Bir Devin Sonsuzluğa Yolculuğu: 10 Kasım Atatürk'ü Anma Günü!

Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Ulu Önder Atatürk, 10 Kasım 1938 tarihinde saat 9'u 5 geçe hayata gözlerini yummuştur. Refah ve üretken Türkiye'nin temellerini atan Mustafa Kemal Atatürk'ün gıptayla bakılan yaşamı ve son yolculuğu..
Bir Devin Sonsuzluğa Yolculuğu: 10 Kasım Atatürk'ü Anma Günü!

10 Kasım 1938: Ulu Önder Atatürk'ün Sonsuzluğa Yolcuğu

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün fiziksel olarak yaşamını yitirdiği, düşüncelerinin ise sonsuza dek yaşamaya başladığı gündür 10 Kasım... Saatler artık 9'u 5 geçtiğinde bir devin sonsuzluğa uğurlanacağından hiç kimsenin haberi yoktu! Türk milletinin en zor aynı zamanda en güçlü durması gerektiği gün başlamıştı. Türk milleti atasına ağlıyordu. Aynı zamanda dimdik duruşuyla tüm dünyaya gözdağı veriyordu.

Bağımsızlık mücadelesinin lideri Mustafa Kemal Atatürk; özgürlükçü, refah ve üretken bir Türkiye için attığı her adımla Türk Milleti'nin Atatürk'ü olmayı başarmıştır. Yabancı devletlerin gıptayla baktığı kitaplara sığmayacak bir başarı öyküsünün yazarı Mustafa Kemal Atatürk, şanlı Türk milletinin en büyük kahramanı ve öncüsüdür. Bu yazımda Türkiye Cumhuriyeti'nin baş kahramanı Ulu Önder Atatürk'ün 1881 yılından ebediyete uzanan hayat öyküsünü sizler için derledim. Atamızı saygı ve özlemle anıyoruz....


1. Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerini atacak olan Mustafa Kemal, 1881 yılında Selanik Kocakasım Mahallesi'ndeki Islahhane Caddesi'nde bulunan üç katlı pembe evde dünyaya gelmiştir. Ali Rıza Efendi ve Zübeyde Hanım'ın ilk evladı olarak dünyaya gelen Mustafa Kemal, Türk toplumunun Atatürk'ü olacağından habersizdir.

10 Kasım Atatürk'ü Anma Günü


2. Öğrenim çağına gelen Mustafa (henüz Kemal ismini almadı), ilk olarak Hafız Mehmet Efendi'nin mahalle mektebinde okul hayatına başlamıştır. Daha sonra babası Ali Rıza Efendi'nin isteğiyle Şemsi Efendi Mektebi'ne geçen Mustafa Kemal, babasının ölüm haberini alması üzerine (1888) bir süre Rapla Çifliği'ndeki dayısının yanında giderek okul hayatına kısa bir ara vermiştir.

10 Kasım Atatürk'ü Anma Günü


3. Rapla Çifliği'nden ayrılarak Selanik'e geri dönen Mustafa Kemal, yarım kalan okulunu bitirerek Selanik Mülkiye Rüştiyesi'ne kaydolmuştur. Kısa bir sürenin ardından Askeri Rüştiye (1893) okuluna giren Mustafa'ya onu çok seven matematik öğretmeni tarafından "Kemal" ismi verilmiştir.

10 Kasım Atatürk'ü Anma Günü


4. Ülkesine yararlı bir vatandaş olmayı kafasına koyan Mustafa Kemal, ileri görüşlülüğü, siyasi politikası ve vatan sevdasıyla 1896-1899 yılları arasında Manastır Askeri İdaresi'ni başarıyla bitirerek İstanbul Harp Okulu'nda giriş yapmıştır. Aradan geçen 3 yılın ardından teğmenlik rütbesiyle mezun olan Mustafa Kemal, 1905 yılında yüzbaşı rütbesine ulaşarak akademik hayatını tamamlamıştır.

10 Kasım Atatürk'ü Anma Günü


5. Tüm hayatını Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasına adayan Mustafa Kemal, özgürlükçü ve refah bir Türk toplumunun oluşumu için sayısız görevde yer almıştır. İlk olarak 1905-1907 yılları arasında Şam'da görev alan Mustafa Kemal, 1909 yılında Hareket Ordusu Kurmay Başkanı, 1910 yılında Fransa Picardie Manevra görevi, 1911 yılında Genel Kurmay Başkanlığı emrinde görevine İstanbul'da devam etmiştir.

10 Kasım Atatürk'ü Anma Günü


6. Trablusgarp'ın işgal altına alınmasıyla Mustafa Kemal'in ilk zaferini elde ettiği Tobruk ve Derne muharebeleri, Balkan savaşlarının başlamasıyla sonlandırılarak "cephede kazanılan ancak masada kaybedilen" savaş olarak tarihe geçmiştir. Yeni görevi Gelibolu ve Bolayır olan Mustafa Kemal, Edirne ve Dimetoka'nın geri alınmasına öncülük ederek Sofya Ataşemiliterliği'ne atanarak yarbaylık rütbesine yükselmiştir.

10 Kasım Atatürk'ü Anma Günü


7. "Dur yolcu! Bilmeden gelip bastığın bu toprak, bir devrin battığı yerdir. Eğil de kulak ver, bu sessiz yığın bir vatan kalbinin attığı yerdir." dizelerinde de anlatıldığı gibi bir kahramanlık destanının başyapıtı olan Mustafa Kemal, "Ben size taaruzu emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum!" sözleriyle gönlü vatan sevgisiyle yanıp tutuşan daha 16'lık Mehmet'ler, Ahmet'ler ve nicelerin desteğiyle İtilaf Devletleri'nin kulaklarında "Çanakkale geçilmez!" cümlesini çınlatmayı başarmıştır.

10 Kasım Atatürk'ü Anma Günü


8. "Tek bir egemenlik var, o da milli egemenliktir. Milletin egemenliğini yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır" ilkesiyle Türk milletinin gücünü ve vatan sevgisini dile getiren Mustafa Kemal, cumhuriyetin çok yakında Türk milletine ait olacağını belli etmiştir.

10 Kasım Atatürkü Anma Günü


9. Bağımsızlık mücadelesinden asla pes etmeyen Mustafa Kemal, 23 Nisan 1920 tarihinde gerçekleştirilen merasim ve dualarla Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin kurulmasına olanak sağlamıştır. Türk halkının egemenliğini ilan ettiği bu değerli gün, bugünkü modern Türkiye Cumhuriyeti'nin özgürlükçü ve refah seviyelere ulaşmasına öncülük etmiştir.

10 Kasım Atatürk'ü Anma Günü


10. Kurtuluş Savaşı'nda vatan için mücadele eden kahramanlarla bir arada görev alan Mustafa Kemal, İstiklal Harbi'nin başarıyla sonuçlanmasının ardından Ankara'yı yeni Türkiye'nin başkenti yapmıştır. Türk milletinin yeni bir yönetim biçimine ihtiyacı olduğunu düşünen Mustafa Kemal, 29 Ekim 1923 tarihinde cumhuriyeti Türk milletine armağan etmiştir. 

10 Kasım Atatürk'ü Anma Günü


11. Türkiye Cumhuriyeti'nin çağdaş uygarlık düzeyine çıkması gerektiğini savunan Mustafa Kemal Atatürk, saltanatı kaldırılarak cumhuriyetin ilan edilmesiyle başlayan devrimlerine; kadın erkek eşitliği, şapka ve kıyafet kanunu, soyadı kanunu, lakap ve unvanların kaldırılması, yeni Türk alfabesinin kabulu, sanayi teşvik kanunu ve kalkınma planlarıyla devam etmiştir.

10 Kasım Atatürk'ü Anma Günü


12. Özel yaşamında her daim sadelikten yana olan Mustafa Kemal Atatürk; müzik dinlemekten, ata binmekten, dans etmekten, kitap okumaktan ve yüzmekten büyük zevk almaktaydı. Zeybek oyunlarına son derece merakı olan Atatürk: güreş, tavla ve bilardo oyunlarında da oldukça başarılıydı. Boş zamanlarında bolca kitap okuyan Ulu Önder, köpeği Fox ve atı Sakarya'yla vakit geçirmekten büyük zevk aldığı bilinmektedir.

10 Kasım Atatürk'ü Anma Günü


13. Her daim okumanın ve araştırmanın ufku genişlettiğine inana Mustafa Kemal Atatürk, kendine ait zengin kitaplığında bolca vakit geçirdiği bilinmektedir. Okuduğu kitaplarla birçok gencin hayat felsefesine yön vermeyi başarmış Atatürk, akşam yemeklerinde davet ettiği sanatçılar, öğrenciler, bilim ve devlet adamlarıyla ülke sorunlarını konuşup tartışarak refah bir Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerini atmıştır.

10 Kasım Atatürk'ü Anma Günü


14. Tarih 10 Kasım 1938'i gösteriyordu. Siroz hastalığıyla mücadele etmeye çalışan Ulu Önder Atatürk'ün vücudu tedavilere rağmen olumlu bir yanıt vermemişti. Yapılan tüm müdahalelere rağmen giderek artış gösteren siroz hastalığı, 57 yaşında ki Mustafa Kemal'i halsiz ve bitkin bir hale sokmaktaydı. Mustafa Kemal Atatürk 10 Kasım saat 09:05'te Dolmabahçe Sarayı'ndaki odasında son nefesini vererek hayata gözlerini yummuştur.

10 Kasım Atatürk'ü Anma Günü

Önerilen İçerik; 29 Ekim: Mustafa Kemal'in En Büyük Mirası

Neoldu.com

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
11 Yorum