Afgan Tazı Cinsi Köpek Bakımı ve Özellikleri

Eğer bir Afgan Tazısı sahiplenmeyi düşünüyorsanız bu yazımız tam da size göre! Afgan Tazısı hakkında merak edilen tüm özellikleri ve bakımı hakkında her şeyi öğreneceksiniz. Gelin bu muazzam dostumuza birlikte göz atalım..
Afgan Tazı Cinsi Köpek Bakımı ve Özellikleri

Afgan Tazı Cinsi Köpek Bakımı ve Özellikleri

Afgan tazısı, Mısır firavunlarına dayanan tarihi ile Orta Doğu av köpeği grubunda yer almaktadır. Genellikle göçebe kabileler tarafından avcılık için kullanılmakta olan bu tür, sert hava koşulları ve zorlu arazi koşullarına dayanaklı bir cins olarak bilinmektedir. Afgan tazısı köpek dünyasının sihirli cinsi olarak adlandırılmış, dünyanın en bilinen köpek cinsi olma özelliğine sahiptir. Köpeklerin kralı ünvanı ile ilk olarak 1900’lü yıllarda ödüle layık görülmüştür.

Tarihinin 4000 yıldan fazla olduğu düşünülen Afgan tazısı, en eski köpek cinsleri arasında yer almaktadır. Adından da anlaşıldığı gibi Afganistan’a özgü bu tür,1800 yılında İngiltere’ye getirilerek ırk programlarına dahil edilmiştir. Hızla tüm dünyada popülerliği artan Afgan tazısı insanlar ile yaşayabilen, evcilleştirilebilen ve av için oldukça ideal bir köpek cinsidir.

Afgan Tazısı


Afgan Tazı Köpek Kişiliği

Afgan tazısı dünyanın en itaatkar köpek cinsleri arasında yer almaktadır. Beraberinde eski zamanlardan bu yana avcılıkta kullanılan bun tür, istihbarat köpeği olarak da bilinmektedir. Her ne kadar bu denli avcı yeteneğe sahip olsa da, bir hayli iyi huylu, sevecen ve insancıl bir köpek cinsidir. İçgüdüsel olarak Afgan tazısı hareket halinde bulunan yada koşan bir cismin peşinden gitmekten asla vazgeçmemektedir. Avcı yeteneğini her daim göstermekten kendini alıkoyamayan bu cins, sahibi ve çevresi ile oldukça hassas ilişkiler kurduğu söylenmektedir.

Afgan tazısı başından itibaren nazik bir cins olduğunu söylesek de iletişim konusunda oldukça dikkatli davranmanız gerekmektedir. Her ne kadar sevecen, nazik ve oyuncu olarak bilinse de bazı durumlarda saldırgan ve hırçın tavırlar da sergileyebilmektedir. Bu yüzden Afgan tazısını küçüklükten itibaren doğru köpek eğitimi ile sosyalleştirmeniz bir hayli önemlidir. Özellikle küçük evcil hayvanlar ile baş başa bırakılmaması ve sokakta başı boş dolaştırılmaması gerekmektedir.

Afgan Tazısı


Afgan Tazı Köpeği Sağlık Durumu

Afgan tazısı düzenli ve sağlıklı beslenme ile beraberinde iyi bir yaşam çevresi sağlanması durumunda ortalama yaşam beklentisi 11 ile 13 yıl arasında değişiklik göstermektedir. Genel olarak oldukça sağlıklı köpek binsi olarak kabul edilen Afgan tazısı bazı kalıtsal hastalıklardan muzdarip olabilmektedir. Özellikle Afgan tazısı köpek cinsinde karşılaşılmakta olan hastalıklar;

  • Kalça Displazisi ( kalça eklemlerinde anormal gelişme veya dejenerasyon sonucu meydana gelen kalça atması.)
  • Dejeneratif Miyelopati ( Omurilikte meydana gelen aşamalı dejeneratif hastalık olarak görülür. Arka bacak zayıflığı durumunda felç geçirmesine neden olmaktadır.)
  • Dilate Kardiyomiyopati ( Kalp büyümesi olarak bilinen bu hastalık kalpte primer doku hastalığı olarak adlandırılmaktadır.)
  • Katarakt ( Göz merceğinin herhangi bir opaklığında meydana gelen göz hastalığı olarak bilinmektedir.)
  • Kanser ( Vücudun herhangi bir bölgesinde yada yaşamsal faaliyetlerin devamlılığını sağlamakta olan organında meydana gelen tümör oluşumları.)
  • Şişkinlik ( Gastrik Dilatasyon Volvulus olarak adlandırılan bu hastalık midede sıkışan gaz durumudur.)
  • Alerji (Bağışıklık sisteminin düşük olmasına bağlı olarak gelişen hassasiyet durumuna karşılık reaksiyon sonucudur.)
  • Hipotiroid
  • Panosteitis
  • Demodicosis Mange

Bir çok köpek cinsinde olduğu gibi Afgan tazısı da anesteziye karşı oldukça hassas  bir bünyeye sahiptir. Bu nedenle veteriner hekim tarafından bu durum göz önüne alınarak operasyon işlemleri gerçekleştirilmektedir.

Afgan Tazısı


Afgan Tazı Köpek Bakımı

Diğer köpek cinslerinde olduğu gibi Afgan tazısı içinde düzenli bakım uygulamaları oldukça önemlidir. Özellikle yaşamsal faaliyetlerinin en üst düzeyde tutulması ve deri yapısının her daim sağlıklı kalması için rutin bakım uygulamaları önerilmektedir. Özellikle her daim fit ve sağlam kalabilmesi için düzenli egzersiz uygulamaları yaptırmanız gerekmektedir. Beraberinde yaşam boyunca tüm besin ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için kaliteli köpek maması ile beslenmesi gerekmektedir.

İnsan saçına benzer tüy yapısı ile oldukça titiz bir tüy bakım uygulaması ihtiyacı duymakta olan Afgan tazısı günlük tarama uygulamaları gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Ayrıca ılık bir su ile aylık banyo uygulaması köpeğinizi oldukça rahatlatacaktır. Tüy yapısının ve deri sağlığının korunması için yıllık olarak tüy kesim uygulamalarını uygulamanız gerekmektedir. Afgan tazısı yavru köpek bakımı oldukça önemlidir. Oldukça profesyonel bir bakım uygulaması gerektirmekte olan bu sevimli arkadaşımız için her daim korunaklı bir yuva, temizlik ve beslenme uygulamaları göz önüne alınmalıdır. Ancak Afgan tazısının belirli olgunluğa erişene dek annesinden koparılmaması gerekmektedir.

Afgan Tazısı


Afgan Tazı Köpeği Görünümü

Afgan tazısı oldukça benzersiz görünümü ile zarif ve atletik bir duruşa sahiptir. Erkeklerde 74 cm, dişilerde 69 cm boy uzunluğuna sahiptir. Sağlıklı bir Afgan tazısı erkek cinslerde 20 ile 27 kg ağırlığında görülürken, dişiler 18 ile 25 kg arasında değişiklik göstermektedir. Dar kafa görünümü ile her daim dik duruş sergilemekte olan Afgan tazısı güçlü görünüm sergilemekten asla vazgeçmemektedir. Uzun ve kemikli surat yapısı ile güçlü bir çeneye sahip olan bu cins, kahveye çalan belirgin burun rengi ile asil bir görünüme sahiptir.

Gözleri tipik olarak Afgan tazılarına estetik bir görünüm katarken kenarları hafif eğimli ve üçgen yapıya sahip koyu tonlar içermektedir. Aşağı doğru bakan kulak yapısı ile beraberinde uzun tüy ile bezenmiş vücudu bir hayli güzel görünüme sahiptir. Uzun bir boyna sahip olması Afgan tazısına bir hayli güven katmaktadır. Afgan tazısının köpek cinsi olarak kabul edilen renk tonları siyah, siyah-krem, siyah-gümüş, siyah-maskeli kırmızı, siyah-maskeli altın, siyah-maskeli gümüş, krem, mavi, altın, kırmızı, beyaz, gölgeli krem, gölgeli altın olarak belirtilmektedir.

Afgan Tazısı


Afgan Tazı Köpeği Çocuklar ve Diğer Evcil Hayvanlar İle İletişimi

Afgan tazısı avcı kişiliği ile bilinse de aileler için oldukça uygun bir köpek türü olabilmektedir. Dünyanın bir çok farklı noktasında sevilerek özen ile beslenen bu tür çocuklu aileler içinde sıklıkla tercih edilmektedir. Adeta bir palyaço gibi hareketler sergilemekte olan Afgan tazısı genellikle çocuklar ile oldukça iyi bir iletişim kurma özelliğine sahiptir. Ancak hareketli kişiliği ve oyuncu kimliği istemsizce daha küçük çocuklara zarar verebileceğinden dolayı her daim gözetim altında tutulmalıdır.

En başta da belirttiğimiz gibi içgüdüsel olarak bir hayli başarılı avcı olma özelliği ile tanınan Afgan tazısı evinizde ki diğer evcil hayvanlar ile bir hayli içli dışlı olmaktadır. Özellikle küçüklükten itibaren beraber büyütülmesinin daha sağlıklı olduğunu söylenmektedir. Ancak Afgan tazısını kuş, kedi gibi küçük evcil hayvanlar ile baş başa bırakmamanız gerektiğini unutmayınız.

Afgan Tazısı


Afgan Tazı Cinsi Köpek Özellikleri

  • Avcı yeteneği oldukça gelişmiş bir köpek cinsidir.
  • Uzun boyu ve estetik vücut şekli ile oldukça atletik bir köpektir.
  • Afganistan’a özgü bir avcı köpeği olarak nam salmıştır.
  • Bağımsız kişiliği ile tanınan Afgan tazı köpeği profesyonel kişilerce eğitilmesi gerekmektedir.
  • Yağsız vücut yapısı ile 65 kiloya kadar ağırlığa çıkabilmektedir.
  • Küçük çocuklar ve diğer evcil hayvanlar ile baş başa bırakılmaması gerekmektedir.
  • Sağlıklı bir yaşam sürmesi için düzenli bakım uygulamaları ve kaliteli köpek maması ile beslenmesi oldukça önemlidir.
  • Hastalıklara ve parazitlere karşı rutin doktor kontrolü ile beraberinde aşı uygulaması oldukça önemlidir.
  • Eğer bir Afgan tazı köpeği almaya karar verdiyseniz güvenilir petshop mağazalarını ziyaret ederek ırk garantili olarak sahiplenmeniz gerekmektedir. Ayrıca iyi bir eğitim ve özenli bir bakım gerektirmekte olan Afgan tazı köpeği ilk evcil hayvan seçimi için çok uygun değildir.

Önerilen İçerik: En İyi Köpek Cinsleri

NeOldu.com / Hayvansever

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum