Aç Karna Yenmemesi Gereken 10 Yiyecek

Bazı yiyeceklerin aç karna tüketilmemesi gerektiğini biliyor muydunuz? İçeriğimizde bu konuyu araştırdık ve aç karna zararlı olan yiyecekleri sıraladık.
Aç Karna Yenmemesi Gereken 10 Yiyecek

Karnınız açsa ve sayacağımız yemekleri, içecekleri, meyveleri tüketiyorsanız bir kez daha düşünmelisiniz. Çünkü boş midedeki asit, bu yiyeceklerle birleştiğinde ortaya çıkabilecek bir takım sorunlar korkutucu olabilir. Bu yiyecek ve içecekler mideniz boşken uygun olmayan bazı özelliklere sahiptir. Bu yüzden bunları tüketirken diğer yiyeceklerden sonra tüketmeye özen gösterin.

Aç Karna Yenmemesi Gereken Besinler

Bazı yiyecek ve içecekler tok karna tüketildiğinde bir sorun oluşturmazken, aç karna tüketildiğinde farklı sağlık sorunları yaşatabilir. Peki bu besinler nelerdir?

İşte aç karna yenmemesi gereken yiyecekler:

1. Domates

Aç Karna Yenmemesi Gereken Yiyecekler

Ne kadar masum görünse de domates, fazla asit içeren bir sebzedir. Asit mide rahatsızlıklarının baş nedenidir. Bu sebeple mide boşken domates tüketilmemelidir. Kahvaltıda masaya konan domates ve domates içerikli yemekler biraz karın doyurulduktan sonra tüketilmelidir. Domates, aç karnına tüketildiğinde midede bulunan asidin seviyesini yükselttiğinden dolayı ilerleyen yıllarda gastrite neden olabilmektedir.

2. Gazlı İçecekler

Aç Karna Yenmemesi Gereken Yiyecekler

Aç karnına gazlı içecekler içilmemesi gerektiğini birçok kişi biliyordur. Boş mideyle gazlı içecek tüketmek mideye en çok zarar veren hareketlerden biridir. Bu içecekler kanser, kalp hastalığı ve diyabet gibi hastalıkların riskini büyük oranda artırabilir. Hem de aç karnına içilen gazlı ve şekerli içecekler sizin kan şekeri seviyenizi bir anda yükseltebilir.

3. Kahve ve Kafeinli İçecekler

Aç Karna Yenmemesi Gereken Yiyecekler

Sabahları kahve içmeden ayılamıyorum diyenler ve gün boyu aç olduğunun farkında bile olmadan çay, kahve içenlere kötü bir haberimiz var. Açken içtiğiniz kahve sizi ayıltıyor olabilir ama bunu yapabilmek için vücudunuz çok zarar görüyor.

Bu içecekler yüksek oranda kafein içermeleri nedeniyle kan basıncınızı ve nabzınızı arttırır. Kendinizi enerjik hissedebilirsiniz ancak vücudunuz bu şekilde kalp ve damar hastalıklarına hedef olur. Bir de tabi bol şekerli içiyorsanız durum daha da kötüleşir. Bu yüzden güzel bir kahvaltı edip sonra kahvenizi gönül rahatlığıyla içmeniz yararınıza olacaktır.

4. Armut

Aç Karna Yenmemesi Gereken Yiyecekler

Böyle bir meyvenin neden bu listede olduğunu merak ediyorsanız cevabı çok basit. Mide boşken armut tüketildiğinde meyvenin içindeki lifler boş midedeki mukoza dokusuna zarar verebilir. Sabahları armudu erken yememeniz sizin yararınıza olacaktır. Eğer yemek istiyorsanız yulaf ezmesi veya başka bir tahıl ile birlikte tüketmenizi kesinlikle öneririz.

5. Hamur İşleri

Aç Karna Yenmemesi Gereken Yiyecekler

Hamur işleri, aç karnına yendiğinde mide duvarında rahatsızlık yapıp şişmesine ve mide astarını tahriş etmesine sebep olmaktadır. Yerken dikkatli olmanız gereken yiyeceklerden biridir. Aç karna bir anda hamur işi yenildiğinde nasıl bir ağırlık hissedildiğini birçok kişi bilir. Bunun nedeni de midenin rahatsızlık duymasından kaynaklanır.

6. Baharatlı Yiyecekler

Aç Karna Yenmemesi Gereken Yiyecekler

Aç bir midede bulunmaması gereken gıdaların başında gelen baharatlı yiyecekler, asit seviyesinin kat ve kat artmasına, mide tahrişlerine, mide astarına veya mukozaya zarar verir. Ayrıca mide rahatsızlıklarına ve gastrit gibi hastalıklara da neden olabilmektedir.

7. Şekerli Tatlılar

Aç Karna Yenmemesi Gereken Yiyecekler

Baharatlı yiyecekler, gazlı içecekler gibi aç karnına tatlı yemek de insülin seviyesini yükselterek pankreası zorlamaktadır. Bu nedenle şeker hastalığı ve diyabete neden olabilmektedir. Sadece açken değil genel anlamda fazla şekerden uzak durmanızı şiddetle tavsiye ediyoruz.

8. Yoğurt

Aç Karna Yenmemesi Gereken Yiyecekler

Yoğurt, sağlıklı yaşamak için çok gerekli bir besindir. Vücut yararına olan bolca laktik asit bakterisi içermektedir. Ancak yoğurdu aç karnına yerseniz yararlı bakterilerin çoğu mide asidi tarafından öldürülecektir. Ayrıca yoğurt mide ekşimesine de sebebiyet verebilir. Bu sebeple yoğurdu tek başına değil, yemeklerin yanında yemenizde fayda var.

9. Salatalık

Aç Karna Yenmemesi Gereken Yiyecekler

Salatalık gibi sulu yiyecekler, zengin aminoasit kaynaklarına sahip olmalarına rağmen aç karnına yenildiklerinde mide ekşimesine ve karın ağrısına sebep olabilmektedir. Salatalık gibi çiğ sebzeler her zaman başka bir yemeğin yanında tüketilmelidir. Belki de bu sebepledir ki salata her zaman yemeklerin eşlikçisidir.

10. Turunçgiller

Aç Karna Yenmemesi Gereken Yiyecekler

Portakal gibi zengin asit oranına sahip turunçgiller boş mide için zararlı olabilir. Aç karna bu kadar asitli meyveleri tüketmek başta gastrit olmak üzere bir çok rahatsızlığa sebebiyet verebilir. Aynı şekilde bu meyvelerin meyve sularının da sabah aç karna içilmesi zararlıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Gaz Yapan Yiyecek Nelerdir?Ofis Çalışanları Nasıl Beslenmeli?

Sabah aç karnına meyve yenir mi?

Meyveler kan şekeri üzerinde hızlı değişimlere neden olabilir ve içerdikleri asitler nedeniyle mideyi rahatsız edebilir. Bunun için aç karna meyve yenmesi önerilmez. Bunun yerine biraz farklı yiyeceklerden beslenilmeli, daha sonra meyve yenilmelidir. Özellikle mide rahatsızlığı varsa asit içeren meyvelere dikkat edilmelidir.

Gece neden meyve yenmez?

Meyveler sağlık için çok faydalıdır ancak doğru zamanda ve doğru miktarda yemek gerekir. Gece meyve yenmemesini nedeni kan şekerini çok fazla etkilemesidir. Geç vakitte tüketildiğinde şeker dengesini bozabilir ve uzun vadede sağlık sorunları ortaya çıkarabilir. Bunun için tokken meyve tüketmek daha iyi olur.

Çok açken ne yenir?

Karın çok açken ağır şeyler tüketilmemeli. Bunun yerine hafif ve mideye dokunmayacak besinler alınmalı. Kuruyemiş, yumurta, yulaf ezmesi ve sebzeler tüketilebilir. Bunların yanında bol su içerek de rahatlama sağlanabilir. Bitki çayları ile vücut dengelenebilir. Açken tek dikkat etmeniz gereken asitli gıdalardan uzak durmaktır.

Aç karnına muz yersen ne olur?

Aç karna muz yenmesi kandaki magnezyum oranını hızla artırır. Bu durum sağlık açısından iyi değildir. Bu hızlı artış nedeniyle kalp zarar görebilir. Aç karna muz yenecekse yanında da bir şeyler tüketilmeli ve muzun etkisi dengelenmelidir ya da muz yerine farklı ve hafif gıdalar tercih edilebilir.

En hafif ekmek hangisi?

En hafif ekmek çavdar ekmeğidir. Birçok diyette kullanılan bu ekmeğin kalorisi çok düşüktür ve beyaz ekmekten çok daha sağlıklıdır. Sindirimi diğer hamur işi ve ekmeklere göre daha kolaydır. Bu sebeple rahatsızlık hissi vermez ve her zaman yenilebilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.