Akbank Kimin, Hangi Ülkenin, Ortakları Kimler?

Akbank, Türkiye'nin en büyük bankalarından birisidir. Yazımızda, Akbank'ın sahibi kim, ortakları kimler, hangi ülkeye ait, kurucusu ne kadar kazanıyor, sabancı holding kimin? gibi çok aratılan soruların cevaplarını bulabilirsiniz.
Akbank Kimin, Hangi Ülkenin, Ortakları Kimler?

Akbank Ne Zaman, Nasıl Kuruldu?

Hacı Ömer Sabancı, Ahmet Sapmaz ve Bekir Sapmaz kardeşler, Ada'nın sanayi kuruluşu Milli Mesucat'ın sahipleri 4 iş adamı Nuh Naci Yazgan, Mustafa Özgür, Nuri Has ve Seyit Tekin ile birlikte banka kurmaya karar vermişlerdir. Kurucular, Adana ve Kayseri'de yaşayan iş adamlarıdır. Banka, 12 Nisan 1947 tarihinde "Adana ve Kayseri Bankası" adıyla finans sektöründe yerini almıştır.

Adana ve Kayseri şehirlerinin baş harflerinden oluşan "AKBANK" ismi bölgede yetişen pamuğu temsil ettiği için seçilmiştir. Tek şubeyle küçük bir banka olarak kurulan Akbank, o dönem faaliyette olan dört bankanın en küçüğüydü.

Banka'nın İstanbul'da bulunan ilk şubesi 14 Temmuz 1950 yılında açılmıştır. 1954 yılında ise Genel Müdürlük İstanbul'a taşınmıştır. Kurucu ortakları bankayı 1962 yılına kadar yönetmiş daha sonra 1962'de Sabancı Ailesi bankaya hakim olmuştur. İş Bankası'nın eski Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Dallı, Akbank'ın yönetim kurulu başkanlığına getirilmiştir. 1963 yılında ise tüm bankacılık işlemlerinde otomasyona geçilmiştir. Banka'nın ilk yurtdışı temsilciliği ise Almanya'nın Frankfurt şehrinde açılmıştır.

Akbank Kimin


Akbank'ın Kurucu Ortakları ve Hisseleri

Akbank şirketinin ortakları ve hisseleri Nuri has %15, Hacı Ömer Sabancı %15, Mustafa Özgür %15, Ahmet ve Bekir Sapmaz %15, Nuh Naci Yazgan %15, Seyit Tekin %5'dir. Ortaklardan geriye kalan %20'lik hisse Adanalı ve İstanbullu iş adamlarına satılması için kota konuldu. %10 hisse Adanalı iş adamlarına, %10 İstanbullu iş adamlarına ayrıldı. %20'lik hisselerin de satılmasıyla birlikte 83 iş adamı bankanın kurucu ortakları heyetinde yer aldı.

Akbank Kimin


Akbank Kaç Şubesi ve Çalışanı Var?

Akbank'ın 716 şubesi vardır. Yaklaşık 13000 çalışanı mevcuttur. Türkiye'nin en büyük 7. bankası olan Akbank'ın 452.588.86 milyon liralık aktif toplamı vardır. İki şehrin baş harfleri nedeniyle "Akbank" adıyla 1948 yılında kurulan Akbank, 1950 yılında ilk şubesini Sirkeci'de açmıştır.

Akbank Kimin


Akbank Hangi Ülkenin?

Ocak 1949'de Adana'da Hacı Ömer Sabancı'nın da aralarında bulunduğu bir grup iş adamının kurduğu bir banka olan Akbank'ın ismi, Adana ve Kayseri şehirlerinin birleşimiyle ortaya çıkmıştır. Türkiye'nin en büyük bankalarından birisi olan Akbank, %100 Türk'lere aittir.

Akbank Kimin

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum