Aleksis Çipras Kimdir

Yunanistan Devleti’nin 185. ve mevcut döneminin Başbakanlığını yürüten Aleksis Çipras, 28 Temmuz 1984 tarihinde Atina’da dünyaya geldi.
Aleksis Çipras Kimdir

Aleksis Çipras Biyografisi

Aslen Kırklareli’ye bağlı Babaeski'nin köyünden göç etmiş bir ailenin torunu olan Çipras, üniversite eğitimini Atina Ulusal Teknik Üniversitesi inşaat mühendisliği bölümünde tamamladı. Mezun olduktan sonra birçok inşaat sektöründe mühendis olarak görev aldı.

Aleksis Çipras’ın Siyasi Hayatı

Aleksis Çipras, siyasete ilk olarak 1980’lerin sonunda Yunanistan Komünist Gençlik Partisine katıldı. 1990’lı yıllarda ortaya çıkan yasaklarda öğrenci birliklerini harekete geçiren ve televizyonlarda ortaya çıkan direnişin sözcüsü olarak yer aldı. 1995'ten 1997'ye kadar Yunanistan Ulusal Öğrenci Birliği Merkez Konseyinde seçilmiş bir temsilci olarak görev aldı. Uzun yıllar alt kademelerde görev alan Aleksis, Atina belediye meclisi üyesi olarak görev yaptığı dönemde de hizmet etmeye son verdi.

aleksis çipras syriza

Çipras, 1999'da Sinaspismos tis Aristeras Partisinin sekreterliğine, 2004’te de merkez komite üyeliğine ve ardından genel başkanlığına seçildi. Başarılı kariyerine hız verdi ve 2009 yılında yapılan seçimlerde milletvekili seçildi. 3 sene boyunca içeriden yaptığı çalışmalar ile beraber Radikal Sol Koalisyon (SYRIZA) sekretaryası tarafından oy birliğiyle meclis grup başkanlığı görevine getirildi.

aleksis çipras başkanlık onayı

Yunanistan’da, 2012’de yapılan genel seçimlerde, Çipras’ın liderliğini yaptığı SYRIZA, 2009’da büyük sıçrayış göstererek, Radikal Sol İttifak’ın oyunu %4 ‘den %16’ya çıkardı. Seçimden sonra hükümeti kurmak için kendisine de yetki verildi ancak yapılan çalışmalar AB ülkeleri karşısında olumsuz sonuçlanınca seçim tekrarlandı. 

Seçim 2012 yılında bir kez daha yapıldı ve bu sefer oyunu %25’lere çıkartarak ikinci parti konumunu korudu. 5 Ocak 2015 Yunanistan genel seçimlerinde ise SYRIZA %36,29 ile seçimde en çok oyu alan parti oldu ve bunun sonunda Çipras, Başbakan oldu. Ekonomik nedenlerden dolayı Yunanistan zor günler geçirmeye devam etti. Erken seçimi bir kez düşünen Çipras, bunu yolunu açmak için istifa etti.

Yunanistan erken genel seçimlerinde, radikal grubun ayrılmasına karşın liderliğindeki Syriza Partisi birinci oldu ve 145 milletvekili kazanarak büyük bir üç elde etti.

Aleksis Çipras, evli ve iki çocuk babasıdır.

 

NeOldu.com / Enes Som

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum