Afyonkarahisar Hakkında Bilmedikleriniz

Afyonkarahisar şehrimiz hakkında merak ettiğiniz her şeyi yazımızda bulabilirsiniz.
Afyonkarahisar Hakkında Bilmedikleriniz

Yüz Ölçümü: 14.237 km2

Nüfus: 706.371

İl Trafik No: 03

Alan Kodu: 0272

Afyonkarahisar, Ege Bölgesi’nin İç Batı Anadolu Bölümü’nde yer alan merkezlerimizden biridir. Genel itibariyle ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalı olan Afyonkarahisar tarihi ve fiziki açıdan önemli değerlere sahiptir. Afyonkarahisar ile ilgili bilmediğiniz ve merak ettiğiniz birçok bilgiyi sizler için derledik.

Afyonkarahisar’ın; Başmakçı, Bayat, Bolvadin, Çay, Çobanlar, Dazkırı, Dinar, Emirdağ, Evciler, Hocalar, İhsaniye, İscehisar, Kızılören, Sandıklı, Sinanpaşa, Sultandağ, Şuhut olmak üzere tam 17 ilçesi vardır.

afyon-kale.jpg

Afyon Hakkında Bilmedikleriniz

 

  • Afyonkarahisar’da yaşadığı bilinen ilk topluluk Hititler’dir. Daha sonra bölgede Frigler hakimiyeti ele geçirmişlerdir. Afyonkarahisar’ın birçok yerinde her iki uygarlıktan kalma tarihi eserler bulunmaktadır.

yedikapilar-manastiri.jpg

  • Ardından bölge Lidyalıların eline geçti ve Afyonkarahisar’a sırasıyla Persler, Makedonyalı İskender, Bergama Krallığı, Roma İmparatorluğu, Bizans (Doğu Roma), Araplar, Sasaniler egemen oldu.

 

  • Afyonkarahisar Anadolu’ya girişi sırasında burayı da aldı. Haçlı Savaşları ile Afyon bir süre elden çıksa da yeniden geri alındı.

 

  • Yıldırım Beyazıt 1390 yılında Afyon’u Osmanlı topraklarına dahil etse de, 1402’de Timur’la girdiği savaş sonunda kaybeden taraf olunca Afyon bir kez daha elden çıkmış oldu. Timur Afyonu Germiyanoğulları,’na iade etse de, Germiyanoğlu Yakub Bey’in vefatından sonra tekrardan Osmanlı toprağı olmuştur.

 

  • 1914 yılında Kütahya’dan ayrılarak Afyonkarahisar adıyla il statüsü kazanmıştır.

 

  • Afyonkarahisarın ekonomik faaliyetleri çoğunlukla tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Arpa, buğday ve ayçiçeği ekimi çok fazladır.

tarim-003.jpg

  • Ayrıca Afyon’da haşhaş, fasulye, şeker pancarı, nohut, mercimek ve patates üretilmektedir.

 

  • Su sorunu yaşamayan yörelerde şeftali, dut, armut, elma, erik vs. üretimi yapılmaktadır. Karpuz ve kavun da yetiştirilmektedir.

koyun-yetistiriciligi.JPG

  • Bölge insanı hayvancılığa da aşırı önem vermektedir. Özellikle koyun yetiştiriciliği yapılmakla birlikte; sığır, kıl ve tiftik keçisi yetiştiriciliğiyle de uğraşılmaktadır.

 

  • Afyonkarahisar yer altı kaynakları bakımından da zengindir. Kükürt, demir, kalay, kurşun, manganez, civa linyit gibi önemli cevherler çıkarılmaktadır.

fabrika.jpg

  • Afyonkarahisar’da çimento fabrikası, et ürünlerini işleyen büyük işletmeler, şeker fabrikası, kağıt fabrikası gibi birçok işletme mevcuttur.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.