30 Mayıs 1876 Darbesi Nedir?

Sultan Abdülaziz'in tahttan indirilmesiyle sonuçlanan 30 Mayıs 1876 Darbesi nasıl gerçekleşti ve sonrasında neler yaşandı?
30 Mayıs 1876 Darbesi Nedir?

30 Mayıs 1876 Darbesi, Osmanlı padişahı Abdülaziz'in tahttan indirildiği bir hükümet darbesi olarak tarihe geçmiştir.

Avrupa ülkelerinin Osmanlı Devleti'ne karşı çeşitli müdahaleler yapması, Osmanlı halkında rahatsızlık yaratmaya başlar. 9 Mayıs 1876’da Fatih medreselerindeki öğrenciler tarafından gösteri düzenlenir. Göstericilerin sayısı kısa sürede 5.000'e çıkar. 12 Mayıs’ta sadrazam Mahmut Nedim Paşa görevinden alınır. Onun yerine Mütercim Mehmed Rüşdi Paşa göreve getirilir. Hasan Fehmi Efendi'nin yerine Hasan Hayrullah Efendi şeyhülislamlığa getirilirken Hüseyin Avni Paşa ise serasker yapılır. Ancak gösteriler sona ermez. 17 Mayıs’ta Fatih ve Beyazıt meydanlarında tekrar gösteriler gerçekleştirilir.

30 mayıs darbesi ve sultan abdülaziz

30 Mayıs Darbesi

Darbeden 1 gün evvel 29 Mayıs 1876’da yeni Şeyhülislam Hasan Hayrullah Efendi’den padişahın indirilmesi adına fetva alan kişiler:

  • Yeni Osmanlılar Cemiyeti başkanı Mithat Paşa
  • Serasker Hüseyin Avni Paşa
  • Harbiye Mektebi Nazırı Süleyman Paşa
  • Serasker Hüseyin Avni Paşa
  • Şura-yı Devlet Reisi Redif Paşa

Böylece darbenin 30 Mayıs’ta yapılması için her şey hazırlanmış olur.

Darbenin Ardından

Feriye Saraylarında gözaltına alınan padişah, 4 Haziran’da bilekleri kesik bir şekilde ölü olarak bulunur. Abdülaziz'in eşlerinden Neşerek Hanım 11 Haziran günü hayatını kaybeder. Bu olayların sorumlusu olarak Abdülaziz'in tahttan inmesine sebep olan devlet görevlilerini gören Neşerek Hanım'ın kardeşi Çerkes Hasan, 15 Haziran 1876’da Midhat Paşa'nın konağına gider ve hükümet toplantısını basar. Hüseyin Avni Paşa'yı ve Hariciye Nazırı Raşid Paşa’yı öldüren Çerkes Hasan, Midhat ve Ahmed Paşaları da öldürmek için kovalamaya başlar. Çerkes Hasan yakalandığında 5 kişi ölmüştür. Bu olayın ardından ruhsal bunalımda olan padişah V. Murat'ın durumu daha da kötüye gider. 31 Ağustos'ta şeyhülislamdan yeniden fetva alınarak tahttan indirilir ve yerine II. Abdülhamit geçer.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum