156 Yıllık Riemann Hipotezi Çözüldü

156 yıllık Riemann Hipotezi, Nijeryalı bir matematik profesörü tarafından çözüldü.
156 Yıllık Riemann Hipotezi Çözüldü

1859 yılında Bernhard Riemann tarafından ortaya koyulan Riemann-Zeta hipotezi olarak da bilinen Riemann hipotezi, Clay Matematik Enstitüsü tarafından "Milleninum Prize Problems" listesinde yer alıyor. Dünyada çözülmeyen 7 problem arasında yer alan bu problem, matematik profesörlerini dahi ikiye ayırdı. Şimdiye kadar çözümü konusunda ortaya atılan en iddialı yöntemler bile geçersiz kaldı.

riemann-sorusu.jpg

Riemann Hipotezi 

Asal sayılar düzenli bir dağılım göstermezler. Bunun üzerine Alman matematikçi Rieman, Riemann-Zeta adını verdiği fonksiyon ile çok yakından ilişkili olduğunu gördü. Bu fonksiyon ise şöyle:

s ≠ 1 olmak koşuluyla tüm s karmaşık sayıları için;

ζ(s) = 1 + 1/2s + 1/3s + 1/4s + ...

şeklinde belirtilen Riemann-Zeta fonksiyonu olarak bilinen fonksiyonun davranışına çok bağlı olduğunu gözlemledi. Bunun üzerine Riemann-Zeta hipotezinin iddiasına göre:

ζ(s) = 0

denklemin tüm karmaşık sayı çözümlerinin gerçek kısımlarının ½ olduğu tahmin ediliyor. Bu iddia ilk 1.500.000.000 çözüm için sınandı ve doğru olduğu ispatlanabilirse asal sayıların dağılımı ile ilgili çok önemli bilgiler edinilebilecek.

riemann-hipotezi.Jpeg

Bu hipotez Nijeryalı Opeyemi Enoch adındaki matematik profesörü tarafından 18 Kasım 2015’te çözüldü. Profesör Enoch, çözdüğü bu problemi Avusturya’nın başkenti Viyana’daki Uluslararası Matematik ve Bilgisayar Bilimleri Konferansı’nda sundu. Bu çözümlemeyle Enoch, 1 milyon doların (2 milyon 866 bin TL) sahibi oldu. Enoch tarafından Hipotezin çözümü ile ilgili gelecek günlerde bilgiler aktarılması bekleniyor.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum