Alanya Kalesi Özellikleri ve Kale Hakkında Tarihi Bilgi

Alanya Kalesi, önemli tarihi yapılardan birisidir. Peki ya, yerli yabancı birçok turistin ilgisini çekmeyi başaran Alanya Kalesi neden önemlidir?
Alanya Kalesi Özellikleri ve Kale Hakkında Tarihi Bilgi

Alanya Kalesi Hakkında Bilgi

Antalya'nın ilçesi Alanya'nın simgelerinden birisi de Alanya Kalesi’dir. Kandeleri adıyla da bilinen Alanya yarımadasındaki yerleşim, Helenistik döneme kadar inmekle birlikte günümüze kalan tarihi dokusu 13. yüzyıl Selçuklu eseridir. Kale, 1221 yılında kenti alıp yeniden inşa ettiren Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat tarafından yaptırılmıştır. Alanya Kalesi, denizden 250 metreye kadar yükselen yarımada üzerinde bulunur. Surlarının uzunluğu 6.5 kilometreyi bulur.

İşte Alanya'nın tarihine tanıklık eden Alanya Kalesi hakkında bilgiler;

Alanya Kalesi Tarihi

Alanya Kalesi Hakkında Bilgi

Antik kentin kurulumunu MÖ 2. yüzyılda bir korsan olan Tryhos savaşçıları tarafından kurulmuş ve adına Korakesion denmiştir. Ancak Romalılar, Akdeniz’deki korsan faaliyetlerine dur demek için, kaleyi ele geçirerek korsan faaliyetlerine son vermeye çalışmıştır. Selçukluların 1217-18 tarihindeki akınları ile Selçuklu topraklarına katılmış, daha sonraki dönemlerde Karamanoğulları ve Memluklar’ın kontrolüne girip, Sultan Süleyman döneminde Osmanlı topraklarına kazandırılmıştır.

Alanya Kalesi Mimari Özellikleri

Alanya Kalesi Hakkında Bilgi

Türk bilim adamlarınca son zamanlarda artan kazı çalışmaları sonucunda, burasının sultan sarayı olabileceği düşünülmektedir. İnşa sırasında Antik Çağa ait devşirme malzemeden yararlanılmıştır. Her bir yüzdeki mazgallar, gözetleme pencereleri, düşmana zift ve kaynar su dökmeye yarayan önleri peçeli delikler yapıya ayrı bir güzellik vermektedir. Selçukluların Akdeniz’le ilk tanışmalarını simgeleyen Tersane de Alanya Kalesi’nin bütünlüğü içerisinde tüm görkemi ile sağlam bir şekilde durmaktadır. Beş tonozlu bölmeden ibaret olan yapı yaklaşık 57 metre uzunluğunda, 40 metre derinliğindedir. Giriş kapısındaki yazıt Sultan’ın armasını taşımakta olup rozetlerle süslüdür. Kapının sağ tarafında küçük bir oda yer almakta olup bu oda kimi bilim adamlarına göre mescit olarak kullanılmış kimilerine göre depo olarak değerlendirilmiştir. Kapının sonundaki odanın ise Tersane’e görevli memurlar için düzenlendiği sanılmaktadır.

İçkalenin yaklaşık ortasına isabet eden yerde küçük bir Bizans Kilisesi göze çarpmaktadır ki, bu da kalenin inşa edildiği tarihten çok önceleri de kullanılmakta olduğunu kanıtlamaktadır. Ayrıca kilisenin günümüze değin kalabilmesi, Selçukluların farklı dinden olanlara ve onların tapınma yerlerine gösterdikleri bir saygının da kanıtı olup bu bağlamda daha fazla korunması gereken yapılardandır. Yonca yaprağı planlıdır. Yuvarlak kemerli pencereler ve sağır nişlerden oluşan geniş kasnak merkezi kubbeyi çevrelemektedir. Kilisenin fresklerle süslü olduğu bugün kalan izlerden belli olmaktadır. Mimarî özelliklerden dolayı XI.yüzyıla tarihlenmektedir. Alaaddin Keykubat, kaleyle bütünleşen birçok anıtsal yapılar da yaptırmıştır. Selçuklu sanatının eşsiz örneklerinden biri olan Kızılkule, kaleyle bütünlük sağlayan, plan ve ihtişamı ile Alanya’nın simgesi durumundadır. Limanı sürekli denetim altında tutmak amacıyla yapılmış olup çapı zeminde 29 metre, yüksekliği 33 metreyi bulmaktadır. Sekizgen planlıdır. 1226 yılında yapıldığı bilinen kulenin mimarî kuzey yönündeki yazıtta Halep’li Ebu Ali olarak geçmektedir. Kulenin güneyindeki yedi satırlık yazıtta ise Sultan A. Keykubat övücü vasıflarla yüceltilmektedir.

Alanya Kalesi Nerededir, Nasıl Gidilir?

Alanya Kalesi Hakkında Bilgi

Antalya merkezden Alanya dolmuşları ya da otobüslerine binip Alanya’ya geçebilirsiniz. Alanya Kalesi, Alanya’ya ulaştığınızda kolayca ulaşabileceğiniz ve görebileceğiniz bir noktada yer almaktadır.

Alanya Kalesi Ziyaret Saatleri

Alanya Kalesi Hakkında Bilgi

İlkbahar ve yaz aylarında 09:00-19:30 arası, sonbahar ve kış aylarında ise 08:30-17:00 arası ziyaretçilerine haftanın her günü hizmet vermektedir. Müze ve örenyerleri dini bayramların birinci günü saat 13:00’e kadar kapalıdır.

Alanya Kalesi Giriş Ücreti

Alanya Kalesi Hakkında Bilgi

Alanya Kalesi giriş ücreti 15 TL‘ olarak belirlenmiştir. Müzekart ile yılda 2 kez, Müzekart+ ile istediğiniz kadar ziyaret edebilirsiniz.

Benzer İçerik Önerileri
Antalya Gezilecek YerlerAntalya'nın En İyi Otelleri

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.