Aft Nedir? Aft İçin Doğal Tedaviler Nelerdir?

Bulunmasıyla insanı oldukça rahatsız eden Aft için doğal tedavi yöntemlerini ve iyileştiren ürünleri sizler için araştırdık.
Aft Nedir? Aft İçin Doğal Tedaviler Nelerdir?

Aft ve Ağız Yarası Tedavisi

Şiddetli bir ağrısı olan ve insan hayatını zehir edecek boyutlarda rahatsızlık verilen aft, ağız içindeki mukoza tabakasının üstünde kırmızı oval sınırlı yaralar halinde görülür. Aft sorunu yaşayan insanların akıllarına gelen sorular ise şöyle. Aft nedir? Aft neden olur? Aft tedavisi nasıl yapılır? Bu içeriğimizde aft sorununu ortadan kaldıran bitkisel yöntemleri sizlere sunacağız.

Aft Ağız Yarası Tedavisi Listesi

SıraÜrünEtkisi
1KarbonatBakteri Oluşumunu Engeller
2SirkeAntioksidan Etkisi
3KekikBesleyici
4DutVitamin
5KaranfilFerahlık
6LimonAsidik Etki
7MaydanozSağlıklı Besleyici
8AyvaAğzı Temizler
9Tuzlu SuBakterileri Yok Eder

En Doğal 9 Aft ve Ağız Yarası Tedavisi

İşte aft hakkında bilgiler ve afta iyi gelen evde doğal tedavi yöntemleri...

1. Karbonat

Aft İçin Doğal Tedavi Yöntemleri

Ağız yaraları ve aft sorunu için karbonat oldukça tedavi edici bir bitkisel üründür. Karbonatı parmak ucunuzla aft üzerine uygulayarak ağrı ve acıyı giderebilirsiniz. Bunun yanı sıra karbonat ağız yaralarının tedavi sürecini de hızlandırır. İnsan sağlığına fazlasıyla faydalı olan karbonat aynı zamanda diş beyazlatma içinde kullanılıyor. Diş beyazlatmak için daha fazla bilgi istiyorsanız Dişlerin Daha Beyaz Olmasını Sağlayacak 10 Güzellik Sırrı içeriğimize göz atabilirsiniz.

2. Sirke

Aft İçin Doğal Tedavi Yöntemleri

Özellikle elma sirkesinin ağız yaraları için faydalı olduğu biliniyor. Sirke ile gargara yapmak ağız içerisindeki mikropların öldürülmesini sağlar ve dezenfektan etkisi ile yaraları temizler. Sirke sayesinde kısa sürede ağız yaralarından kurtulabilirsiniz.

3. Kekik

Aft İçin Doğal Tedavi Yöntemleri

Ağız yaralarını tedavi etmek için kullanılan doğal yöntemlerden biri de kekiktir. Kekik ağız içindeki yaraları iyileştirmenin yanı sıra yeni yaraların çıkmasına da engel olur.

4. Dut

Aft İçin Doğal Tedavi Yöntemleri

Dut şurubu ağız yaralarının tedavisinde uzun yıllardır kullanılan bir yöntem. Dut şurubunu bir pamuk yardımıyla ağız içerisindeki yaraların üzerine sürerek kısa sürede iyileşmesini sağlayabilirsiniz.

5. Karanfil

Aft İçin Doğal Tedavi Yöntemleri

Ağız bakımı, ağız sağlığı ve ağız kokusu problemlerinde etkili olan karanfili aft problemi içinde kullanabilirsiniz. Karanfil sayesinde ağız içerisindeki bakterileri yok edebilirsiniz.

6. Limon

Aft İçin Doğal Tedavi Yöntemleri

Asidik yapısı ve c vitamini kaynağı olmasıyla bilinen limon, ağız içerisindeki mikropların öldürülmesini sağlıyor. Limon ile gargara yaparak aft gibi ağız yaralarından kurtulabilirsiniz.

7. Maydanoz

Aft İçin Doğal Tedavi Yöntemleri

Ağız bakımı için herkesçe bilinen bir doğal tedavi yöntemi olan maydanoz içerdiği demir minerali sayesinde ağız bakımına faydalı olmaktadır. Maydanoz sayesinde ağız içi yaralardan ve aft probleminden kurtulabilirsiniz.

8. Ayva

Aft İçin Doğal Tedavi Yöntemleri

Vitamin deposu olan ayva antiseptik özelliği ile ağız içerisindeki mikropların yok edilmesini sağlıyor. Bu sayede ağız yaralarının oluşumu engellemektedir.

9. Tuzlu Su

Aft İçin Doğal Tedavi Yöntemleri

Tuzlu su ağız içerisindeki yaraları yakarak acı verse de elinizde yukarıdaki besinler yoksa iyi bir çözüm olabilir. Tuzlu su sayesinde aft ve diğer ağız yaralarından kurtulabilirsiniz.


Aft İçin En İyi Ürünler

En İyi Aft İçin Ürün Listesi

SıraMarkalarHacimneoldu Puanı
1Bakterix Aft15 ml10/9.9
2Miraderm Aftaderm Plus Sprey18 ml10/9.7
3Urgo Filmogel Aft6 ml10/9.8
4Oralmedic Aft İçin3 Adet10/9.9
5Fresh White Ağız Bakım Spreyi30 ml10/9.9
Amazon
Fiyatlarını Gör
Aft için
Ürünler
Aradığın
Fiyatları Gör

Aft İçin En İyi 5 Ürün Tavsiyesi

Aft ağız yaraları için doktorların tavsiye ettiği en iyi ürünleri sizlerle paylaşıyoruz. Kaliteli ve güvenilir markalara listemizde yer verdik.

1. Bakterix Aft

Ağız Bakım Spreyi

Amazon
Fiyatını Gör
Bakterix 
Aft
Aradığın
Fiyatı Gör
Özellikler
Hacim15 ml

Yoğun formülüyle Aft sorununa çözüm olan Bakterix Aft, 15 ml olarak satışa sunuluyor. Kullanıcılarından %96 oranında olumlu geri dönüşler alan ürün, uygun fiyatı sebebiyle sıkça tercih ediliyor.

Kullanıcı Yorumu

? Oldukça etkili bir ürün. Erdem G**

? Uygun fiyatlı ve etkili. K** M**

2. Miraderm Aftaderm Plus Sprey

Ağız Bakım Spreyi

Amazon
Fiyatını Gör
Miraderm Aftaderm 
Sprey
Aradığın
Fiyatı Gör
Özellikler
Hacim18 ml

İçerisinde alkol ve şeker içermeyen ürün, hızlı etkisiyle adından söz ettiriyor. 18 ml olarak karşımıza çıkan ürün, yutulsa bile sağlığa zarar vermiyor. Doz aşım riski olmayan sprey, diğer ilaçlarla etkileşime geçmiyor.

Kullanıcı Yorumu

? İşe yarıyor, tavsiye ederim. H** N**

? Ucuz ve işe yarayan bir sprey, kullanımı kolay. E** K**

3. Urgo Filmogel Aft

Ağız Bakım Spreyi

Amazon
Fiyatını Gör
Urgo Filmogel 
Aft
Aradığın
Fiyatı Gör
Özellikler
Hacim6 ml

Çoğunlukla Aft ve ağız yaraları için kullanılan Urgo Filmogel, ağız içini rahatlatarak acıyı ortadan kaldırıyor. Kısa sürede Aft'ın iyileşmesini sağlayan ürün, ağzı diğer hastalıklardan koruyor.

Kullanıcı Yorumu

? Aft ağız yaraları için tartışmasız en iyi ürün. M** Ç**

? Gayet başarılı bir ürün. M** K**

4. Oralmedic Aft İçin

Aft Tedavi Çubuğu

Amazon
Fiyatını Gör
Oralmedic
Aft
Aradığın
Fiyatı Gör
Özellikler
Hacim3 Adet

En etkili Aft ürünü olan Oralmedic, yüksek fiyatıyla eleştiri alsa bile oldukça kısa süre içerisinde tam iyileşme sağlıyor. Kullanıcılarından olumlu yorumlar alan Oralmedic Aft tedavisi, 3 adet çubukla satışa sunuluyor.

Kullanıcı Yorumu

? Aft konusunda mütevazı olmayacağım, piyasadaki hatta yurt dışındaki neredeyse her ilacı denedim. En etkilisi bu. U** S**

? Daha önce eczanelerde satılıyordu şimdi yok, tek kelimeyle anında çözüm 1 haftadır dilimde çektiğim aft tek çubukla kapandı fiyatı yüksek ama o çileyi çekmektense değer. O** A**

5. Fresh White Ağız Bakım Spreyi

Ağız Bakım Spreyi

Amazon
Fiyatını Gör
Fresh White
Ağız Bakım Spreyi
Aradığın
Fiyatı Gör
Özellikler
Hacim30 ml

Mentol ve okaliptus ferahlığı sayesinde ağız içini rahatlatan Fresh White, 30 ml olarak satışa sunuluyor. Aft tedavisinde aktif olarak kullanılan ürün, yüksek etkisi sebebiyle sıkça tercih ediliyor. Uygun fiyatıyla dikkat çeken sprey, bizce en iyilerden bir tanesi.

Kullanıcı Yorumu

? Gerçekten çok etkili. Ü** K**

? Fiyat uygun kullanım iyi. R** A**


Aft Nedir?

“Ağız ülseri”, “pamukçuk” ve “aftöz ülser” olarak çeşitli şekillerde isimlendirilen aft, doku bozukluğuna bağlı olarak ağız içinde oluşan yaralardır. Aft diş etlerinde, yanağın iç kısımlarında ve dil yüzeyinde meydana gelen solgun beyaz renkteki oluşumlardır. Ağız içinde irili ufaklı şekilde birden fazla aftın oluşması söz konusu olabilir. Hemen hemen herkeste hayatının bir bölümünde meydana gelebilen aft, yapılan araştırmalar ve istatistikler sonucunda kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülmektedir. Aynı zamanda çocuklarda da aft oluşumunu söz konusu olabilir.

Solgun sarı veya kırmızı renkte olan, ağrılı ve ülserleşmiş lezyonlardan oluşan aftın nedeni tam olarak bilinmemektedir. Ancak tüketilen besinlerin ve diğer çeşitli faktörlerin aft oluşumunu tetikleyerek ağırlaşmasına neden olabildiği belirtilmektedir. Halk arasında genellikle "pamukçuk" olarak adlandırılan aft oluşumları oldukça ağrılı olabilir. Aft oluşumları da uçuk gibi sıkça tekrarlayabilir. Günlük yaşamınızı olumsuz yönde etkileyen aft oluşumları tek bir noktada çıkabileceği gibi ağzınızın birçok bölgesinde meydana gelebilir. Sigara kullanımından tüketilen besinlere ve hatta yanağın ısırılması gibi nedenlere bağlı olarak meydana gelen aft oluşumları 6-7 gün içinde iyileşme gösterir. Ancak bu iyileşme sürecinde aft oluşumunun nedeninin belirlenmesi ve bu etkenlerden uzak durulması iyileşme sürecini olumlu yönde etkileyerek hızlanmasını sağlayacaktır.

Aft hangi vitamin eksikliğinden olur?

Ağız içerisinde aft oluşumunun en büyük sebepleri olarak vitamin ve demir eksikliği olarak görülüyor. Özellikle B3, B9 ve B12 vitaminleri eksikliğiyle aft oluşumu meydana geliyor.

Aft acısı nasıl geçer?

Aft ve diğer ağız yaraları kendi kendine yok olabilen rahatsızlıklardandır. Tedavi edilmediği sürece aft yaraları 7-10 gün içerisinde yok olacaktır. Bu süreçte acı ve ağrı çekmemek istiyorsanız sizler için yukarıda saydığımız bitkisel tedavi yöntemlerini kullanabilirsiniz.

Ağızda Aft neden çıkar?

Ağızda aft çıkması sigara kullanımı, gün içerisinde yenen ve içilen şeyler, stres ve genetik sebeplerden kaynaklı olabilir. Ayrıca bağışıklık sistemine bağlı olarak da aft oluşumu gerçekleşebilir.

Ağızda Aft hangi hastalıkların belirtileridir?

Ağız içerisinde sıkça oluşan aftların bazı hastalıkların belirtileri olduğu söyleniyor. Bu hastalıklar ülseratif kolit, kan hastalıkları, romatizma hastalıkları ve hassas bağırsak hastalıkları aft oluşumunun habercisi olan hastalıklar olabilir.

Aft tedavisi nelerdir?

Aft oluşumunda başlıca tedavi yöntemi aft oluşumuna neden olan faktörlerden uzak durmaktır. Alerjik nedenlere bağlı olarak oluşabilen aft, aynı zamanda sık sık tekrarlayabilir. Genellikle 6-7 gün içinde kendiliğinden geçen aft yaraları eğer 1 haftadan uzun sürüyor ve herhangi bir iyileşme göstermiyorsa bir an önce doktorunuza başvurmalısınız.

Sık sık tekrarlayan bir aft oluşumu söz konusu ise doktora başvurarak gerekli muayene ve tetkikleri yaptırmalısınız. Sonrasında ise doktorunuzun uygun gördüğü merhem, antisaptik içerikli gargara ve ağrı kesici ilaçları kullanabilirsiniz. Ancak bu ilaçları kullanırken reçeteye uygun olarak uygulamalı ve doktor reçetesinin dışına çıkmamalısınız. Aft tedavisinde doğal yöntemleri kullanmak istiyorsanız en çok tercih edilen karbonatlı su gargarasını tercih edebilirsiniz. Bir bardak suya eklenen bir tatlı kaşığı karbonat ile gargara yaparak ağzınızın temizlenmesini ve bakterilerden arınmasını sağlayabilirsiniz. Bu uygulamayı günde birkaç kez tekrarlayabilirsiniz. Aft tedavisinde tercih edilen diğer doğal tedavi yöntemleri ise ada çayı gargarası, meyan kökü ile gargara veya altın mühür bitkisidir. Aynı zamanda zerdeçal tozunu bir miktar su ile karıştırarak bir merhem hazırlayabilir ve aft bulunan bölgeye uygulayabilirsiniz. Ayrıca hindistan cevizi yağını aft bulunan bölgeye günde iki kez sürerek hızlı bir iyileşme sağlayabilirsiniz.

Aft Neden Oluşur?

Aft oluşumunun kesin nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte sigara tüketimi, tüketilen besinler ve yanağın ısırılması gibi etkenlerin aft oluşumunu tetiklediği düşünülmektedir. Genellikle yanak ısırma, dudak yeme veya ağız çevresine alınan bir darbe sonucunda oluşan aftlar, baharatlı yiyecekler, çikolata, sigara ve kahve gibi ürünlerin tüketimi karşısında vücudun alerjik bir tepkisi olarak meydana gelebilir. Aft oluşumunu tetiklediği belirtilen bir diğer unsurlar ise vitamin ve mineral eksikliği, kullanılan diş macunu ve gargara suları gibi faktörlerde oldukça etkili bir rol oynamaktadır. Ancak aft oluşumu yaşın ilerlemesiyle birlikte azalmaktadır. Hormon değişiklikleri ve dalgalanmalarının direk olarak etkilediği aft oluşumu ergenlik döneminde sıkça karşılaşılan bir durumdur.

Tüm bu tetikleyici etkenlerin yanı sıra stres ve çeşitli duygu durumlarının da uçuk oluşumunun yanı sıra aft oluşumuna neden olduğu belirtilmektedir. Ancak tüm bunlara rağmen aft oluşumuna neden olan etken kesin olarak bilinmemektedir.

Tüketilen Bazı Besinler:

Aft oluşumunu tetikleyen başlıca unsur aşırı baharatlı ve tuzlu yiyeceklerdir. Ağız içindeki mukoza dokusunun tahriş olmasına neden olmakla birlikte aft oluşumunu da doğrudan tetiklemektedir. Daha önceleri sıkça aft oluşumuna maruz kaldıysanız baharat ve tuz tüketimini sınırlamanızda fayda var. Özellikle aft oluşumunun iyileşme sürecinde baharatlı ve tuzlu yiyecekleri tüketmeye devam etmek aftın ağırlaşmasına ve daha çok yayılmasına neden olabilir.

Aft oluşumunu tetikleyen besinlerden bir diğeri ise turşu, kola, sirke, limon, portakal ve greyfurt gibi asit oranı yüksek besinlerdir. Alerjik bir bünyeye sahip iseniz veya bu tip besinlere karşı hassasiyetiniz varsa bu tip besinleri tüketmekten kaçınmalısınız. Aksi halde bu besinleri tüketmeye devam etmeniz aft oluşumunu hızlandıracaktır.

Ceviz, domates, patlıcan ve çilek gibi besinlerin de aft oluşumunu önemli ölçüde arttırdığı belirtilmektedir. Ancak aft oluşumunu tetikleyen unsurlar kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir. Bu nedenle öncelikle aft oluşumundan önce ağırlıklı olarak tükettiğiniz besinleri gözden geçirmeli ve aft oluşumuna neden olduğunu düşündüğünüz besinleri tüketmekten kaçınmalısınız.

Vitamin ve Mineral Eksikliği:

Bağışıklık sistemini ve vücut savunmasını doğrudan etkileyen vitamin ve mineral eksikliği, aft oluşumunu da doğrudan etkilemektedir. Bu nedenle vücudun bağışıklığının yüksek olması için vitamin ve mineral bakımından zengin besinleri tüketmeniz oldukça faydalı olacaktır. Ancak tercih ettiğiniz bu besinlerin aft oluşumunu tetikleyecek asit ve tuz oranına sahip olmamasına dikkat etmelisiniz.

Özellikle B12 vitamini eksikliği nedeniyle sıkça karşılaşılan sorunların başında gelen aft oluşumundan bahsedebiliriz. Suda erimeyen ve tüketilen besinler sayesinde karaciğer, böbrek ve diğer dokularda depolanan bir vitamindir. B12 vitamini eksikliği söz konusu ise sebze tüketiminden ziyade hayvansal gıdalarda da bolca bulunmaktadır. B12 eksikliğinin yanı sıra folik asit, çinko ve demir eksikliğinden dolayı aft oluşumu söz konusu olabilir.

Aft oluşumunun yanı sıra halsizlik, yorgunluk, nefes darlığı, el ve ayaklarda uyuşmalar söz konusu ise B12 vitamini eksikliğinden şüphelenebilirsiniz. Ancak bu durumda bir an önce doktorunuza başvurmalı ve gerekli tetkikleri yaptırmalısınız.

Sigara Tüketimi:

Birçok hastalığın temel nedenlerinden biri olan sigara tüketimi aft oluşumunu tetikleyen başlıca faktörlerdendir. Kalp hastalıklarından kansere kadar birçok ciddi hastalığın nedeni olarak karşımıza çıkan sigara tüketimi aft oluşumunda da etkili bir rol oynamaktadır.

Aft oluşumundan şikayetçi kişilerin sigara tüketimin kaçınmaları veya en kötü ihtimal sınırlandırmaları sonrasında oluşabilecek birçok hastalığın önüne geçmelerinde oldukça etkili olacaktır.

Fiziksel Etkenler:

Aft oluşumunu tetikleyen faktörlerin başında yanak ısırma, dudak yemek veya ağız çevresine alınan darbelerdir. Sakız çiğneme veya konuşma sırasında yanağın ısırılması aft oluşumunu tetikler ve yanakta oluşan ufak bir yara orada kendisine yer yaparak sık sık tekrarlayabilir. Yanak ve dudağın ısırılmasının yanı sıra aşırı sıcak veya soğuk yiyecekler damağı tahriş ederek aft oluşumunu tetikleyebilir. Aynı zamanda dişlerinizi fırçalarken çok sert kıllara sahip olan fırçalardan kaçınmalı, onun yerine orta yumuşaklıkta ve ağız yapınıza uygun olan fırçaları tercih etmelisiniz. Aft oluşumuna neden olan bir diğer faktör ise protez diş kullanımıdır. Yeni yapılan protez dişler kişinin adaptasyon sürecinde aft oluşumlarına neden olabilir. Protez dişlerin kişinin ağız yapısı ile uyum sağlayamaması ise bir diğer aft oluşumu nedenidir.

Stres ve Hormon Değişiklikleri:

Stres ve hormon değişiklikleri birçok soruna neden olabilir. Özellikle yoğun stres nedeniyle bağışıklık sisteminin olumsuz yönde etkilenerek vücudun zayıf düşmesi aft oluşumunu büyük oranda tetiklemektedir.

Özellikle kadınların regl dönemlerinde meydana gelen hormon dalgalanmaları ve hormon değişiklikleri aft oluşumuna zemin hazırlayabilir. Regl ve hamilelik döneminde aft oluşumuna sıkça rastlanılmaktadır.

UYARI !
İçeriğimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuş, öneri ve bilgilendirme yazısıdır.

<

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum