Ağız Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Her yıl dünyada yaklaşık 40 bin kişide görülen ağız kanserinin belirtileri ve tedavi yöntemlerini bu içeriğimizde sizler için bir araya getirdik.
Ağız Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Ağız Kanseri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

En tehlikeli kanser türleri arasında yer alan ağız kanseri her yıl 12 binin üzerinde insanın hayatını kaybetmesine neden oluyor. Bu yüzden ağız içinde ortaya çıkan anormalliklere, ağız kanseri belirtilerine çok dikkat etmek gerekmektedir. 

Ağız kanserleri tüm vücudumuzda görülen kanserlerin %5’ni oluşturur. Aslında % 5 küçük bir rakammış gibi algılansa da tüm kanserlerin arasında görülme sıklığı fazla olması sebebiyle önemli ve görülme sıklığı yüksek bir yüzdedir.

Ağız Kanseri

Kötü huylu olan ağız bölgesindeki kanserler, hayati bölgelere yakın olmasından (beyin vb) ve anatomik olarak vücudun diğer bölgelerine daha rahat yayılabilme ihtimalinden dolayı önemlidir.

Kanser vücudun diğer bölgelerine yayılmadan tedavi edilebilir. Kanser safhası ilerledikçe ve yayıldıkça hem kişinin hayati riski artmakta hem de yayılan kanserin çıkarılmasında daha fazla doku kaybı meydana gelmektedir. Düzenli olarak takip edilmeli ve olası bir şüpheli durumda Kulak Burun Uzmanına gidilmelidir.

Ağız Kanserinin Belirtileri

Dudaklarda, diş etlerinde veya ağzınızın içinde kolaylıkla kanayan ve iyileşmeyen bir yara, yanakta dilinizle hissedebileceğiniz bir şişkinlik veya kalınlaşma, ağzınızın herhangi bir bölümünde his kaybı veya uyuşukluk, diş etlerinde, dilde veya ağız içindeki beyaz veya kırmızı benekler, çiğneme veya yutma güçlüğü ağız kanserinin belirtileri arasında yer alır.

Ağzınızda acı veya tarifsiz bir ağrı veya bilinen bir sebep olmaksızın boğazınıza bir şey takılma hissi, Takma dişlerin kötü bir şekilde yerleşmesine neden olan çene şişkinliği, ses değişikliği ağız kanseri belirtileri olarak bilinir.

Ağız Kanseri

Ağız kanserine neden olan faktörlerin başında alkol ve sigara kullanımı, ağız hijyenine özen gösterilmemesi, dudak çevresinin aşırı güneşe maruz kalması, genetik yatkınlık, kanserojen maddeler ve stres gelmektedir. 

Özellikle hem alkol hem de sigara tüketenlerde ağız kanserine yakalanma oranı daha da yüksektir. Ayrıca uyuşturucu kullanımı da yakalanma riskini arttıran faktörlerden bir diğeridir. 

Ağız kanserinin belirtileri genellikle ağzında beyaz, kırmızı renkte anormal oluşumlar ve iyileşmeyen yaralarla kendini göstermektedir. Genellikle 45 yaş ve üzerinde ortaya çıkmaktadır.

Ağız Kanseri Nasıl Önlenir?

Sigara genel sağlığınızı da etkiler; enfeksiyonlarla mücadele etmeyi ve yaraların veya ameliyatların iyileşmesini de güçleştirir. Sigara, genç yetişkinlerde büyümenin durmasına ve gelişim ile ilgili diğer güçlüklere neden olabilir.

Çoğu sigara içicisi, önceden olduğu gibi koku veya tat alamadıklarını, kötü kokan soluk ve lekeli diş riskinin oluştuğunu görürler. Kronik dumansız tütün kullanıcıları, kullanmayanlara nazaran 50 kat daha fazla ağız kanserine yakalanma ihtimaline sahiptir.

Ağız Kanseri

En iyisi, sigara, puro veya pipo içilmesinden, tütün çiğnenmesinden veya buruna çekilmesinden kaçınılmalıdır. Birçok yıl kullandıktan sonra bile, tütün kullanımını bırakan insanlar, büyük ölçüde ağız kanser riskini azaltırlar.

Kronik veya yoğun alkol kullanımı da kanser riskinizi arttırır ve tütünle birlikte alkol, özellikle yüksek bir risk oluşturur. En iyisi, sigara, puro veya pipo içmekten, tütün çiğnemekten veya enfiye çekmekten kaçınmaktır.

Uzun yıllar kullanımın ardından bile tütün kullanımını kesen insanlar ağız kanseri riskini büyük ölçüde azaltırlar. Kronik ve/veya ağır alkol kullanımı, kanser riskini artırır, alkol ve tütün bir arada kullanıldığında risk son derece yüksektir.

Ağız Kanserinin Tedavisi

Ağız kanserinde erken teşhis çok önemlidir. Hastalık ilerledikçe ağız içinde hassasiyet oluşur ve ağrı şikayetleri başlar. Bu nedenle erken teşhis için en ufak değişikliklerde diş hekime gidilmesi çok önemlidir. 

Ağız kanserinin teşhisi basit ve ağrısız bir şekilde mavi ışık teknolojisiyle anlaşılabiliyor. Bu sayede ağız içindeki anormallikler kansere dönüşmeden başlangıç safhasındayken bile tedaviye başlanabilmektedir. 

Ağız Kanseri

Eğer tedaviye başlanmaz ise yayılarak, sürekli ağrı ve yüz ve ağız deformasyonlarına yol açabilmektedir. Ayrıca bölgenin beyne yakın olmasından dolayı hayati bölgelere yakın olması riski daha da arttırmaktadır. 

Ağız kanserinden korunmak için, ağız hijyenine özen göstermek, sigara ve alkol kullanımından uzak durmak, ağırlıklı olarak meyve ve sebze türü yiyeceklerle beslenmek ve sağlıklı protez kullanımına dikkat etmek gerekmektedir.

Radyasyonun Ağızda Oluşturabileceği Yan Etkiler 

Radyasyon terapisi, baş ve boyun bölgesi için kullanıldığında birçok insanda ağızda tahriş, ağız kuruluğu, yutma güçlüğü ve tat değişiklikleri görülür. Ayrıca, radyasyon diş çürüklerinin görülme olasılığını arttırır. Bu nedenle özellikle radyasyon tedavisi esnasında dişleriniz, diş etleriniz, ağız ve gırtlağınıza iyi bakmanız önemlidir.

Ağız Kanseri

Radyasyon tedavisi esnasında ve ondan sonra karşılaşabileceğiniz ağız problemlerinizi kanser uzmanınız ve diş hekiminize düzenli olarak bildirdiğinizden emin olunuz. Ayrıca, baş ve boyun kanser tedaviniz başlamadan önce, ağızda olası yan etkileri önlemeye yardımcı olmak amacıyla tedavinizden önce, tedavi esnasında ve ondan sonra neler yapabileceğiniz hususunda diş hekiminiz ile görüşünüz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Tükürük Bezi Kanseri Belirtileri ve TedavisiYumurtalık Kanseri Belirtileri ve Tedavisi
Gırtlak Kanseri Nedir, Neden Olur?Mesane Kanseri Belirtileri
Lenf Kanseri Nedir, Belirtileri Nelerdir?Pankreas Kanseri Nedir? Tedavisi
Mide Kanseri Evreleri ve AmeliyatıProstat Kanseri Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi
Rahim Kanseri Neden Olur? TedavisiYemek Borusu Kanseri Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Ağız kanseri ne kadar yaşar?

Ağız kanseri olan tüm insanların yüzde %60'ı beş yıl veya daha uzun süre hayatta kalabilmektedir. Teşhis aşaması ne kadar erken olursa kişinin yaşama riski o kadar artar. Ağız kanserinde yaşama süresi kişinin tedavisine de bağlıdır.

Ağız kanseri sebepleri nelerdir?

Ağız kanserinin sebepleri arasında; sigara, puro, nargile, yüksek alkol alımı, dudakların güneş ışınına maruz kalması, cinsel yolla bulaşan HPV virüsü, zayıflamış bağışıklık sistemi olarak gösterilebilir.

Ağız kanseri kaç yaşında olur?

Ağız kanseri hastalarının %95'inden fazlası 40 yaş üzeri bireylerdir. Hastalığın teşhisi sırasında ortalama yaşın 60 olduğu gözlemlenmiştir. Erkekler ve kadınlar bu hastalığı eşit oranda yaşar. Olguların büyük çoğunluğunda alkol ve sigara ağız kanserine neden olmaktadır.

Ağız kanserinin belirtileri nelerdir?

Ağız kanseri belirtileri ağız içerisinde geçmeyen yaralar, tekrarlayan kanama, sebepsiz diş kaybı, yutkunmada güçlük, kulağa vuran şiddetli ağrı, boyunda şişlik, kitlenin ortaya çıkması olarak öne çıkar.

Ağız kanseri tehlikeli mi?

Ağız kanseri erken teşhis edilip tedavi edilmediği taktirde kemoterapi, ameliyat veya radyasyo terapisi gerektirir. Toplam beş yıl boyunca hayatta kalma oranı %50'dir. Ölümcül olma şansı yüksektir.

Ağız kanseri bulaşıcı mı?

Ağız kanseri bulaşıcı bir hastalık değildir. Kişinin ağızdan herhangi biriyle öpüşmesi veya birinin cildini öpmesi sonucunda bulaşmaz. Cinsel yolla bulaşan HPV virüsü ağız kanserine neden olmaktadır.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum