Afyonkarahisar'da Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

Afyon ilinin bulunduğu bölge tarih boyunca çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Bu yüzden şehirde çeşitli devirlere ait birçok tarihi eser bulunmaktadır. Bu yazımızda Afyonkarahisar'da gezilip görülmesi gereken yerleri bulabilirsiniz.
Afyonkarahisar'da Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

Afyonkarahisar, Ege Bölgesi'nin İç Batı Anadolu Bölümü’nde yer alan merkezlerimizden biridir. Afyonkarahisar’da gezilip görülecek birçok tarihi eser ve doğal güzellikler bulunmaktadır. Afyon’a yaptığınız gezilerde size rehber olabilmesi açısından bölgenin gezilip görülmeye değer yerlerini sizler için araştırdık.

 

İhsaniye Döğer Örenyeri

Bu bölge Afyonkarahisar’a bağlı İhsaniye kazasında yerleşmektedir. İlk Çağ uygarlıklarından Frigler zamanından bu yana yerleşim için istifade edilmiş ve farklı medeniyetleri barındırmıştır. Afyon gezinizde buradaki MÖ 6 ve 7. yy’a ait Kapıyaka 1-2, Aslankaya, Roma İmparatorluğu ve Bizans’a ait tapınak ve anıtlar bulunmaktadır. Afyon geziniz sırasında ziyaret etmeniz gereken yerlerden biridir.

Adres: Döğer Kasabası, İhsaniye/Afyon

ihsaniye-doger-oren-yeri.jpg

Afyonkarahisar Arkeoloji Müzesi

Müzede yaklaşık 45 bin tarihi eser ziyaretçilere sunulmaktadır. Afyonkarahisar Arkeoloji Müzesi'nde eski ilkçağ uygarlıklarına ait eserlerle birlikte, roma ve Bizans dönemi eserleri de sergilenmektedir. Afyonda iseniz Afyonkarahisar Arkeoloji Müzesi’ni bölgenin tarihini öğrenmek adına ziyaret etmelisiniz.  

Adres: Zafer, 03040 Afyon Merkez

Telefon: (0272) 215 11 91

arkeoloji-muzesi.jpg

Afyon Zafer Müzesi

Afyon’un merkezinde bulunmaktadır. 1985 yılından itibaren müze olarak hizmet vermektedir. Cumhuriyet döneminde M. Kemal Atatürk, İsmet İnönü ve Fevzi Çakmak’ın Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nden evvel burayı karargah edinmeleri açısından önemlidir. Şehre seyahatiniz sırasında bu müzeye vakit ayırabilirsiniz.

Adres: Karaman, 03200 Afyon Merkez

Telefon: (0272) 214 74 42

zafer-muzesi.jpg

Afyon Bolvadin Müzesi

Afyon’un Bolvadin ilçesinde bulunan müzede arkeolojik ve etnografik eserler ziyaretçilere sunulmaktadır. Bu ilçeye yakındaysanız bu eserleri görme fırsatını değerlendirmelisiniz.

Adres: Yakup Şevki Paşa Mah. Bolvadin/Afyon

Telefon: (0272) 612 75 99

bolvadin-muzesi.jpg

Eber Gölü

Afyon’un Bolvadin ve Çay kazaları arasında bulunan Eber Gölü birçok farklı kuş türüne ev sahipliği yapmaktadır. Göl çevresi bakımından da hayli büyüktür. Balıkçılık da yapılmaktadır. Yolunuz Afyon’a düştüğünde şehrin bu doğal güzelliğini görmeden gitmeyin.

Adres: Bolvadin ve Çay ilçeleri arası

eber-golu.jpg

Afyon Ulu Camii

Afyon’daki en geniş camidir. Caminin yapımı 1272 yılında başlamış ve tam 5 yıl sürmüştür. Afyon'un en büyük ibadet mekanı olan Ulu Camii, hem mimarisi hem de mistik atmosferiyle görenleri etkisi altına alıyor. Efsunlayıcı bir yapıya sahip olan cami halen ibadete açıktır.

Adres: Camikebir, 03100 Afyon Merkez

ulu-camii-002.jpg

Mısri Camii

Bölgedeki en hareketli camilerden biridir. İnsanlar çoğunlukla ibadetlerini bu büyüleyici mimari eserde yapmayı tercih ediyor. 1593 senesinde yapılmıştır. Mısri Camii’nin mihrabı eşsiz güzellikteki mozaik çinilerle bezenmiş ve çok etkileyici bir görünüm kazanmıştır. Afyon’a geldiğinizde Mısri Camii’ni ziyaret etmeyi sakın unutmayın.

Adres: Hacı Eyüp, 03200 Afyon Merkez

misri-camii.jpg

Avdalas Kalesi

Avdalas Kalesi, Doğu Roma (Bizans) döneminde yerleşim alanı olarak kullanılıyordu. Çok farklı bir yapıya sahip olan kalenin görülmesini tavsiye ediyoruz. Avdalas Kalesi, şehrin tarihine ışık tutuyor.

Adres: Ayazini Köyü, İhsaniye/Afyon

avdalas-kalesi.jpg

Apameia Antik Kenti

Apameia Antik Kenti ülkemizdeki en eski yerleşim merkezlerinden biri olarak bilinmektedir. Afyon’da görülmesi gereken yerlerden biri olduğunu belirtmek isteriz.

Adres: Dinar/Afyon

apameia-antik-kenti.jpg

Buzluk Mağarası

Adı üzerinde ‘Buzluk Mağarası’ mağaranın içi çok soğuktur. Bu bakımdan mağaranın derinliklerinde buzlar sarkıtlar oluşturmaktadır. Bu eşsiz görüntüyü yakından görmelisiniz.

Adres: Dereçine Kasabası, Sultandağı/Afyon

buzluk-magarasi.jpg

Sarıçayır Kaya Mezarları

Bu mezarlar Doğu Roma İmparatorluğu zamanından kalmadır. Aile ve şahıs mezarları olarak yapılan bölümlerden kurulmuştur. Aynı zamanda mezar kayalarında bazı süs ve işlemeler göze çarpmaktadır.

Adres: Sarıçayır Köyü, İscehisar/Afyon

saricayir-kaya-mezarlari.jpg

Karahisar Kalesi

Afyon merkeze gelen herkes bu kaleyi görür. Hititlerden kalma bir eserdir. 226 metre yüksekliğe konuşlandırılan Karahisar Kalesi şehre gelenler tarafından kesinlikle görülmeye değer.

Adres: Kale, 03100 Merkez/Afyon

karahisar-kalesi-001.jpg

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.