379 Yıllık Matematik Sorusu Çözüldü

İngiliz matematikçi Sir Andrew Wiles, 379 yıllık matematik sorusunu çözmeyi başardı. İşte detaylar...
379 Yıllık Matematik Sorusu Çözüldü

1601-1665 yılları arasında Fransa’da yaşayan ünlü matematikçi Pierre De Fermat, matematik alanında ciddi çalışmalar yürüttü. 1643-1654 yılları arasında özellikle sayılar teorisi üzerinde çalışan Fermat, bu dönemde “Fermat 's Last Theorem”  problemini buldu. Daha sonra Diophantus 'un Arithmetica adlı eserinde bu problemle ilgili olarak “Kayda değer bir ispat buldum.” diye yazdı. Ancak 1994 yılında İngiltere’nin Oxford Üniversitesi Matematik Profesörü Sir Andrew Wiles (62) bu problemi çözerek ispatının yanlış olduğunu kanıtladı.

Bugüne kadar birçok ünlü matematikçi tarafından üzerinde büyük çaba gösterilen Last Theorem’i tam 379 yıl sonra çözülebildi. Wiles’in uzun yıllardır üzerinde çalışarak sonuca vardığı bu soru şuydu:

cozulemeyen-soru-001.png

eşitliğini sağlayan sıfırdan farklı x, y ve z tamsayıları yoktur.

cozulemeyen-soru.jpg

Abel Ödülüne Uzandı

Çözümü konusunda büyük tartışmalar yaratan sorulardan teki olan Last Theorem’i matematik dünyasında büyük bir heyecan yarattı. Willes’in küçüklüğümden beri ilgimi en çok çeken sorulardan teki dediği bu soru, onu matematiğin en zirve noktasına ulaştırdı. Willes bu soru ile Norveç Fen-Edebiyat Akademisi tarafından matematiğin Nobel’i olarak nitelendirilen “Abel Ödülü"ne uzandı. Ayrıca 495 bin sterlinlik (2 milyon lira civarı) para ödülünün de sahibi oldu.

NeOldu.com / Özel Haber

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.