3D Yazıcı İle Göğüs Kemiği Üretildi

İspanyalı kanser hastasına 3D yazıcı ile üretilen göğüs kemikleri ve kaburga yerleştirildi.
3D Yazıcı İle Göğüs Kemiği Üretildi

3D yazıcılar geliştikçe hayatımızın çeşitli yerlerinde kullanılmaya devam ediyor. Bunlardan biri de tıp ve sağlık alanı oldu. Son olarak bir ilk ile İspanyol kanser hastasına üç boyutlu yazıcı ile üretilen göğüs kemiği ve kaburga kemikleri takıldı.

54 yaşındaki İspanyol hastada bir süre önce sarkoma olarak adlandırılan ve göğüs kafesinde büyüyen bir tümöre yakalandı. Hastanın tümör seviyesi çok ilerlemiş ve neredeyse tüm göğüs kafesini sarmış durumdaydı. Doktorlar ise hastayı kurtarmak için göğüs kafesinin büyük bir kısmının alınması konusunda hemfikir olduklarını ifade etti.

3D Yazıcıyla Üretilen Kaburga Kemikleri

Göğüs kafesi karmaşık bir yapıda olduğu için yerine implantlar yapmak ve kemiklerin yerine yerleştirmek son derece zordur. Bu nedenle de doktorlar bu riske karşılık olarak dümdüz titanyum plakalar kullanarak göğüs kafesinin yerine koymaktadırlar. Ancak bu titanyum plakalar da çeşitli komplikasyonlara ve sorunlara neden olabilir.

Bütün bu durumları düşünen ve maliyeti de son derece  yüksek olan bu teknolojiye doktorlar bir alternatif üretmek zorunda kaldı ve sonucunda ortaya hem düşük maliyetli hem de daha kullanışlı bir ürün çıkmış oldu.

3D Yazıcıyla Üretilen Kaburga Kemikleri

Doktorların iletişime geçtiği Anatomics isimli tıbbi malzeme geliştiren şirket 3D yazıcı ile göğüs kemiklerini üretebileceğini açıkladı. Hastanın detaylı olarak yüksek çözünürlükte tarama işlemi yapıldı ve göğüs kemiklerinin ölçüleri alındı ardından göğüs kemiği 3D yazıcı ile üretildi.

Ortaya çıkan tıbbi malzeme son derece kullanışlı olarak üretildi ve bir daha böyle bir rahatsızlık yaşayan hastalarda da kullanılabilir olarak üretildi. 3D yazıcıyla ürünü ortaya çıkartan laboratuar daha öncesinde de titanyum topuk kemiği üretip bu alandaki başarını bir kez daha göstermişti.

3D Yazıcıyla Üretilen Kaburga Kemikleri

3D yazıcı ile üretilen göğüs kemiği de hastaya takıldıktan sonra göğüs kafesine yerleştirildi. Belirtilen olayın üzerinden iki hafta geçti ve taburcu olan hastanın durumunun gayet iyi olduğu belirtildi.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.