Kas Gelişimi İçin Kaç Dakika Ağırlık Çalışması Yapılmalıdır?

Kas Gelişimi İçin Kaç Dakika Ağırlık Çalışması Yapılmalıdır?
03.05.201613:42

Spor salonuna gidip saatlerce ağırlık çalışmak mı yoksa çalışmayı kısa tutmak mı daha faydalıdır? İşte ağırlık çalışması için önerilen süreler...

Haber güncelleme tarihi 05.09.2023 14:48

Vücut Geliştirme Hakkında Bilgiler

Vücut geliştirmek spor salonunda ter dökmeyi ve emek sarf etmeyi gerektirir. Kasların gelişmesi için yoğun idman yapmak ve disiplinli olmak ilk şarttır. Kaslarını geliştirmek isteyen kimse için söylenen ʺAcı yoksa gelişme de yoktur." sözü tam anlamıyla bu spor için geçerlidir.

Vücut geliştirmeye yeni başlayanlar, ilk zamanlarında hevesli olur. Düzenli spora gider ve beslenmesine dikkat eder. Başlangıçtan itibaren ilk 3 ay çok önemlidir. Birinci ayda alışkın olmayan kaslar acı çekecek ve ağırlık çalışmaya alışacak, ikinci aydan itibaren daha düzenli program eşliğinde bölgesel çalışmaya odaklanılarak antrenmanın zorluk seviyesi artacaktır.

Vücut Geliştirmede Antrenman Süresi

Kas geliştirme, spor salonunda kaslarınızı ne kadar zorladığınıza bağlıdır. Eğer kapasitenizin altında çalışırsanız gelişmeniz yavaş olur. Kas geliştireceğim diye kapasitenizi fazla zorlamak ise sakatlıklara davetiye çıkarır. Bu ikisinin arasındaki çizgiyi tutturmak önemlidir. İşte bu çizgi zaman içinde öğrenilir.

Spor salonunda harcanan vakit belli sınırlar içinde olmalıdır. Hevesle ve hızlıca kas geliştirmek için saatlerce spor salonunda zaman geçirmek yanlıştır. Vücudun performansı düşer ve bir sonraki antrenmana kadar olan toparlanma süresi uzar. Spor salonunda gereksiz vakit harcamak aslında kas gelişimini olumsuz etkiler.

Vücut Geliştirmede Kaç Dakika Çalışmalı?

Vücut Geliştirmede Antrenman Süresi

ʺAğırlık çalışması kaç dakika olmalı?ʺ sorusu yöneltilen uzman antrenörlerin hepsi antrenman süresinin 60 dakikayı geçmemesi gerektiğini belirtmiştir. Nedeni sorulduğu zaman ise cevapları metabolizmaya ve kas gelişimi sürecine ters olduğu yönünde olmuştur.

Yapılan araştırmalara göre ağırlık çalışmaya başlandığı zaman testosteron hormonunda artış meydana gelir. Bu artış ağırlık altında kasların zorlanmaya başladığı zaman ortaya çıkar ve 30 dakika sonunda en üst noktaya ulaşır.

Ağırlık çalışmasının ilk 30 dakikasında verim oldukça yüksektir. 30' dan 45. dakikaya kadar testosteron seviyesi korunmaya devam eder. Bu noktadan itibaren kaslar zorlanmaya devam ettikçe hormon seviyesi düşmeye ve vücut tarafından kortizol hormonu salgılanmaya başlanır.

Kortizol yani stres hormonu fazla salgılandığında vücudu yağ tutmaya iter. Kas gelişimi için elverişsiz ortam meydana gelir ve bu hormonun fazlası kasları eritmeye başlar. Bu nedenle ideal çalışma süresi 60 dakika ile sınırlı olmalıdır. Isınma hariç 60 dakikalık yoğun antrenman yapmak yeterlidir.

Antrenmanı 60 Dakikaya Sığdırmak

Vücut Geliştirmede Antrenman Süresi

Antrenman süresinin en verimli olduğu zamanın ısınma sonrasındaki ilk 60 dakikalık bölüm olduğunu söyledik. Yapılacak hareketleri bu süreye sığdırmak zor gibi görünse de aslında oldukça yeterlidir. Set aralarını uzatmadan, yapacağınız aletlerde sıra beklemeden ve oyalanmadan çalıştığınız zaman çok ileri seviye hariç 60 dakika herkese yetecektir.

İleri seviye vücut geliştiriciler dahi yaptığı çalışmaları 60 dakika ile sınırlamaktadır. Bu sürenin sonunda en az bir saatlik dinlenme molası verirler ve C vitamini takviyesi alırlar. C vitamini yükselen kortizol seviyesini düşürmeye yardımcıdır. Böylece dinlenirken, kas kaybı ve yağ oluşumunu önlemiş olurlar. Hatta bu arada kasların beslenmesi için ara öğünler ya da supplementler kullanırlar.

Dinlenme sonrasında tekrar kaldıkları yerden 60 dakikalık çalışma yaparak antrenmanı bitirirler. Bu örnek profesyonel sporcular için olsa da eğer yaptığınız çalışma için bir saat yetmiyorsa antrenmanınızı ikiye bölebilirsiniz.

Sabah ve akşam olmak üzere ikiye böleceğiniz antrenman sayesinde vücudunuzun hangi saatler arasında spor yapmaya elverişli olduğunu da keşfedebilirsiniz. Yapılan araştırmalar öğleden sonra ve akşamüzeri genelde daha iyi performans üretildiğini söylese de bu durum kişinin hormon durumuna göre değişmektedir.

Antrenman Süresi Uzarsa Ne Olur?

Vücut Geliştirmede Antrenman Süresi

Antrenman seviyesi uzatıldıkça testosteron hormonunun düştüğünden bahsetmiştik. Testosteronun düşüren şey stres hormonudur. Testosteron seviyesinin azalmasıyla birlikte kasların gelişmesi için elverişli ortam azalmaya başlayacaktır. Hatta fazla uzun süren antrenman ile kas artışı yerine kaslarınızın erimesine davetiye çıkarmış ve gelişimini engellemiş olacaksınız.

Antrenman süresi 60 dakikanın üstüne çıktığı zaman mutlaka C vitamini takviyesi alınmalıdır. Yeterli beslenilmiyorsa C vitamini supplement şeklinde olmalıdır. Kortizol seviyesinin düşürülmesi ve antrenmanın kalan süresinin boşa gitmemesi için bu geçerlidir.

Antrenmanı uzatmanın bir diğer olumsuz etkisi de enerji seviyesinin düşmesidir. Kaslarda depolanan enerji, ağır antrenman yapıldığı zaman tükenir. Vücut yenisini üretmek için dışarıdan takviye ister. Enerjinin azalması demek performansın düşmesi demektir. Antrenman uzadıkça verimsizleşir. Verimsiz antrenman, zaman kaybıdır.

Antrenmanlarda Supplement Kullanımı ve Kas Gelişimi

Takviye edici supplementler, yağ yakımı ve kas gelişimi için oldukça önemli bir besleyicidir. İçeriğimizin bu kısmında kas gelişimi için kullanmanız gereken en iyi protein önerilerine yer veriyoruz. İşte antrenman öncesi ve sonrası kullanabileceğiniz en iyi protein tozu önerileri...

Amazon
Fiyatlarını Gör
Protein Tozu
Markaları
N11
Fiyatlarını Gör
Aradığın
Fiyatları Gör

1. Hardline Whey 3matrix Protein Tozu

Antrenmanlarda Supplement Kullanımı ve Kas Gelişimi

Amazon
Fiyatını Gör
Hardline
Protein Tozu
N11
Fiyatını Gör
Aradığın
Fiyatı Gör

Her porsiyonunda 24,6 gram protein bulunan Hardline Whey 3matrix kas gelişimini destekler ve kasların güçlenmesini sağlar. İçerisinde kreatin ve aminoasit barındıran bu protein tozu düşük karbonhidrat ve yağ içerir.

2. Big Joy Port Big Whey Protein Tozu

Antrenmanlarda Supplement Kullanımı ve Kas Gelişimi

Amazon
Fiyatını Gör
Big Joy
Protein Tozu
N11
Fiyatını Gör
Aradığın
Fiyatı Gör

Bir porisyonunda 24 gram protein sunan Big Joy Port protein tozu ürünü BCAA ve glutamin açısından oldukça zengin bir üründür. Antrenman öncesinde veya sonrasında kullanabileceğiniz bu ürün kas dokularını güçlendirir ve yeni kas oluşumunu sağlar.

3. Ronic Nutrition Protein Tozu

Antrenmanlarda Supplement Kullanımı ve Kas Gelişimi

Amazon
Fiyatını Gör
Ronic
Protein Tozu
N11
Fiyatını Gör
Aradığın
Fiyatı Gör

Porsiyon başına 25 gram protein tozu sunan Ronic Nutrition kreatin açısından oldukça zengindir. Karbonhidrat ve yağ oranı düşük olan bu ürün kas oluşumu ve enerji arttırımı için kullanılmalıdır. Bu ürünün içerisinde protein, glutamin, kreatin ve bcaa bulunmaktadır.

Yeni Başlayanlar İçin Antrenman Programı

Vücut Geliştirmede Antrenman Süresi

1. Gün

1. Dumbbell Bench Press (3 Set x 10 Tekrar)
2. Butterfly (3 Set x 10 Tekrar)
3. Standing Military Press (3 Set x 10 Tekrar)
4. Triceps Push Down (3 Set x 10 Tekrar)
5. Lying Triceps Press (3 Set x 10 Tekrar)
6. Side Rateral Raise (3 Set x 10 Tekrar)
7. Peacher Curl (3 Set x 10 Tekrar)
8. Seated Dumbbell Curl (3 Set x 10 Tekrar)
9. Wide-Grip Lat Pulldown (3 Set x 10 Tekrar)
10. One-Arm Dumbbell Row (3 Set x 10 Tekrar)
11. Dumbbell Shrug (3 Set x 10 Tekrar)

2. Gün

DİNLENME GÜNÜ

3. Gün

1. Leg Press (3 Set x 10 Tekrar)
2. Leg Extensions (3 Set x 10 Tekrar)
3. Seated Leg Curl (3 Set x 10 Tekrar)
4. Lying Led Curl (3 Set x 10 Tekrar)
5. Standing Calf Raises (3 Set x 10 Tekrar)
6. AB Crunch Machine (3 Set x 10 Tekrar)
7. Crunches (3 Set x 10 Tekrar)

4. Gün

DİNLENME GÜNÜ

5. Gün

1. Chin-Up (3 Set Yapılabildiği Kadar)
2. Seated Cable Rows (3 Set x 10 Tekrar)
3. Upright Cable Row (3 Set x 10 Tekrar)
4. Side Lateral Rise (3 Set x 10 Tekrar)
5. Z-Bar Curl (3 Set x 10 Tekrar)
6. Hammer Curl (3 Set x 10 Tekrar)
7. Incline Dumbbell Press (3 Set x 10 Tekrar)
8. Cable Crossover (3 Set x 10 Tekrar)
9. Standing Military Press (3 Set x 10 Tekrar)
10. Dips-Chest Version (3 Set x 10 Tekrar)
11. Triceps Pushdown (3 Set x 10 Tekrar)

UYARI !

İçeriğimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuş, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz. Unutmayın sağlık sorunlarında uygulanan tedavi yöntemleri bireylerin biyolojisi, kalıtsal özellikleri, yaş, boy, kilo farklılıkları, alerjik yönleri ve bunlar gibi onlarca farklı duruma göre değişiklik gösterebilir. Sağlık sorunlarınızın tedavisinde size ancak ve ancak doktorunuz yardımcı olabilir.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1558
1447
153
152
252
162
667
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡
  • Yorumlar 1
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
İLGİLİ HABERLER
Tüm Hakları Saklıdır © 2015 - 2023 NeOldu.com
Burada yer alan yazılı ve görsel içerik, izinsiz olarak,
kısmen ya da tamamen kopyalanamaz başka yerde kullanılamaz.