Adet (Regl) Düzensizliği ve Gebelik

Adet düzensizliği nedir? Adet düzensizliği hamile kalmayı engeller mi? Adet düzensizliği gören kişilerin yumurtlama dönemleri ne zaman?
Adet (Regl) Düzensizliği Nedir?
Kadınlar, genel olarak yılda 11 - 13 kez regl olurlar. Bu sayıya 1 - 2 fazla ya da eksik görülen Regl'de normal regl döngüsü olarak kabul edilmektedir fakat daha az ya da daha fazla görülen Regl bu durumunun normal olmadığını işaret etmektedir.
Adet düzensizliği, normal değerlere bakılarak anlaşılmaktadır. Adet düzensizliği ergenliğe giren genç kızlarda birkaç yıl yaşanır ve normale döner. Normale dönmeyen ya da normal döngü de devam etmeyen regl düzensizliği için doktora başvurulmaldır.
Adet Düzensizliği Nasıl Tespit Edilir?
Adet döneminde bazı konulara dikkat edilip not alınması dahilinde kişide adet düzensizliği olup olmadığı kolaylıkla tespit edilir. Bu yüzden adet gören her kadın bu dönemde yaşadığı tüm durumları not almalıdır.
- Adet döngüsü başlama ve bitme tarihi not alınmalı
- Regl akıntısının miktarına dikkat edilmeli
- Adet dönemi cinsel ilişki sonrası kanama olup olmadığına dikkat edilmeli
- Adet döneminde normal dışı durumları not alınmalı
Adet (Regl) Düzensizliği Neden Olur?
Regl, düzensizlikleri birçok nedenden dolayı oluşmaktadır. Bu durum kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Düzensizlikler her kadında farklı sebeplerden dolayı yaşanmaktadır. Genellikle stres, mevsimsel değişimler, ilaç kullanımı ve bazı hastalıklar adet düzensizliğine neden olmaktadır.
- Stres
- Doğum Kontrol Hapları
- Uterin miyomları
- Aşırı kilo alma veya kilo kaybı
- Aşırı egzersiz
- Endometrial hiperplazi
- Rahim kanseri
- Tiroid sorunları
- Diyabet
- Karaciğer sirozu
- Sistemik lupus
- Düşük veya dış gebelik
- Östrojen takviyeleri
- Kan inceltici ilaçların kullanımı
- Doğum kontrolü için rahim içi araçlarının kullanımı
- Steroidler
- Antidepresan kullanımı
- Östrojen veya progesteron dengesizliği
Adet (Regl) Düzensizliği Belirtileri Nelerdir?
- 21 günden kısa 35 günden fazla aralıkla yaşanan adet
- Ard arda 3 veya daha fazla adet görememe
- Kanamanın normalden az ya da fazla olması
- 7 günden fazla süren regl ve ağrı, sancı, kramp
- Menopoz sonrası yaşanan kanamalar
- İlişki sonrası yaşanan kanamalar
Adet (Regl) Düzensizliği Hamileliği Engeller mi?
Adet düzensizliği, bazı durumlar da hamile kalmayı engelleyebilir, geciktirebilir, bazı durumlarda ise engel olmamaktadır. Bu durum adet düzensizliğinin nedenlerine göre değişim göstermektedir.
Regl düzensizliğinin dışında bazı durumlar da hamileliği engellemektedir. Genellikle bazı hastalıklar, üreme yolunda oluşan hastalıklar hamile kalmayı engeleyen ve geciktiren faktörler arasındadır.
Bu yüzden hamile kalamama durumuna ilk neden adet düzensizliği gösterilmektedir fakat bazı kişilerde ise adet düzensizliği hamile kalamamanın ilk sebebi olmaktadır. Yani bu durum kişiden kişiye değişmektedir.
Adet düzensizliği olan bazı kadınlarda yumurtlama ile alakalı problemler oluşmaktadır. Düzenli ve dengeli yumurtlama yaşamayan kadının hamile kalma ihtimali zayıftır. Bu yüzden kişilerin doktora başvurarak adet düzensizliği tedavisi görmesi gerekmektedir.
Adet (Regl) Düzensizliği Görenlerin Yumurtlama Dönemleri Ne Zaman?
Adet düzensizliğinin genel olarak sebebi yumurtlama bozukluğudur. Bu sebeple düzensiz adet olan kişiler, yumurtlama zamanını tespit etmek ve hamile kalmayı kolaylaştırmak daha zor bir durumdur. Her kadın belirlenen normal olarak kabul edilen adet döngüsünü yaşamamaktadır.
Adet düzensizliği gören kişiler, yaşadıkları adet döngüsünü belirlemelidir. Regl başlangıç tarihi ve regl bitiş tarihi hesaplanarak bir takvim oluşturulmalıdır. Her kadın adet döngüsünü belirlemek adına takvim kullanmalıdır. Bu durum kadınlar için önemlidir.
Regl beklenen tarihten 14 gün ileriye gelerek, genel olarak yumurtlama dönemi hesaplaması yapılabilir. Yani kadının yumurtlama dönemi, adet kanamasının başladığı ilk günden sonra 14. gün olarak görülmektedir. Bunların dışında eczanelerde satılan yumurtlama testleri ve yumurtlamayı belirleyen testler kullanılabilir.
Adet Düzensizliği Tedavisi
İlk olarak adet düzensizliği sebebi araştırılmaldır. Bunun nedeni hormonal ve ya da üreme organı kaynaklı olup olmadığı öğrenilmektedir. Adet düzensizliği nedeni tespit edildikten sonra tedavi şekli belirlenmelidir. Adet düzensizliği neden eğer aşırı kilo ve aşırı zayıflık ise kişinin bu durumu dikkate alınmalıdır.
Kilolu ise zayıflaması, zayıf ise kilo alması için tedavi uygulanmaktadır. Eğer ruhsal durumlardan dolayı adet düzensizliği yaşanıyorsa, kişinin psikiyatriden destek alması gerekmektedir. Hormonal bozukluklar nedeni ile oluşan adet düzensizliği ilaçlarla tedavi edilmektedir. Genellikle doğum kontrol hapları kullanılmaktadır. Bu ilaçlar 6 ay ve 1 yıl arasında kullanılmaktadır.
► Adet Söktürücü Bitkiler, Kürler ve Hareketler
► Adet Düzensizliğini Gideren Bitkiler ve Kürler
► Adet Sancısını Gidermenin Yolları
► Adet Sancıları Hakkında Bilinmesi Gerekenler
► Regl Öncesi ve Dönemi Cinsel İstek
► Adet (Regl) Düzensizliği ve Gebelik
► Adet Döneminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
► Adet Geciktirici Hap ve Etkileri
UYARI !
Haberimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuş, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz.
- Yorumlar 1