Ahmet Uluçay Kimdir

Yönetmen ve senaristliğini yaptığı Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak isimli film ile dikkatleri üzerine çeken Ahmet Uluçay, 1954’te Kütahya’da dünyaya geldi.
Ahmet Uluçay Kimdir

Ahmet Uluçay Biyografisi

Kütahya’da dünyaya gelen Ahmet Uluçay, sinemayla ilk kez çocukluk döneminde tanışıyor. Köye gelen sinemayla birlikte filme çekmeyi sürekli hayal eden Uluçay, ilk dönemlerde küçük film parçalarını birleştirerek üç saniyelik görüntüler elde etmeyi başarır. Gençlik dönemlerinde yakın bir arkadaşı ile birlikte küçük bir kamera alırlar kendilerine ve ilk kısa filmlerini bu kamera ile çekerler. Kamerayla çektiği Koltuk Değneklerinden Kanat Yapmak isimli film ile Ankara Film Festivali’nde adını duyurur. Sinemanın yanında edebiyatla ilgilenen Ahmet Uluçay tek sayısı olan edebiyat dergisi çıkarır. Ahmet Uluçay, 30 Kasım 2009’da İstanbul’da vefat etti. 

 

ahmet-ulucay-3.jpg


Uzun süre şoförlük, hamallık hatta tavukçuluk gibi işlerde çalışan Ahmet Uluçay, bu işlerle iflasın eşiğine gelince yüzünü yeniden sinemaya çevirdi ve ilk uzun metraj filmi Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak isimli filmini çekti. Filmi, yurt içi ve yurt dışında pek çok festivale katıldı ve 40’a yakın ödül kazandırdı. Ahmet uluçay’ın en bilinen filmlerinden biri olan Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak, 2002’de yayınlandı. Film, küçük bir köyden kasabaya çıraklık için giden iki gencin sinema tutkusunu ve bu uğurda yaptıklarını anlatıyor. Filmin başrollerinde ise İsmail Hakkı Taslak, Kadir Kaymaz ve Boncuk Yılmaz yer aldı. 

 

ahmet-ulucay4.jpg

Ahmet Uluçay,1993’te ilk kısa filmini Koltuk Değneklerinden Kanat Yapmak ismiyle yayınladı. Film, küçük bir köyde bacaklarından rahatsız olan genç bir çocuğun yaşadıklarını anlatıyor. Başarılı yönetmen daha sonra ise İnci Deniz Dibinde isimli kısa filmini çekti. Bu filmde ise eski bir köyde cin çağırmaya çalışan abla kardeşin yaşadıklarını anlatıyor. 

ahmet-ulucay-5.jpg

Çok önemli iki beyin ameliyatı geçiren Ahmet Uluçay, eşinin kendisine büyük bir destek verdiğini “Benim gibi bir adamla baş etmek, dünyanın en iyi yönetmeni olmak demektir. Eşim büyük yönetmen, ona çok şey borçluyum.”  şeklindeki ifadesi ile belirtti. 2009’da Bozkırda Deniz Kabuğu isimli filmi için kollarını sıvadı. Tüm engellere rağmen filmin yarısını çekmeyi başardı fakat diğer yarısını çekemeden vefat etti. Film, trende gördüğü ve aşık olduğu kızdan mendil alan Yakup isimli bir gencin yaşadıklarını anlatıyor. Filmde Emin Gürsoy, Müjde Ar, Serkan Özcan, Ahmet Tepe ve Mehmet Gürleyen gibi isimler yer aldı.  

 

Ödüller
Jüri Özel Ödülü (Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak) / San Sebastian Film Şenliği 2004 

En İyi Film (Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak) / 26. Montpellier Film Festivali 2004 

En İyi Film (Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak) / 23. İstanbul Film Festivali 2004 

En İyi Film (Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak) / 16. Ankara Film Festivali 2005 

En İyi Film (Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak) / 26. Siyad Türk Sineması Ödülleri 2004 

En İyi Yönetmen (Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak) / 26. Siyad Türk Sineması Ödülleri 2004 

En İyi Senaryo (Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak) / 26. Siyad Türk Sineması Ödülleri 2004 

Özel Mansiyon (Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak) / 45. Uluslararası Selanik Film Festivali 2004

 

Filmleri
 Bozkırda Deniz Kabuğu-2009
 Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak -2002
 Exorcise -2000
 Uzun Metrajın Resmi - 1999
 Epileptic -1998
 İnci Deniz Dibinde-1996
 Minyatür Kosmos'da-1995
 Bizim Köyün Orta Yeri -1995
 Optik Düşler-1993
 Koltuk Değneklerinden Kanat Yapmak-1993

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.