Akut Abdomen Nedir? Akut Karın Nedenleri ve Belirtileri

Çoğu zaman altında ciddi hastalıkların olduğu akut karın ağrısının nedenlerini, belirtilerini ve tedavisini içeriğimizde bulabilirsiniz.
Akut Abdomen Nedir? Akut Karın Nedenleri ve Belirtileri

Günlük hayatta tükettiğimiz birçok şey ya da bazı rahatsızlıklar yüzünden karın ağrısı yaşayabilmekteyiz. Çoğu zaman önemsemediğimiz ve ağrı kesici alıp geçiştirdiğimiz bu rahatsızlık ciddi hastalıkların belirtisi olabilmektedir. Bu içeriğimizde akut karın ağrısına ne iyi gelir, nasıl geçer, sebepleri ve tedavisi hakkında bilinmesi gerekenlere yer verdik.

İşet karın ağrısı hakkında her şey...

Akut Abdomen Nedir?

Akut Abdomen

Akut karın sendromu, travma haricindeki sebeplere bağlı olarak abdominal bölgede ağrı ile ortaya çıkan ve medikal ya da cerrahi tedavi yöntemlerin kullanılmasını gerektiren patolojileri kapsamaktadır. Bu tabloyu oluşturan nedenler en basitinden en tehlikelisine kadar oldukça geniş yelpazede karşımıza çıkmaktadırlar.

Genellikle karın kaslarının spazmı, kusma ve ateş ile beraber oluşan sürekli ve şiddetli karın ağrısı için kullanılan terim olan Akut abdomenin en sık görülen nedeni peritonittir. Karnı örten zarın iltihaplanması olan peritonit, apandisit, divertekül hastalığı ve peptik ülser gibi hastalıkların sonucunda bir iç organın yırtılması sonucunda ortaya çıkmaktadır.

Akut abdomen peritonitin yanında daha farklı nedenler yüzünden de oluşabilmektedir. Bunlar dizanteri, iskemik kolit, Crohn hastalığı ve ülseratif kolittir. Bu rahatsızlıklar yüzünden de akut karın ağrısı problemi yaşayabiliriz.

Abdominal Şişme Nedir?

Akut Abdomen

Abdominal şişme, genellikle obezite olan kişilerde ve hamilelerde uterus büyümesinin doğal bir sonucudur. Midede ve bağırsakta olan rahatsız edici bir gaz şişmeye neden olabilir. Çoğu zaman oldukça masum nedenler yüzünden bu şişme gerçekleşmektedir. Ancak bazı durumlarda oldukça ciddi sonuçları olan hastalıklar sebebiyle de olabilmektedir.

Abdomen boşluğunda sıvı birikmesi, kanserin veya kalp, böbrek ya da karaciğer hastalığının bir belirtisi olabilir. Bağırsak tıkanmasına ya da over kistine bağlı olarak da şişkinlik oluşabilir. Bu yüzden bu tarz durumlarda mutlaka bir doktora görünün.

Akut Karın Ağrısı Nedenleri Nelerdir?

Akut Abdomen

Öncelikle bilinmelidir ki akut karın ağrısı bir hastalık değil, bir semptomdur. Dolayısıyla gün içerisinde yediğimiz yemekler, içtiğimiz içecekler ya da maruz kaldığımız hastalıklar yüzünden akut karın ağrısı yaşayabilmekteyiz.

Akut karına neden olan hastalıklar akut apandisit, akut peptik ülser, akut pankreatit, akut divertikülit, akut kolesistit, akut bağırsak iskemisi, üreter taşı, instestinal obstrüksiyon, over torsiyoni, ektopik gebelik ve endometrit gibi rahatsızlıklardır. Bunun yanında birçok farklı rahatsızlık da bu semptomun görülmesine neden olur.

Akut Abdomen Belirtileri

Akut Abdomen

Akut abdomen sendromu birçok belirtiyle kendini göstermektedir. Ancak akut karnın en önemli belirtisi hiç şüphe yok ki karın ağrısıdır. Bunun yanında ise bulantı, iştahsızlık ve kusma gibi belirtiler de karşımıza çıkmaktadır.

Yukarıda saymış olduğumuz belirtileri kendinizde görüyorsanız ve bu etkiler uzun sürüyorsa bir an önce doktora başvurmanız gerekiyor. Bu belirtiler farklı bir hastalığın belirtisi olabileceği için erken teşhis büyük önem taşıyor.

Akut Abdomen Tanısı

Akut Abdomen

Karnın ortasında bir ağrı olarak başlayan akut abdomen giderek vücudun belli bir bölgesine yerleşebilir. Bu durumda bir an önce uzman bir doktora görünmemiz gerekiyor. Doktor gerekli teşhisi koyabilmek için bazı tetkiklere ihtiyaç duyacaktır.

Doktorun ihtiyaç duyacağı tetkikler fiziki muayene, laboratuvar testleri ve ultrason taramasıdır. Ayrıntılı teşhis için doktor bu test ve muayeneleri yapar. Daha sonra ise teşhisi koymaktadır.

Akut Karın Ağrısı Tedavisi

Akut Abdomen

Abdominal ağrı teşhisi koyulduysa tedavi altta yatan nedenlere göre yapılmaktadır. Doktorunuz altta yatan nedenleri öğrendikten ve gerekli teşhisi koyduktan sonra hangi tedavi yönteminin çözüm olacağına karar verecektir. Bu sayede de kısa süre içerisinde ağrılarınızdan kurtulacaksınız.

Örnek olarak hafif karın ağrısı teşhisi koyulduğunda havluyla sarılmış sıcak su şişesi veya sütlü bir içecek içmek gibi yöntemler tedavide etkili olmaktadır. Peptik ülsere bağlı ağrıda ise yemek yemek veya antasid ilaçlar almak rahatsızlığın etkisini hafifletecektir.

Karın Ağrısına Evde Çözüm

Akut Abdomen

Karın ağrısını evde çözmek istiyorsanız öncelikle gazlı içeceklerden uzak durmanız gerekiyor. Ayrıca ağrı kesici kullanmamalısınız. Çünkü ağrıyı gizler ve akut denilen karın içi organların iltihaplanmasına bağlı bir ağrıysa hayati tehlikeye neden olabilir.

Karın ağrısına evde çözüm olmak istiyorsanız en etkili yöntem olarak karnınıza sıcak su torbası koymanızı öneriyoruz. Ayrıca ayakları sıcak tutmak, gaz çıkarmaya çalışmak ve bölgeye masaj uygulamak gibi yöntemleri de kullanabilirsiniz.

Ağrı yeni başlangıçlı ve şiddetliyse, beraberinde kusma ve ateş varsa kendi kendinize önlem almak yerine doktora başvurmanız önerilir. Ağrı 3-4 saat içinde geçmiyorsa mutlaka doktora başvurmanız gerekiyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Apandisit AmeliyatıApandisit Ağrısı

Karın ağrısı sebebi ne olabilir?

Karın ağrısı birçok sebep yüzünden ortaya çıkabilmektedir. Bunlar böbrek taşları, üreme organı rahatsızlıkları, şeker hastalığı, adet sancıları, kan hastalıkları, kuşun ve morgin gibi maddelerin zehirlenmeleri, böbrek üstü bezi hastalıkları ve zonadır.

Karın ağrısı ne zaman tehlikeli olur?

Önemsenmeyen ve uzun süreli karın ağrıları bazı hastalıkların belirtisi olabilmektedir. Bu durumlar oldukça ciddi sonuçların ortaya çıkmasına neden olur. Dolayısıyla geçmeyen ve aralıklı bir şekilde kendini gösteren karın ağrılarının tehlikeli olduğunu söyleyelim.

Karın ağrısı için ne iyi gelir?

Karın ağrısına iyi gelen besinler elma püresi, zencefil çayı, muz, nane, limonlu ballı su, sirkeli ballı su ve yoğurttur. Bu besinleri tüketerek ani gelişen karın ağrılarınızı hafifletebilirsiniz.

Karın altı sancısı neden olur?

Alt karın ağrısında sancı oluşumu çoğu zaman adet sancıları, besin intoleransı ve yumurtlamaya bağlı olarak gelişmektedir. Ancak bazı durumlarda ciddi rahatsızlıkların belirtisi olarak da karşımıza çıkabilmektedir.

Karın ağrısı ne kadar sürer?

Karın ağrısı ani şekilde gelişebilmektedir. Çoğu zaman bu ağrılar birkaç saat ile birkaç gün içerisinde geçmektedir. Ancak bazı kronik karın ağrılar haftalar, aylar ve yıllar boyunca sürebilmektedir. Bu ağrılar aralıklı bir şekilde gerçekleşerek hayatımızı kötü bir şekilde etkilemektedir.

Stres karın ağrısı yapar mı?

Stres, vücudumuza birçok etkide bulunmaktadır. Bu etkilerden birisi de karın ağrısıdır. Stres, yoğun kimyasal banyolar yüzünden karın ağrısı yapabilmektedir. Oldukça sık şekilde kendini gösteren bu karın ağrısı çeşidinden kurtulmanın tek yolu ise stres kaynağını yok etmektir.

Sürekli karın ağrısı ve gaz neden olur?

Ülser, gastrit, kabızlık, çölyak, huzursuz bağırsak sendromu, safra kesesi bozuklukları, mide fıtığı, mide ve bağırsak kanserleri sürekli olarak gaz oluşumuna neden olmaktadır. Bu da karın ağrısı yaşanmasına sebebiyet vermektedir.

Karın ağrısı için hangi doktora gitmeliyim?

Karın ağrısında ilk olarak aile hekimine başvurmanız gerekiyor. Eğer basit nedenlerden dolayı oluşuyorsa aile hekiminiz gerekli tedaviyi uygulayacak ve reçeteyi yazacaktır. Ancak bazı durumlarda çocuklar için Çocuk Hastalıkları, yetişkinler için Genel Cerrahi bölümlerine yönlendirilebilirsiniz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.