2016 Paralimpik Yaz Oyunları

Çeşitli engelli gruplarından, sporcuların katıldığı, çok sporlu bir etkinlik olan Paralimpik oyunları 2016 yılında Brezilya’nın en büyük kenti olan Rio De Jenerio’da yapılacak. Paralimpik Yaz oyunları hakkında geniş detaylar.
2016 Paralimpik Yaz Oyunları

Paralimpik oyunları, yaz ve kış olmak üzere iki kategoriye ayrılır. Dört yılda bir yapılan Paralimpik Yaz Oyunları 7-8 Eylül 2016 tarihlerinde Brezilya’nın Rio De Jenerio şehrinde yapılacak. Paralimpik Kış Oyunları İse 2018 yılında Güney Kore’de yapılacak. Yaz olimpiyatlarından birkaç ay sonra yapılacak Paralimpik Yaz Oyunlarına çok sayıda engelli vatandaşlar katılır. Paralimpik yani Paralympic kelimesi, İngilizcede engelli anlamına gelir. Tüm Paralimpik Oyunları Uluslararası Paralimpik Komitesi tarafından yapılıyor.

 

Paralimpik Oyunlarının Hikâyesi

Paralimpik Oyunları 1948’deki az sayıda İkinci Dünya Savaşı sonrasında gazi olan İngiliz askerlerin bir araya gelmesi ile başlamış ve 2008’e gelindiğinde uluslar arası ikinci büyük spor yarışması haline gelmiştir.

 

PARALİMPİK YAZ OYUNLARI

  1. Sporları Ağırlık kaldırma
  2. Atletizm
  3. Atıcılık
  4. Tekerlekli sandalye basketbol
  5. Binicilik
  6. Bisiklet
  7. Boccia
  8. Çim bowlingi
  9. Dalış
  10. Eskrim
  11. Futbol
  12. Goalball
  13. Halter
  14. Judo
  15. Masa tenisi
  16. Tenis
  17. Okçuluk
  18. Tekerlekli sandalye rugby
  19. Voleybol
  20. Yelken
  21. Yüzme

Yapılan Birkaç Spor dalı hakkında bilgi verelim,

Boccia

İlk defa Barcelona Oyunlaında programa alınan bu oyun, beyin felci kategorisindeki sporcular arasında epey oynanır. Bu spor kas kontrolünü ve dikkati ölçüyor. Karşılaştırmada oyuncuların dikkati hemen göze çarpıyor. Bocciada amaç deriden yapılmış toplari atarak, veya yardımcı bir alet kullanarak ilerletmek ve erek bir şekilde koyulan ufak beyaz bir topa olabildiğince yanaştırmaktır. Sporcular tek veya takım halinde yarışırlar.

boccia

 

Eskrim

Bu spora beyin felçli, tekerlekli sandalyeli oyuncular katılır. Her sporcular yere bağlı olan tekerlekli sandalye üzerinde yarışır. Böylelikle bedenin üst kısmı kolaylıkla devinim sağlamış olur. Eskrim sporunun en dikkat çekici özelliği zemine bağlı tekerlekli sandalyeler ve bundan dolayı üst kısımların kolaylıkla devinim sağlamasıdır. 1960 yılında Roma Olimpiyatlarında oynanmaya başlanan bu oyun günümüzde de halen yerini koruyor.    

eskrim sporu

 

Golbol

Golbol, takımlarla oynana bir oyundur. Sadece görme engelli kadın ve erkek sporcular tarafından oynanır. Bütün takımın sahada 3 oyuncusu bulunur amaç topu karşı takımın kalesine atmaktır. Maçlar toplamı 14 dakika süren iki yarıda oluşur.

golbol sporu

 

Rugby

İleri derecede omurga hasarı gören sporcuların oynadığı rugby, Sydney’de 2000 yılında ilk defa Paralimik Oyunlarında oynanmaya başlandı. Rugbyinin dünyada en süratli geçen tekerlekli sandalye sporu olduğu bilinir.

rugby sporu

 

Halter Rekoru Nazmiye Muslu'da

2012 Londra'da gerçekleşen Pralimpik Yaz Oyunlarında 40 kilo ile yarışan Türkiyeli Nazmiye Muslu, 109 kiloluk halteri kaldırarak dünya rekorunu kırmıştır. Nazmiye Muslu, 2008 Yılında Pekin'de gerçekleşen Paralimpik Oyunlarında dördüncü olmuştu. 1979 yılında Konya'da dünyaya gelen, doğuştan kalça çıkığı olan başarılı halterci dünya rekorunu elinde bulunduruyor.

 

2012 Londra/ Ortadaki Nazmiye Muslu

nazmiye muslu

 

BİLET SATIŞ NOKTASI

Paralimpik Yaz Oyunlarına bilet almak istiyorsanız;

Türkiye Milli Olimpik Komitesi’nin an Sponsoru Koç Holding’in İştiraklerinden Setur, 2016 Rio Olimpiyat Oyunları ve Paralimpik Oyunları biletlerinin Türkiye’deki tek yetkili acentesidir. Eğer bilet talebinde bulunmak istiyorsanız 31 Aralık 2015 tarihine kadar ön talebinizi [email protected] adresine veya 0312 457 47 20 numaralı telefonla iletmeniz gerekiyor. Açılış kapanış ve her müsabakalar için ayrı bilet temini yapılacak.

Görüldüğü gibi birbirinden farklı engellere özgü spor dalları ve bu sporlar ile kazanılan sağlık, güven ve huzur söz konusudur. Engeller bu şekilde aşılır ve yok olur.

 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.