3 Milyar Işık Yılı Uzaktan Sinyal Geldi!

Stephen Hawking tarafından kurulan bir teleskop ağı, bir galaksiden güçlü sinyaller ulaştığını belirledi.
3 Milyar Işık Yılı Uzaktan Sinyal Geldi!

Gezegenimize 3 milyar ışık yılı uzakta yer alan cüce bir galaksiden güçlü ve yinelenen radyo sinyalleri alındı. Bilim insanları sinyallerin kara delikler veya nötron yıldızlarından geldiğini düşünse de, UFO veya başka bir uygarlıktan sinyal geldiğine dair spekülasyonlar merak uyandırdı.

Sinyaller, Stephen Hawking ve Rus milyarder Yuri Milner’in evrenimizde herhangi bir hayat olup olmadığının araştırılması için 100 milyon dolar ile kurduğu ‘Breakthrough Listen’ projesinde tespit edildi. Proje kapsamındaki teleskop ağının, FRB (fast radio burst) adı denilen hızlı radyo dalgaları belirlediği aktarıldı. Buna göre, 15 tane güçlü ve FRB saptandı.

hawking

ÖNCEKİLERDEN DAHA SIK VE GÜÇLÜ

2012'de de, dünyaya 3 milyar ışık yılı uzaktan gelen yaklaşık yirmi dört FRB tespit edilmişti. Sinyallerin kaynağına ‘FRB 121102’ denmişti. Gazete Duvar'da yer alan habere göre, araştırmayı devam ettiren astronomlar, son sinyallerin de aynı kaynaktan geldiğini fakat bu defa geçmiştekine göre daha sık ve güçlü biçimde verildiğini ifade etti.

radyo dalgası

DÜNYA DIŞI TEKNOLOJİ İHTİMALİ ÜZERİNDE DURULUYOR

Sinyallerin veriliş nedeninin bilinmemesi ise astronomi camiasında tartışmalara sebep oldu. Breakthrough Listen projesinde araştırmacı olan ve sinyallerin arttığını saptayan Vishal Gajjar, kaynağın tekrar aktif hale geldiğini vurgulayarak radyo dalgalarını ‘gizemli’ olarak nitelendirdi.

ufo

Direktörlerden Andrew Siemion ise sinyallerin dünya dışı teknolojiden gönderiliyor olma ihtimalini de göz önünde tutuyor. Harvard Üniversitesi’nden Peter Williams ise “Bu dalgaların nasıl oluştuğuna dair henüz tatmin edici bir açıklama yapabilen birini görmedim” diye konuştu.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.