2015'te Neler Oldu?

2015'e veda ettiğimiz şu saatlerde geçtiğimiz yılda neler yaşadık hatırlamak isteyeceğinizi düşündük..
2015'te Neler Oldu?

Acısıyla, tatlısıyla hatta öfkesiyle bir yılı daha geride bıraktık. Kah güldük, kah üzüldük ama bir şekilde bir seneyi daha devirdik. Bir sene içerisinde dünyanın her yerinde yaşamlar söndü ve yeni yaşamlar ışıldadı. İşte geçtiğimiz sene dünyamızı meşgul eden konular.

2015'te Neler Oldu?

7 Ocak Charlie Hedbo Olayı

7 Ocak 2015'te Fransa'nın ünlü mizah dergisi Charlie Hedbo'ya silahlı saldırıda bulunuldu. Saldırıda 10 kişi hayatını kaybetti. Saldırıyı El-Kadide üstlendi. Saldırıyı yapan örgüt, sebep olarak derginin İslama hakaret etmesi olarak gösterdi. 

 

25 Ocak Yunanistan Seçimi

Ekonomik krizin uzun yıllardır sarstığı Yunanistan, 2015 seçimlerinde dünyayı şaşırtacak bir tercih yaptı. Seçimlere katılan Aleksis Çipras önderliğindeki Radikal Sol Koalisyon, seçimden birinci parti olarak çıktı. Özellikle ekonomik reformları ile seçilmeyi başaran Radikal Sol Koalisyon, Yunanistan siyasetine hızlı bir giriş yaptı.

8 Şubat Müzeyyen Senar Vefatı

Türk Sanat Müziği'nin unutulmayan isimlerinden olan Müzeyyen Senar, 8 Şubat 2015'te zatürre nedeniyle kaldırıldığı Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde hayata gözlerini yumdu. Geride herkesin severek dinlediği şarkılar bıraktı. 
11 Şubat Özgecan Aslan Cinayeti

2015'te bilinen istatistiğe göre 144 kadın cinayeti işlendi. 11 Şubat 2015'te ise okuldan evine giderken bindiği minibüsün şöförü ve arkadaşının önce tacizin sonra saldırısına uğrayarak öldürüldü. Uzun süre üzerine konuşulan cinayet, ülke çapın büyük tepkilere neden oldu. 

ozgecan.jpg

28 Şubat Yaşar Kemal Vefat Etti

Türk edebiyanın usta kalemlerinden Yaşar Kemal, 28 Şubat 2015'te hayata gözlerini yumdu. Yaşar Kemal, ardında bıraktığı eserleriyle Türk edebiyatının usta kalemleri arasında yer almaya başladı. 


31 Mart Savcı Mehmet Selim Kiraz'ın Öldürülmesi

31 Mart günü İstanbul Adliye Sarayı'na girip savcı Mehmet Selim Kiraz'ın odasına çıkan iki militan, uzun saatler boyunca Mehmet Selim Kiraz'ı rehin aldı. Saatler sonra ise Mehmet Selim Kiraz'ı odasında öldürdüler. 

 

8 Mayıs Zeki Alasya Vefatı

Yeşilçam'ın usta oyuncu Zeki Alasya, kaldırıldığı hastanede hayata gözlerini yumdu. Geriye ise sevilen filmleri ve tiplemeleri kaldı.

eki.jpg

26 Mayıs Hakkari Havalimanı'nın Açılması

Adı Selahattin Eyyubi konulan havalimanı 26 Mayıs 2015'te açıldı. Cumhurbaşkanı ve başbakanın katılıdğı açılış töreni sonrasında aktif olarak havalimanı kullanılmaya başladı. 

 

7 Haziran Genel Seçimler

25. dönem hükümetin kurulması ve vekillerin seçillmesi için ülke genelinde yapılan oylama sonucunda hükümet kurulamadı. Partiler arasında her ne kadar koalisyon için görüşmeler olsada yasal sürenin dolması nedeniyle cumhurbaşkanı erken seçim tarihi olarak 1 Kasım'ı gösterdi.

 

20 Temmuz Suruç Katliamı

Kobani'nin yeniden inşası çalışmalarına katılmak için yola çıkan 300 kişi Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde açıklama yaptığı sırada canlı bombalar aracılığıyla büyük bir patlama gerçekleşti ve patlamada 34 kişi hayat gözlerini yumdu. Terör eylemini Işid üstledi. 

15 Eylül Mülteci Dramı Avrupa'da

Suriye ve Irak'tan kaçan mülteciler Türkiye üzerine Avrupa'ya çeşitli yollarla ulaşmayı başardı. Avrupa ülkeleri sınır kapılarını önce açtı daha sonra ise kapattı. Daha sonra ise hem ülke sınır kapılarında hem de Edirne'de Avrupa'ya ulaşmaya çalışan mülteciler insanlık dışı muamele görmeye devam etmektedir.

gcmen.jpg
 

24 Eylül-Hac Faciası

24 Eylül 2015'te hac görevini yerine getirmek isteyen hacıların, şeytan taşlama bölgesine giderken, kapalı olan bazı yollar nedeniyle Cemarat Köprüsü'nde yaşanan izdiham nedeniyle 769 hacı hayata gzlerini yumdu.

10 Ekim Ankara Katiliamı

10 Ekim 2015'te Disk, Kesk, Hdp, Türk Tabipler Birliği gibi pek çok parti ve sivil toplum örgütü Barış Yürüyüşü düzenledi. Yürüş henüz başlamadan, kalabalık korteje girerken canlı 2 saniye arayla kalabalık içerisinde 2 bomba patlatıldı. Yaşanan korkunç olayda 97 kişi hayatını kaybetti.

28 Ekim Kanaltürk ve Bugün Tv'ye Kayyum

Paralelle mücadele kapsamında İpek-Koza grubuna ait Kanaltürk ve Bugün Tv'ye kayyum atandı. Kaymunun binaya girişi sırasında arbede yaşadı. Kanal önünde toplanan kalabalık atamayı uzun süre protesto etti. 

1 Kasım Genel Seçimler

7 Haziran kurulamayan hükümetten sonra erken seçim tarihi olarak cumhurbaşkanı 1 Kasım'ı gösterdi. Seçimden sonra ise Adalet ve Kalkınma Partisi, 317 sandalye ile hükümeti kurdu.

13 Kasım Parist'te Terör Saldırıları

13 Kasım 2015'te oynana Fransa-Almanya milli maçı esnasında Paris'te pek çok farklı alanda silahlı saldırılar gerçekleştir. Bu saldırılar esnasında 132 kişi öldürüldü. Işid'in yaptığı saldırılar sonucunda Fransa, ülkede olağanüstü hal ilan etti. 

paris-003.jpg
 

24 Kasım Türkiye-Rusya Uçak Krizi

24 Kasım 2015'te Türkiye sınırını ihlal eden Rus Su-24 uçağı beş dakika boyunca uyarıldı ve uyarılar dikkate alınmayınca iki Türk F-16 uçağı tarafından düşürüldü. İki ülke arasında gerilimlerin yaşanmasına neden olan olaydan sonra Rusya, Türkiye'ye pek çok alanda ambargo uygulayacağını açıkladı. 
 

26 Kasım Erdem Gül ve Can Dündar Tutuklandı

Mit Tırları kapsamında yaptıkları haber nedeniyle Cumhuriyet Gazetesi'nden Can Dündar ve Erdem Gül tutuklandı. Yapılan tüm protesto ve itirazlara rağmen iki hala cezaevindedir. 

can.jpg

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.