleri

Patch testinin sonuçları diğer testlerden çok daha uzun bir süre de çıkar ve diğer tüm testlerden farklı amaçla uygulanır. Egzamaya neden olan etkenleri bulmaya yönelik yapılır. Patch testi uygulaması, alerjenler yapışkan bantlar üzerinde yer alan metal kuyucuklar içine konur ve sırtınıza yapıştırılarak uygulanır. Sonuçları ise  48- 72 saat içerisinde çıkar.

Kan Testi

Alerji Testi Çeşitleri

Bazı nedenlerden dolayı alerji testlerinin deride yapılamaması durumunda kan testleriyle de alerji testi uygulanabilmektedir. Bunun için aç karna kan testinizi yaptırmaya gidebilirsiniz.

Alerji Testi Yaptırmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Alerji Testi

Alerji testi yaptırmadan önce alerji tedavisi için kullanılan ilaçlar, Grip için kullanılan ilaçlar, Kullandığınız öksürük şurupları, Mide ilaçları, Depresyon ilaçları gibi bu ve bunlara benzer başka ilaçlar da kullanıyorsanız alerji testi yaptırmadan önce bu ilaçları mutlaka doktorunuza söylemelisiniz. Aksi halde alerji testinin sonucunda yanlış tespit ve sonuçlar ortaya çıkabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Bebeklerde Muz Alerjisi

Alerji testi nasıl yapılıyor?

Test ön kolunuzdan veya sırtınızdan yapılır. Bu yüzden bu bölgeler öncelikle temizlenir ve çizilir. Derinize alerjenler damlatılır. Lansetle tekrar çizim yapılır ve sonuçlar 15- 20 dakika sonra görülür.

Alerji testinde nelere bakılır?

Alerji testinde ilk olarak belirtiler göz önünde bulundurulur. Daha sonrasında hayvan tüyleri, polen, ot, mantar, gıda, arı, güneş gibi alerjenlere alerjisi olup olmadığı test edilir. Eğer hastanın alerjisi varsa şiddeti ölçülür.

Alerji testi can acıtır mı?

Alerji testi can acıtmaz. Bebeklerde ve çocuklarda alerji testi yetişkinlerdeki gibi yapılır. Genelde alerjenin deri üzerine konma işlemi hissedilmez. Şiddetli ağrı veya acı verici bir durum kesinlikle değildir.

Alerji testini kim yapar?

Alerji için hastaneler dermatoloji bölümüne başvurulması gerekir. Dermatoloji bölümünde cildiye doktorları vardır. Bu doktorlara başvurarak hangi alerjene alerjiniz olduğunu öğrenebilir, buna göre davranabilirsiniz.

Alerji testi pozitif ne demek?

Alerji hastalığının tipine göre prick testi, yama testi, intradermal test veya kandan test yapılabilir. Bu testlerden herhangi birinin pozitif çıkması kişinin alerjene karşı duyarlı olduğunu göstermektedir.

Alerji testi zararlı mı?

Alerji testlerinin riskleri çok azdır. En sık görülen yan etkiler şişlik, ciltte hafif kızarıklık ve kaşıntıdır. Bu semptomlar saatler içerisinde veya günler içerisinde kendini belli eder. Hiçbir şekilde zararı yoktur.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum