Selkirk Rex Kedisi Bakımı ve Özellikleri             

Selkirk Rexkedisi ile ev arkadaşlığı yapmak istiyorsanız bu yazımız tam size göre! Selkirk Rex kedisi hakkında merak edilen tüm bilgilerin yer aldığı içeriğimize göz atabilirsiniz..
Selkirk Rex Kedisi Bakımı ve Özellikleri             

Selkirk Rex Kedisi Bakımı ve Özellikleri             

Selkirk Rex, Amerika’ya özgü bir kedi türü olarak bilinmektedir. Ortaya çıkışından itibaren hızla geniş kitlelere yayılmayı başaran bu sevimli dostumuz oldukça evcil kişiliği ile adeta bir aile dostu olarak bilinmektedir. Son derece rahatlık ve konfora önem veren Selkirk Rex kedisi kıvırcık tüy yapısına sahip en büyük kedi ırkı olma özelliğine sahiptir. Bu yönü ile koyun kılığına girmiş kedi olarak da adlandırılmaktadır.

Çok eski ırk olmamakla birlikte 1980’li yıllarda ortaya çıkan Selkirk Rex kedisi, bir dişi kedi ve kıvırcık gene sahip erkek kedinin çiftleşmesi sonucunda meydana geldiği bilinmektedir. Sonra ki zamanlarda var olan türün İran kedisi ile çiftleştirildiği söylenmektedir. Baskın olan kıvırcık gen nedeniyle Selkirk Rex kedisi bir başka kedi ile çiftleşmesi durumunda kıvırcık tüylü yavrular dünyaya getirdiği söylenmektedir. Tür ilk olarak 2009 yılında kedi dernekler tarafından tanınarak şampiyonluk ödülüne layık görülmüştür.      

selkirk-rex-004.jpg 


Selkirk Rex Kedisi Kişiliği

Diğer bir çok kedi gibi Selkirk Rex’de rutin bir hayattan hoşlanmaktadır. Günün aynı saatlerinde beslenmesi, uyuması ve oyun oynaması oldukça düzenli bir kedi olduğunu göstermektedir. Beraberinde oldukça nazik doğası Selkirk Rex kedisini sevgi dolu bir tür yapmaktadır. Sahibi ve çevresi ile her daim iyi geçinebilen insancıl kişiliği ile ön plana çıkmaktadır. Popüler bir kedi ırkı olmasının en belirgin özelliği ise aşırı derecede hoşgörülü olması olduğu söylenmektedir.

Selkirk Rex kedisinde İran kedisinin sevimliliği Egzotik kedisinin ise arsızlığı bulunmaktadır. Oyun oynamaktan hoşlanan yapısı gereği her daim koşuşturmaktan ve ilgilenilmesinden mutluluk duymaktadır. Oldukça insancıl doğası gereğince yalnız kalmaktan hoşlanmayan Selkirk Rex kedisi yoğun iş temposuna sahip aileler için uygun olmamaktadır. Ayrıca kendisine saygı duyan her çocuk ve evcil hayvan ile iyi bir arkadaşlık kurduğun bilinmektedir.

selkirk-rex-005.jpg


Selkirk Rex Kedisi Görünümü

Selkirk Rex kısa kaplamalı ancak yoğun katlı tüy yapısı ile adeta bir koyunu andıran kıvırcık katlara sahiptir. Oyuncak ayıya benzer görünümleri ilk yavruluktan başlasa da 10 ay içerisinde kıvırcıklığını kaybetmektedir. Sonrasında tekrardan bukleler halinde koyun görünümünü almaktadır. Vücut yapısı oldukça iri kemikler ile donatılmış Selkirk Rex kedisi bir hayli iri cüssesi ile dikkat çekmektedir. Ancak dişi kediler erkeklere göre çok daha ufak ve minyon olduğu bilinmektedir.

Yuvarlak gözleri ile sevimli bir duruş sergilemekte olan Selkirk Rex kedisinin gözleri herhangi bir renk olabilmektedir. En belirgin görünümü olan tüyleri ise oldukça yoğun katları ile yumuşak ve kusursuz bir duruşa sahiptir. Türün belirli bir renk tonu olmasa da herhangi bir katında beyaz rengini içeren her renk ve desende görülebilmektedir.

selkirk-rex-006.jpg


Selkirk Rex Kedisi Bakımı

Selkirk Rex kedisi sağlıklı ve uzun ömürlü bir yaşam sürmesi için titiz bir bakım uygulaması gerektirmektedir. Her daim kaliteli kedi maması ve uygun çevre koşullarının sağlanması Selkirk Rex kedisinin sağlıklı bir yaşam sürmesine katkı sağlamaktadır. Özellikle ölü tüylerden kolayca kurtulması için haftada birkaç defa taranması gerekmektedir. Ayrıca ılık bir banyo da bu sevimli dostumuzun rahatlamasına yardımcı olacaktır.

Selkirk Rex kedisi bakım uygulamalarında düzenli diş fırçalanması ağız içerisinde oluşabilecek enfeksiyonlara karşı en etkili çözüm olacaktır. Günde bir defa kedinizin dişini fırçalamanız yeterlidir. Ayrıca kulaklarını nemli ve yumuşak bir bez yardımı ile haftada bir defa silmeniz kulak sağlığı için önemlidir. Beraberinde kedinizin size ve çevresine zarar vermemesi için tırnaklarını rutin olarak kesmeniz de fayda var. Bu işlem için kedi tırmığı kullanarak doğal yollar ile kolayca kırılmasına yardımcı olabilirsiniz.

selkirk-rex-007.jpg


Selkirk Rex Kedisi Sağlık Durumu

Selkirk Rex kedisi kaliteli mama tüketimi ve diyete uygun beslenme koşulları ile ortalama yaşam süresi 10 ile 15 yıl arasında değişiklik göstermektedir. Oldukça sağlıklı bir ırk gibi görünen Selkirk Rex kedisinde bazı kalıtsal hastalıklar çıkabilmektedir. Eğer ki Selkirk Rex kedisi sahiplenmeyi düşünüyorsanız bilmeniz gereken başlıca sorunlar;

  • Polistik böbrek hastalığı
  • Hipertrofik kardiyomiyopati hastalığı

Kedinizin her daim sağlıklı ve uzun ömürlü yaşaması için bakım uygulamalarını düzenli olarak gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Özellikle beslenme konusunda hassas olmanızda fayda var. Selkirk Rex kedisinin damak lezzetine uygun birbirinden farklı tahıllı, tavuklu, sebzeli, etli, balıklı, meyveli ve sebzeli kaliteli kuru ve yaş mama tercih edebilirsiniz. Ayrıca bağışıklık sisteminin her daim güçlü kalması için rutin aşı uygulamalarını ihmal etmeyiniz.

selkirk-rex-008.jpg


Selkirk Rex Kedisi Çocuklar ve Evcil Hayvanlar İle İletişimi

Selkirk Rex sırt üstü yatmaktan hoşlanan ve doğası gereği inanılmaz hoşgörüye sahip getir-götür aktivitelerine bayılmaktadır. Oyun bittikten sonra kıvrılıp yerlerde yuvarlanmak adeta onun için bir yaşam tarzı haline geldiği söylenmektedir. Beraberinde şefkatli kişiliği her daim çocuklar ile eğlenceli vakitler geçirmesine olanak sağlamaktadır. Selkirk Rex sahipleri çocukları ile alıştırılması durumunda oldukça iyi arkadaşlıklar kurduğunu söylemektedir. Böylelikle Selkirk Rex kedisi çocuklu aileler için mükemmel bir seçim olacaktır.

Kendisine saygı duyulması durumunda diğer evcil hayvanlar ile de oldukça iyi geçinebilen Selkirk Rex kedisi, özellikle birlikte büyümesi durumunda kedi ve köpekler ile sıkı bir dostluk sağlamaktadır. Ancak yabancı hayvanlar ile yan yana getirildiğinde olası bir tehlikeye karşı her daim dikkatli olmanızda fayda var.

selkirk-rex-009.jpg


Selkirk Rex Kedisi Özellikleri

  • Selkirk Rex ABD’ye özgü bir kedi türüdür.
  • Kıvırcık tüy yapısı ilke adeta bir koyun görünümüne sahip olması ile ünlüdür.
  • Sevecen, nazik ve anlayışlı kişiliği ile herkesle iyi geçinebilmektedir.
  • Kıvırcık tüy yapısı ile doğan Selkirk Rex kedisi 10 ay içerisinde düzleşse de tekrarda bukleli bir görünüme kavuşmaktadır.
  • Oldukça yumuşak ve ipeksi bir tüy yapısına sahiptir.
  • Sevimli ve arsız oluşu ile bilinmektedir.
  • Son derece akıllı bir kedi türü olmasının yanı sıra etkileşimli oyunlar oynamaktan ve çevresini eğlendirmekten hoşlanmaktadır.
  • Eğlenceli kişiliği ile palyaço olarak bilinmektedir.
  • Ortalama yaşam süresi 15 yılı bulabilmektedir.
  • Selkirk Rex kedisi bazı kalıtsal hastalıklardan muzdariptir.
  • Köpeğe benzer hareketleri ile getir-götür oyunlarında oldukça başarılıdır.
  • Eğer bir Selkirk Rex kedisi sahiplenme kararı aldıysanız her daim kaliteli mama ile beslemeye ve rutin aşı uygulamaları yapmaya özen gösteriniz. Ayrıca kedinizin bazı kalıtsal hastalıklara karşı korunması için düzenli veteriner kontrolüne götürmeniz gerekecektir.

Önerilen İçerik: Kedi Türleri ve Özellikleri

NeOldu.com / Hayvansever

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.