Tunus'ta Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

Kuzey Afrika'da yer alan Tunus, tarihi ve turistik açıdan önemli yerlere sahip bir ülkedir. Tunus gezi rehberinizi yazımıza göre düzenleyebilirsiniz. İşte Tunus'un gezilecek görülecek yerleri...
Tunus'ta Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

Tunus Kuzey Afrika topraklarında bulunan bir Arap devletidir. Akdeniz'in kenarında yer alan ülke Libya, Cezayir gibi ülkelerin yanı sıra Sahra Çölü'ne de komşudur. Ülkenin yüzölçümü 163.610 kilometrekare nüfusu ise 11 milyon civarındadır. Ülkenin başkenti de Tunus kentidir. Tunus tarihi ve turistik yerleri bakımından Afrika'nın önemli bölgelerinden biridir. Tunus tatilinde gezilecek görülecek yerleri sizler için araştırdık.

Bardo Ulusal Müzesi

bardo-ulusal-muzesi.jpg

Tunus'ta bulunan Akdeniz havzasının Mısır Müzesi'nden sonra en büyük ve en önemli ikinci müzesidir. Bardo Ulusal Müzesi'nin ilk hizmet yeri 15. yüzyıldan kalma Hafsid Sarayı olmuştur. Birçok medeniyete ait birkaç bin arkeolojik ögelerle Tunus tarihi'nin izlerini yansıtıyor. Kurum ülkede arkeolojik kazıların gerçekleştirildiği tarihten itibaren hemen hemen bütün buluntuları içeriyor. Müzede 'Mavi Kuran' gibi ünlü eserlerin yanı sıra, İslam Bölümü Kuzey Afrika ve Anadolu'dan gelen seramik koleksiyonu içerir. Mermerden yapılmış heykellerin büyük beğeni aldığı müzede Roma imparatorlarına ait koleksiyonlar da bulunuyor. Tarih meraklıları Tunus gezi rehberine Bardo Ulusal Müzesi'ni muhakkak eklemelidir.


Sidi Ukba Ulu Camii

sidi-ukba-ulu-camii.jpg

Ülkenin en meşhur ibadethanesi konumundaki Sidi Ukba Ulu Camii 'Kayrevan Ulu Camii' ve 'Seydi Ukba Ulu Camii' isimeriyle de anılmaktadır. Ülkenin Kayrevan merkezinde bulunan cami, İslam mimarisinin en tarihi ve en şaşalı yapılarından biridir. 670 yılında Ukba bin Nafi'nin gayretleriyle inşasına start verilen cami, Emevi Halifesi Hişam bin Abdülmelik'in katkılarıyla 720'de bitirilmiştir. 9. asrın sonuna kadar ekleme çalışmalarının sürdüğü Sidi Ukba Ulu Camii Mağrib ibadethanelerinin en önemlisidir. 32 metre yüksekliğe sahip olan cami, Tunus'un tarihi yerlerinden biridir.


El Kantaoui Limanı

el-kantaoui-limani.jpg

Tunus'un önemli turistik merkezlerinden Susa'da (Sousse) bulunan önemli bir limandır. Tunus'un turistik yerlerinden biri olan El Kantaoui Limanı, 1979 yılında inşa edilmiş ve çok amaçlı olarak kullanılan mükemmel bir yapay limandır. 340 yat bağlama kapasiteli liman yamaç paraşütü, su kayağı ve golf gibi çeşitli spor aktivitelerine ev sahipliği yapmaktadır. Genel olarak göz kamaştıran beyaz yapıların bulunduğu bölge dar sokakları ve kemerleri ile ünlenmiştir.


Sousse Medina

sousse-medina.JPG

İslamiyet'in ortaya çıktığı ilk yüzyıllarda Aglebiler döneminde (800-909) oluşturulan ticari ve askeri bir liman kasabasıdır. Tunus sahilinde bulunan bölge Arap-Müslüman şehircilik anlayışını yansıtan en eski mekanlardan biri olarak biliniyor. Aynı zamanda kasabada İslamiyet'in ilk yıllarında askeri yapıların da eşsiz prototipi oluşturulmuştur. Bilhassa Ribat ve Ftata Camii bu yapılar hem dini hem de askeri özellikler taşımaktadır. Ulu Cami, şehir surları ve diğer tarihi yapıların mükemmel ahengiyle oluşturulan kasaba Tunus'un görülecek yerlerindendir.


Susa Arkeoloji Müzesi

susa-arkeoloji-muzesi-002.jpg

Tunus'un Susa (Sousse) kentinde bulunan bir arkeoloji müzesidir. 1951 yılında kurulan müze yakın geçmişte geniş bir restorasyon süreci yaşamış ve 2012'de takrardan hizmete açılmıştır. Tunus'un en önemli müzesi olan Bardo Ulusal Müzesi'nin ardından dünyanın en büyük ikinci mozaik koleksiyonlarını içermektedir. MÖ 7. yüzyıldan MS. 2. yüzyıla kadar zengin ögelere sahip olan müzede Roma İmparatoru Hadrianus ve Roma bereket ve erkeklik tanrısı Priapus'un mermer heykelleri ilgi görüyor. Tunus tatiline çıkan tarih sevdalılarının Susa Arkeoloji Müzesi'ni ziyaret etmesini öneriyoruz.


Ez-Zitouna Camii

ez-zitouna-camii-002.jpg

El-Zituna veya Al-Zaytuna Camii isimleriyle de bilinen tarihi cami Tunus'un en önemli ibadethanelerinden biridir. 5 bin metrekarelik devasa bir alana kurulan cami 160 otantik sütunun tuttuğu cami, İslam tarihinin ilk ve en büyük üniversitelerinden birine ev sahipliği de yapmıştır. Tunuslu şair Aboul-Qacem Echebbi, İmam Maziri ve İbn Arefe gibi dönemin ünlü bilginleri burada eğitim almışlardır. 698 yılında yapımına başlanan ve 8. yüzyılda tamamlanan cami, halen ibadete açıktır. 43 metrelik heybetli bir minareye sahip olan Ez-Zituna Camii, Tunus'un gezilecek noktalarındandır.


Hammamet

hammamet.jpg

Tunus'un mükemmel plajları ve su sporlarının merkezi konumundaki önemli bir kasabasıdır. Bu yerleşim yeri yaz turizminin ülkedeki ilk noktasıdır. Bölge 1. yüzyıllarda Pupput adıyla anılırken 2. yüzyıllarda ise Roma kolonilerinden birine çevrilmiştir. 13. yüzyılda, şehir etrafında duvarlar inşa edilmiştir ve kasaba 15. asırda oluşmuştur. İlerleyen yıllarda sırasıyla İspanyol ve Türk hakimiyetine girmiştir. Hammamet sahil kenarında bulunma avantajını çok iyi kullanmış tarihi zenginliklerini coğrafi güzellikleriyle süsleyerek bölgenin en turistik alanı haline gelmiştir. Tunus tatilinizde bu tarihi kasabayı gezerek eski yapıları tanımalı ve mükemmel sahilinin tanıdını çıkarmalısınız.


Ichkeul Gölü

ichkeul-golu.jpg

Akdeniz kıyısında bulunan Bizerte kenti sınırları içindeki 85 kilometrekarelik göl, Ichkeul Milli Parkı'nda her yıl binlerce ördek, kaz, flamingo, leylek gibi su kuşunun geçiş ve duraklama alanlarından biridir. Bu gölü besleyen nehirler üzerinde Tunus hükümeti tarafından baraj inşa edilmesi doğal alana birçok zarar vermiştir. Bu yüzden UNESCO Dünya Mirasları Listesi'nde bulunan bölge, 2006'da listeden çıkarılmıştır. Tatlı su bitkilerinin bölgedeki oranı gün geçtikçe azalsa da Ichkeul Gölü Tunus'un gezilecek noktalarından biri olmayı sürdürüyor.


Atlas Dağları

atlas-daglari-001.jpg

Yalnızca Tunus'ta değil Fas ve Cezayir gibi civar ülkeleri de saran sıradağdır. 2400 gibi uzun bir sahayı kapsayan Atlas Dağları, 775.340 kilometrekarelik toplam alana sahiptir. Doruk noktası 4.167 metreyi bulan sıradağlar, her yıl milyonlarca turist tarafından gezilmektedir. Harika vadiler ve geçitlerle özellikle dağcıların ve fotoğraf meraklılarının ilgi odağı haline gelen doğa harikası bölge, Tunus gezi rehberinizde yer alması gereken alanlardandır.


El-Griba Sinagogu

el-griba-sinagogu.jpg

Ülkenin turistik bölgelerinden Cerbe Adası'nda yer alan 2000 senelik muazzam bir Yahudi ibadethanesidir. Yalnızca Tunus'un değil, Tüm Afrika kıtasının en antik sinagogu olması bakımından büyük önem taşımaktadır. Sütunları, bölümleri ve muhteşem mimarisiyle özellikle Yahudiler ve birçok yabancı turisti bünyesine çeken antik sinagog, buram buram tarih kokmaktadır. El-Griba Sinagogu Tunus'un en turistik yerlerinden biridir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.