1980 Sonrası Ekonomik Gelişmeler

1980 yılından sonra Türkiye ekonomisindeki gelişmeler...
1980 Sonrası Ekonomik Gelişmeler

Türkiye ekonomisi 1980 yılından sonra önceki dönemlere göre büyük değişimler geçirmiştir. 24 Ocak 1980'de alınan kararlar Türk ekonomisinde dönüm noktası oldu diyebiliriz. Bu kararlara göre ödemeler dengesini düzeltmek, enflasyonu düşürmek, serbest piyasa ekonomisine geçmek ve ihracata yönelik üretimi teşvik etmek önceliktedir. İhracatı artırmak için özel sektöre düşük faizli kredi verildi, vergi iadesi ve ucuz döviz bulma gibi kolaylıklar sağlandı.

turk-dis-ticaret-verileri.jpg

1980'lerin sonuna gelindiğinde yabancı sermaye girişi ve ihracatın arttığını ve dış ticaret tablolarını incelediğimizde ihracat ürünleri içinde sanayi ürünlerinin ağırlıklı olduğunu dörüyoruz. Yine tablo incelendiği zaman enflasyon oranlarının düştüğü görülür ancak dış ticaret açığı buna rağmen kapatılamamıştır.

1997, 1998, 2001 ve 2008 yıllarında yaşanan krizler Türkiye ekonomisini olumsuz yönde etkilemiştir. Bu olumsuzlukları ortadan kaldırmak ve dış ticaret açığını kapatmak amacı ile IMF (Uluslararası Para Fonu) ile anlaşmalar yapılmıştır. 

Ocak 2005'ten itibaren Türk lirasından altı sıfır atılmıştır.

Serbest piyasa ekonomisinin şartlarından olan devletin ekonomi üzerindeki kontrolünü ortadan kaldırmak amacı ile Özelleştirme Yüksek Kurulu gibi kurumlar kuruldu.

Merkez bankası bağımsız bir yapıya kavuşturularak hükümetlerin bankalar üzerindeki etkisinin ortadan kaldırılmasını sağlamıştır.

Yabancı sermayenin Türkiye'ye gelmesi için teşvikler verilmiştir.

İhcarat teşviklerine de aynı şekilde devam edildi.

Toplam ihracat içinde sanayi ürünlerinin oranı yüzde 94,2'ye kadar yükseldi.

Döviz sıkıntısının azalmasında ihracatın artması, turizmin gelişmesi ve turizm gelirleri etkili olmuştur.

İthalatın büyük bir hızla artmasında küreselleşmenin etkisi vardır.

Çok sektörlü ve sürdürülebilir bir kalkınma projesi olan GAP'ın (Güneydoğu Anadolu Projesi) amacı, bu bölgenin halkının hayat standardını yükselterek diğer bölgelerle gelişmişlik farkını ortadan kaldırmak, tarımda verimliliği ve iş imkanlarını artırarak milli kalkınma hedeflerine katkı sağlamaktır. GAP'ın temel stratejileri arasında kalkınmada adalet, katılımcılık, çevrenin korunması, istihdam, mekansal planlama ve alt yapı geliştirilmesi yer alır.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.