2019 Askerlik Borçlanması Nedir ve Nasıl Yapılır?

Erken emeklilik için başvurulan yollardan bir tanesi olan Askerlik borçlanması hakkında merak edilen tüm soruları içeriğimizde sizler için inceledik. Askerlik borçlanması nasıl yapılır? Askerlik borçlanması hesaplama işlemi nasıl yapılır? İşte, detaylar..
2019 Askerlik Borçlanması Nedir ve Nasıl Yapılır?

Askerlik Borçlanması Nedir?

 Askerlik Borçlanması; Sigortalı olarak tescil edilmiş bulunanların, " er veya erbaş"  olarak " silah altında " veya " yedek subay okulunda "  geçen sürelerinin tamamı veya bir kısmı kendilerinin veya hak sahiplerinin " Sosyal Güvenlik Kurumuna " yazılı talepte bulunmaları ile borçlandırılmasıdır.

Yukarıda yapılan tanımdan da anlaşılacağı üzere, Er veya erbaş olarak silahaltında veya yedek subay okulunda geçen süre, devletin sunduğu imkan ile borçlandırılabilir.

askerlik borçlanması nedir nasıl yapılır


NOT: Askerlik yapmayanlar ya da askerlik herhangi bir sebepten dolayı muaf olan olanlar, “ Askerlik Borçlanması “ hakkından faydalanamazlar

NOT: Askerlik Borçlanması işlemi, en fazla askerlik yapılan süre kadar gerçekleştirilmektedir.

Askerlik Borçlanması Başvuru İşlemleri Nasıl Yapılır?

Askerlik borçlanması hakkında sahip olan vatandaşlar, ilk olarak askerlik şubesine gidip, görevlinin konu hakkında verdiği formu eksiksiz doldurması gerekir. Burada dikkat edilmesi gereken konu, askerlik yapılan süre ile yapılmayan sürelerin net bir şekilde belirlenmesidir.

Askerlik Borçlanması için şubeden alınan form doldurulup onaylandıktan sonra " 4/a sigortalıları yani SSK’lı çalışanların " en son çalıştıkları işyerinin bulunduğu " Sosyal Güvenlik İl/Merkez Müdürlüklerine " başvuru yapması gerekmektedir.

askerlik borçlanması başvuru işlemi

" 4/b sigortalıları " yani " Bağkurluları " da dosyalarının bulunduğu Sosyal Güvenlik İl/Merkez Müdürlüklerine başvuru yapması gerekmektedir.

Karar belli olup, ödenecek tutar iletildikten sonra bir ay içerisinde Askerlik Borçlanma tutarının girilmesi gerekmektedir.


Askerlik Borçlanması Hesaplama Nasıl Yapılır?

Askerlik Borçlanması üzerinden erken emekli olmak isteyen vatandaşların en çok merak ettiği sorulardan bir tanesi de "Askerlik Borçlanma Hesaplama" işleminin nasıl yapıldığıdır.

Askerlik Borçlanması, ödeme yapılacak dönemdeki asgari ücret hedef alınarak belirlenmektedir. Belirlenen prime esas kazanç tutarının alt ve üst limitinden hesaplama yapılıyor.


NOT: Askerlik Borçlanması asgari ücretin günlük kazancının " %32’si " olarak değerlendirilmektedir.

NOT: 01 Ocak 2019 tarihinden sonra yaptıysanız, en düşük " 21,64 TL ", en yüksek ise " 162,32 TL " ödeme yaparsınız.

askerlik borçlanması hesaplama nasıl yapılır


Askerlik Borçlanması Ne Kadar?

Askerlik Borçlanması konusunda merak edilen konularında başında “ Borçlanma Süresi “dir. Bu konuda yanlış olan bir bilginin düzeltilmesi gerekmektedir. Emeklilik işlemi için her zaman uzun sürelerin borçlanmasına gerek duyulmamaktadır. Yani askerlik süresinin tamamı yerine " sadece bir kısmı " borçlandırılabilir.


Askerlik Borçlanma Parası Geri Alınabilir mi?

Askerlik borçlanma işlemini gerçekleştiren ancak sonrasında bu işlemi iptal edip parasını geri almakta isteyen vatandaşlar, SGK’ya dilekçe vererek 5510 sayılı Kanun'un 41. maddesine göre yaptığı askerlik borçlanmasını " iptal " edebilir ve verdiği parayı geri alabilir.


Askerlik Borçlanması ve Erken Emeklilik?

Askerlik yapan vatandaşlar, eğer askere gitmeden önce herhangi bir " sigortalı işte çalışmadıysa " askerlik yaptığı gün kadar, " sigorta başlangıç tarihi " geri çekilir.

askerlik borçlanması emeklilik işlemi

Eğer, askere gitmeden önce " sigortalı bir işte çalıştıysanız ve sonrasında askerlik görevini yerine getirdiyseniz ", sigorta başlangıç tarihiniz geri çekilmez. Sadece hizmet günü sayınız artmış olur.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.