Akbaş Cinsi Köpek Bakımı ve Özellikleri

Akbaş köpeği hakkında merak edilen tüm özellikleri ve bakımı hakkında her şeyi öğreneceksiniz. Gelin bu muazzam dostumuza birlikte göz atalım..
Akbaş Cinsi Köpek Bakımı ve Özellikleri

Akbaş Cinsi Köpek Bakımı ve Özellikleri

Akbaş, ülkemize has geçmişi ile anavatanı Anadolu olan Türk çoban köpeği olma özelliği ile nam salmıştır. Dünya üzerinde ki en eski köpek cinsleri arasında yer almakta olan bu tür, 3000 yıldan fazla tarihi ile bir hayli eski bir türdür. Özellikle ülkemizin batı kesimlerinde sıklıkla görülmekte olan Akbaş çoban köpeği dünya üzerinde ki bir çok çoban köpeğinin akrabası olduğu düşünülmektedir.

Tarih boyunca her daim koruma amacı ile kullanılmış olan Akbaş köpeği daha çok çiftliklerde ve çobanların sürülerini kurt ve diğer saldırgan hayvanlara karşı koruması amacı ile sahiplenildiği bilinmektedir. Tamamen ülkemize has ırk olma özelliğine sahip Akbaş köpeği sayıca oldukça az olmasından dolayı nadir görülen bir köpek ırkıdır. Sağlıklı ve güçlü olması nedeniyle yalnızca ülkemizde değil dünyanın bir çok farklı noktasında savunma ve koruma amacı ile köpek severler tarafından sahiplenilmektedir.

Akbaş


Akbaş Köpek Kişiliği

Diğer köpek cinslerine nazaran Akbaş çoban köpeği sahibi tarafından her daim tanınmak ve sahiplenilmek isteyen bir kişiliğe sahiptir. Her daim koruyucu ve kollayıcı özelliği ile çevresinde olup bitenlere karşı sahibini tehlikelerden uzak tutma içgüdüsüne sahiptir. Bu özelliği Akbaş çoban köpeğinin kurt, ayı ve diğer vahşi yırtıcılara karşı koymasına neden olabilmektedir. İlgi ve alaka ile her daim kendisine sevgi gösterilmesini bekleyen Akbaş köpeği, özellikle sahibi ile içli, dışlı olmayı tercih etmektedir. Kendisinin her daim önemsendiğini ve ödüllendirildiğini görmek isteyen çoban köpeği, doğru bir iletişim ile sahibinin en yakın dostu olmayı tercih etmektedir. İçgüdüsel olarak agresif yapıya sahip olması biraz daha dikkatli ve titiz bir yaklaşım sergilemenizi gerektirmektedir.

Akbaş çoban köpeğinin en ilginç özellikleri arasında kişiliğinde barındırmakta olduğu ebeveyn duygusu olarak bilinmektedir. Diğer köpek cinslerine nazaran bu türde görülmekte olan aile duygusu yüksek, koruyucu ve duygusal bir kişiliği ön plana çıkabilmektedir. Özellikle çobanlar tarafından görülen ilk izlenim yeni doğmuş kuzu, koyun ve buzağılara karşı sevecen, koruyucu ve sahipkar tavırları olmaktadır. Hatta yavru hayvanları yalayarak temizlediği de iddia edilmektedir. Kişiliğinde barındırmakta olduğu tüm bu özellikleri ile Akbaş köpeği ideal bekçi olmaz yetisine sahiptir.

Akbaş


Akbaş Köpeği Sağlık Durumu

Akbaş çoban köpeği sağlıklı ve düzenli beslenmesi ile beraberinde bakım uygulamalarının düzenli olarak gerçekleştirilmesi durumunda oldukça uzun ömürlü bir cinstir. Ortalama yaşam beklentisi 13 ile 16 yıl arasında değişiklik göstermekte olan bu cins, herhangi bir kalıtsal hastalıktan muzdarip değildir.

Köpeğinizin her daim sağlıklı ve uzun ömürlü bir yaşam sürmesi için düzenli aşı uygulamalarının gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Parazit ve mikroplara karşı kalkan görevi üstlenmekte olan aşı uygulamaları veteriner hekim tarafından düzenli olarak yapılmalıdır. Ayrıca yaşam kalitesini en üst düzeyde tutabilmek için her daim kaliteli köpek maması ile beslenmesi önerilmektedir.

Akbaş


Akbaş Köpek Bakımı

Çoban köpeği olmasından dolayı hava koşullarına dayanıklı tüy yapısına sahip Akbaş köpeğinin düzenli bakım uygulamalarının yapılması yaşam süresi açısından oldukça önemlidir. Özellikle tüylerinin ölü tabakalardan ayrılması için düzenli olarak fırçalanması yada taranması önerilmektedir. Beraberinde sıcak havalarda ılık bir banyo köpeğinizin rahatlamasına yardımcı olmaktadır.

Akbaş köpeğinin tüyleri 2 yılda bir kez dökülmektedir. Bu nedenle tüylerinin kesilmesi önerilmemektedir. Beraberinde ev ortamına uygun olmayan bu cins, bahçenizde yaşayacak olmasından dolayı hava koşulları ve çevresine karşı korunaklı hissedebilmesi için kürk yapısının her daim korunması önerilmektedir.

Köpeğinizin bahçede rahatça hareket etmesine olanak sağlamanız gerekmektir. Beraberinde su ve mama kabının günlük olarak dezenfekte edilmesi mikroplara karşı en etkili çözüm olacaktır. Ayrıca Akbaş köpeğinizin çevresine olan merakından dolayı zehirli bitki yada otlar ile aynı ortamda bulundurulmaması yaşamsal faaliyetleri açısından oldukça önemlidir.

Akbaş


Akbaş Köpek Görünümü

Amerika’da üstün başarı ödülüne layık görülen Akbaş çoban köpeği Kangal cinsi köpeği andıran vücut yapısı ile bir hayli dikkat çekmektedir. Güçlü ve atletik vücut yapısına sahip bu cins ortalama 80 cm uzunluğuna sahip olup 60 kilograma kadar ulaşabilmektedir.

Beyaz tüy rengi ile tanınmakta olan Akbaş köpeği hafif kreme çalan tonlaması ile oldukça sağlıklı bir görünüme sahiptir. İnce ve fırçayı andıran tüy sertliği ile oldukça yoğun bir kaplamaya sahiptir. Uzun çene yapısı ve güçlü dişleri ile parçalama yeteneği oldukça gelişmiş olan Akbaş, güçlü gövdesi ile bir hayli kaslı yapıda görülmektedir.

Akbaş


Akbaş Köpeği Çocuklar ve Diğer Evcil Hayvanlar İle İletişimi

Akbaş çoban köpeği koruyucu özelliği ile daha çok bekçi köpeği olarak kullanılmaktadır. Bu nedenle açık ortamlarda büyütülmesi daha doğru olan bu cins, ev yaşamına uygun değildir. Ancak sahibine karşı oldukça sadık olması ile bilinen Akbaş köpeğinin küçüklükten itibaren beraber büyütülmesi durumunda aile fertlerine karşı her daim ilgi ve alaka içerisinde olduğu bilinmektedir. Duygusal yapısı ile koruma içgüdüsünü ortaya çıkartmakta olan Akbaş köpeği çocuklara karşı her ne kadar sakin olduğu söylense de baş başa bırakılması önerilmemektedir.

Çoban köpeği olarak bilinen  Akbaş, diğer evcil hayvanlar ile iyi geçinse de küçük evciller ile aynı ortamda bulundurulmaması gerekmektedir. Hareketlere karşı her daim dikkatli olan bu tür, yabancılara karşı direk savunma alabilmektedir. Bu bakımdan sağlam bir tasma ve ağızlık ile diğer evcillerin yanına çıkartılması önerilmektedir.

Akbaş


Akbaş Cinsi Köpek Özellikleri

  • Türkiye’ye özgü yerli ırk olma özelliğine sahiptir.
  • 3000 yıldan fazla geçmişi ile oldukça eski bir köpek cinsidir.
  • Çoban köpeği olarak bilinmektedir.
  • Her daim sahibi ile güçlü bağlar kurma eğilimindedir.
  • Beyaz rengi ile görülmektedir.
  • Güçlü ağız yapısı ve kuvvetli gövdesi ile kurt ve ayılara karşı savunma alabilmektedir.
  • Daha çok bekçi köpeği olarak kullanılmakta olan bu tür çobanların sürüsünü yırtıcılara karşı savunmakla görevlidir.
  • Ev ortamına uygun bir köpek cinsi değildir.
  • Oldukça sağlıklı bir köpek ırkı olarak bilinmektedir.
  • Düzenli beslenme ve uygun çevre koşullarının sağlanması durumunda uzunca süre yaşayabilmektedir.
  • Eğer bir Akbaş çoban köpeği almaya karar verdiyseniz, tamamen yerli ırk olma özelliğine sahip bu cins için güvenilir petshop mağazası ile iletişime geçerek saf ırk olma garantisine dikkat etmeniz önerilmektedir. Ayrıca Akbaş köpeğinizi her daim kaliteli köpek maması ile beslemeniz ve beraberinde rutin veteriner kontrollerini gerçekleştirmeniz gerekmektedir.

Önerilen İçerik: En İyi Köpek Cinsleri

NeOldu.com / Hayvansever

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum