Saraybosna’daki Kara El adlı terör örgütünün düzenlediği Franz Ferdinand Suikasti, 1. Dünya Savaşı’nın görünen sebebi oldu.
1.Dünya Savaşı'nda dünyanın bütün kıtalarına yayılmıştı. Ancak en ateşli savaş Avrupa Kıtası'nda gerçekleşti.
1.Dünya Savaşı, İtilaf ve İttifak devletlerinden oluşan iki grup arasında oldu. 30 ülkenin katıldığı bu savaşta 65 milyon asker karşı karşıya geldi. Savaş sonunda 6 milyon İtilaf askeri ölürken, İttifak devletlerinden de 4 milyon asker öldü.
1.Dünya Savaşında ölen 10 milyon askerin 2/3’ü, diğer savaşlardaki gibi hastalıktan değil, savaşırken öldü.
1.Dünya Savaşı'nda ölenlerin 1/3'ü ise İspanyol gribinden öldü.
1.Dünya Savaşı'nın en kalabalık ordusu 12 milyonluk askeriyle Rus ordusuna aitti. Savaş sonunda bu ordunun 2/3'ünden bir kısmı öldü, bir kısmı yaralandı ve bir kısmı da esir düştü.
1. Dünya Savaşı'nda İngiliz ordusunda kadınlar oldukça fazla yer alıyordu. Güçlü silahlara sahip olan İngiliz ordusu, kadınlar ve erkekler diye ikiye gruba ayrılıyordu. Erkekler tanklarla ağır toplarla savaşırken, kadınlar ise ellerindeki ağır makinalı tüfekler ve keskin nişancı silahlarıyla çarpıştı.
1.Dünya Savaşı’nda Alman askerleri Aerschot’ı işgal etti. Ancak isyandan korkan Alman askerleri, korkutma politikasıyla 150 sivili kurşuna dizerek katletti.
1.Dünya Savaşı'nda ağır silahların yanı sıra 30'a yakın zehirli gaz kullanıldı.
1.Dünya Savaşı'nda haberci olarak köpekler kullanıldı. Cepheler arası haberleşmeler eğitimli köpeklerle sağlanıyordu.
1. Dünya Savaşı esnasında güvercinler posta aracı olarak kullanılıyordu. Savaşta bunun için 500.000 güvercin kullanıldı.
“İt dalaşı” terimi 1. Dünya Savaşı sırasında çıktı. Savaşta pilotlar diğer savaş uçaklarıyla keskin manevralarda bazen motorlarını kapatıp, manevradan sonra çalıştırırlardı. Ardından motor çalıştırılırdı. Ancak motor havada ilk çalışırken köpek havlamasına benzer bir ses çıkarırdı. Bu nedenle de it dalaşı terimi kullanılmaya başlandı.
Rittmeister von Richthofen, 1. Dünya Savaşı’nın en başarılı savaşçısı seçildi. Savaşı uçağıyla destan yazan Richthofen, 80 savaş uçağı düşürmeyi başardı. Bu başarısıyla Richthofen, düşman devletlerinin dikkatini çekti. Düzenlenen bir planla Richthofen, Amiens yakınlarında vurularak öldürüldü.
Başlarda savaşa girmekten geri duran ABD, el altından İtilaf devletlerini destekliyordu. ABD, 70.000 at, 50.000 vagon, 27.000 nakliye aracı, 1.800 lokomotif ve daha birçok savaş malzemesiyle toplam 7.5 milyon tonluk destek gönderdi.