15 Saniyede Kanamayı Durduran Şırınga: XSTAT

Geçtiğimiz yıllarda ABD’de üretilen kanamaları durduran şırınga sivillerin de kullanımına açıldı. İşte detaylar...
15 Saniyede Kanamayı Durduran Şırınga: XSTAT

2014 yılında yaralanan askerlerin kan kaybını engellemek için özel olarak geliştirilen XSTAT adlı şırınga, ABD Sağlık Bakanlığı’nın onayı ile sivillerinde kullanımına açıldı.

xstat-siringa.jpg

RevMedx firması tarafından geliştirilen XSTAT Hemostaz Sistemi, içerisine sıkıştırılmış olan 92 bezle silahlı yaralanmalarda meydana gelen kanamayı 15 saniye içerisinde durduruyor. Yara içerisine doldurulan bu bezler özellikle askerler için hayati bir değere sahip.

kani-durdurma.jpg

Hastaneye yetiştirilmesi zor olan yerlerde yaralı askerin hastaneye yetiştirilmesi için XSTAT şırınga zaman kazandırıyor. Dünya genelinde yaralanma sonrasında hastaneye yetiştirilemediği için %30-40’lık bir ölüm oranı bulunuyor. XSTAT şırıngası 4 saatlik süren etkisi ile bu oranı ortadan kaldırmayı hedefliyor.

Hasta için hayati önem taşıyan dakikaları XSTAT şırıngası, yarada pıhtılaşma meydana getirerek bu süreyi 4 saate çıkarıyor. Hastanede yaralı kişiye yapılan röntgen çekimi ile bu bezler tespit ediliyor ve kolaylıkla çıkarılabiliyor.

fda-abd.jpg

Şırınga Belli Kurallara Göre Kullanılacak

U.S. Food and Drug Administration (FDA - Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi), XSTAT şırıngasının sivillerin kullanmasına yeşil ışık yaksa da bunu belli kurallara bağlıyor. Bu kuralların başlıcaları şöyle:

  • Hayati bir müdahale hakkı tanıyan XSTAT şırıngası her yaralanmada kullanılmaz.
  • Turnike kullanılmayacak durumlarda kullanılacak.
  • Hemorajik şok riski taşıyan hastalarda kullanacak.
  • Göğüs, karın, pelvis veya köprücük kemiği üzerindeki dokularda kullanılamaz.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.