Sfenks Kedisi Bakımı ve Özellikleri                     

Tüysüz, buruşuk ve esrarengiz palto görünümü ile dünyanın en sıra dışı kedi türleri arasında yer alan Sfenks hakkında merak edilenler..
Sfenks Kedisi Bakımı ve Özellikleri                     

Sfenks Kedisi Bakımı ve Özellikleri                     

Sfenks, kaza ile meydana gelmiş orta boy kedi türüdür. Diğer kedilerden kolayca ayrılan en belirgin özelliği tüysüz olmasıdır. Tamamen deri katlardan oluşan parlak görünümü ile dünya üzerinde en popüler kedi ırklarından bir tanesidir. Tüysüz ve buruşuk görünmesine rağmen oldukça ağır bir kedi olduğu söylenmektedir. Ayrıca kulak yapısı ve surat şekli Sphynx kedisine vahşi bir duruş katmaktadır. Olağanüstü görünümü ve sevgi dolu hareketleri ile Sphynx kedisi dünyanın bir çok farklı noktasında evcil olarak beslenmektedir.

İlk olarak 1960’lı yıllarda Kanada’da dünyaya gelen Sphynx kedisi, tüysüz olmasından dolayı kedi severler ve yetiştiriciler tarafından büyük ilgi görmüştür. Kontrollü olarak gen havuzunun genişletilmesi için Hollanda ve İngiltere’de bir çok çalışma yapılarak günümüze kadar gelebilmiştir. 1988 yılında şampiyonluk ödülüne layık görülen bu enteresan kedi kısa süre içerisinde bir cins olarak kabul edilmiştir.            

sphynx-kedisi-001.jpg


Sphynx Kedisi Kişiliği

Gezegenin en sevimli kedi ırklarından bir tanesi olduğu söylenen bu gizemli tür, görünümünün yanı sıra hareketleri ile enteresan bir kişiliğe sahiptir. Özellikle zekası ile konuşulan Sphynx kedisi eğitilebilir olduğu söylenmektedir. Sahibi ile çok kuvvetli bağ kurabilen ve her daim birlikte vakit geçirmekten hoşlandığı söylenmektedir. Bu nedenle yoğun iş hayatına sahip aileler için uygun bir tür değildir.

Konuşkan kişiliği ile ön plana çıkan Sphynx kedisi çevresi ile bir hayli içli dışlı olmaktadır. Bazen bebek gibi davranışlar sergilemekten olan bu sevimli dostumuz kendisi ile ilgilenilmesini istemektedir. Çocuklar ile her daim iyi geçinebilen diğer evcil hayvanlar ile tanıştırılması durumunda saatlerce oyun oynayan bir yapıya sahiptir. Ancak doğası gereği oldukça hassas olan Sphynx kedisi ev ortamında kendisinden başka evcil istememektedir.

sphynx-kedisi-002.jpg


Sphynx Kedisi Görünümü

Sphynx kedisinin en göze çarpan fiziksel özelliği tüysüz yapısı ile tamamen katlı derilere sahip görünümü olacaktır. Derisi oldukça yumuşak ve pürüzsüz olan bu tür farklı renk ve desenlerde görülebilmektedir. Burun, ayak ve kulak bölgesinde çok ince tüy yapısı bulunmaktadır. Dişi türleri erkeklere göre daha küçük bir görünüme sahip olduğu söylenmektedir. Ayrıca yavru Sphynx oldukça kırışık bir yapıda olup yetişkinliğe eriştikçe gergin bir görünüm almaktadır.

Kemiksi surat yapısı, çıkıntılı elmacık kemikleri ve kama şeklinde ki kafa yapısı ile oldukça asil bir görünüme sahip olan Sphynx kedisi, büyük kulaklara sahiptir. Kaslı, sert ve uzun gövde yapısı ile bir hayli güçlü bir görünüm sergilemektedir. Ayrıca ayakları diğer kedi türlerine göre daha büyüktür. Kuyruğu ise uca doğru incelen bir kamçı görünümüne sahiptir.

sphynx-kedisi-003.jpg


Sphynx Kedisi Bakımı

Sphynx kedisi sağlıklı ve uzun ömürlü yaşam sürmesi için düzenli bakım uygulamalarının yapılması gerekmektedir. Ancak diğer kedi ırklarına nazaran Sphynx kedisini taramanıza gerek olmamaktadır. Yalnızca derisinin temiz ve parlak kalması için nemli bir bez ile silmeniz yeterlidir. Beraberinde hassas cilt yapısı güneş ışığına karşı her daim korunmalıdır.

Çevresinden herhangi bir mikrop yada bakteriye maruz kalmaması için Sphynx kedisinin oyuncaklarının, mama, su ve kum kabının düzenli olarak dezenfekte edilmesi gerekmektedir. Ayrıca hareketli olmasından dolayı, ev içerisinde düzenli temizlik yapmanızı da gerektirmektedir. Özellikle alerjik reaksiyonlara karşı bu bakım uygulaması oldukça önemlidir.

sphynx-kedisi-004.jpg


Sphynx Kedisi Sağlık Durumu

Sphynx kedisi kaslı, sert ve atletik vücut yapısı ile oldukça sağlıklı kedi ırkları arasında yer almaktadır. Ortalama olarak 3 ile 5 kilo arasında değişiklik gösteren ağırlığı sağlıklı bir yaşam sürmesi için yeterlidir. Ayrıca düzenli bakım uygulamalarının yapılması, kaliteli kedi mamaları ile beslenmesi durumunda ortalama yaşam süresi 13 ile 15 yıl olarak bilinmektedir.

Kedinizin sağlık durumunun korunması için her daim bakım uygulamalarını yapmanız önerilmektedir. Ayrıca damak lezzetine uygun birbirinden farklı mama tercihi ile her daim kaliteli tüketime önem veriniz. Bağışıklık sisteminin korunması, bakteri ve parazitlere karşı dirençli kalması için rutin aşı uygulamalarını unutmayınız.

sphynx-kedisi-006.jpg


Sphynx Kedisi Çocuklar ve Evcil Hayvanlar İle İletişimi

Sphynx kedisi hareketli, oyuncu, zeki ve şefkatli kişiliği ile çocuklu aileler için oldukça ideal bir ev kedisi olma özelliğine sahiptir. Her daim çevresi ile güçlü bağlar kurabilen bu sevimli dostumuz çocuklar ile vakit geçirmekten kendilerine ilgi gösterilmesinden hoşlanmaktadır. Ayrıca getir-götür oyunları ile kedinizin size olan bağlılığını test edebilirsiniz. Fakat daha küçük çocuklar ile baş başa bırakılmaması önerilmektedir.

Özellikle aynı ev içerisinde bir köpek yada kedi ile beraber büyütülmesi durumunda oldukça iyi geçindiği bilinmektedir. Ancak Sphynx kedisi oldukça hassas kişiliğinden dolayı diğer evcil hayvanlar ile her zaman yakın temas kuramayacağı söylenmektedir. Ev içerisinde kontrolün kendisinde olmasını ve ilginin her daim kendisine gösterilmesinin taraftarı olduğu söylenmektedir.

sphynx-kedisi-005.jpg


Sphynx Kedisi Özellikleri

  • Doğal mutasyon sonucu meydana gelmiş kedi türüdür.
  • Ortalama ağırlığı 3 ile 5 kilo arasında değişiklik göstermektedir.
  • Sağlıklı olması durumunda 14 yıla kadar yaşam süresi vardır.
  • İlgi çekmek, sevilmek ve vakit geçirilmesinden her daim hoşlanmaktadır.
  • Tüysüz yapısı ile diğer kedi türlerinden kolayca ayırt edilebilmektedir.
  • Oldukça kaslı, sert ve uzun vücut yapısına sahiptir.
  • Farklı renk ve desenlerde olabileceği gibi büyüklüğü de değişiklik gösterebilmektedir.
  • Çevresi ile oldukça iç içe olması ile bilinir.
  • Hassas kişiliği evinize alacağınız yabancı bir evcili kabul etmeyebilmektedir.
  • Eğer bir Sphynx kedisi sahiplenmeye karar verdiyseniz her daim aşı, beslenme ve bakım uygulamalarına dikkat etmeniz gerekmektedir. Kedinizin mutlu, sağlıklı ve huzurlu olması için her daim ilgi ve sevgi ile büyütmeniz her şeyden önemlidir.

Önerilen İçerik: Kedi Türleri ve Özellikleri

NeOldu.com / Hayvansever

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum