Kıvrık Kulaklı İskoç Kedisi: Scottish Fold Özellikleri

Dünyanın en popüler kedi ırklarından İskoç asıllı kıvrık kulaklı Scottish Fold kedisi özellikleri, bakımı, kişiliği, beslenme ve genetik hastalıkları...
Kıvrık Kulaklı İskoç Kedisi: Scottish Fold Özellikleri

Scottish Fold tipik olarak tatlı, sakin, uysal, zeki, sadık ve eğitilebilir kedi cinsleri arasında yer alırken ailelerinin dikkatini çekmekten ve insanlarla arkadaşlık etmekten hoşlanan son derece sosyal kedi ırkların olup diğer talepkar kedi türlerine nazaran genellikle sessiz ve naziktirler.

Kendini Sevdirme⭐️⭐️⭐️⭐️
Oyun Kabiliyeti⭐️⭐️⭐️
Fiziksel Aktivite⭐️⭐️
Bakım İhtiyacı⭐️⭐️⭐️⭐️
Hayvanlarla İletişimi⭐️⭐️⭐️
Çocuklarla İletişimi⭐️⭐️⭐️⭐️
Dikkat Gereksinimi⭐️⭐️
Miyavlama⭐️⭐️
Sadıklık⭐️⭐️
Uysallık⭐️⭐️⭐️⭐️
Zeka⭐️⭐️⭐️⭐️
Bağımsızlık⭐️⭐️⭐️
Saldırganlık⭐️

Tarihi

Scottish Fold tarihi ilk olarak 1960’lı yılların başında William Ross adlı çobanın ahırda bulduğu Scottish Fold kedisi İran, Exotic Shorthair, American Shorthair ve Birman kedisinin çiftleştirilmesi ile gen havuzu genişletildiği bilinmektedir.

İlk kedinin adı Susie olarak adlandırıldığı ve atalarının kulakları aşağı doğru kıvrılmış olmasından dolayı bu şekilde devam ettiği söylenmektedir. Adından da anlaşıldığı gibi İngiltere’ye özgü olan bu ırk günümüzde dünyanın hemen her noktasında kedi severler tarafından ideal bir ev kedisi olma özelliği taşımaktadır. 

Fiziksel Özellikleri

Scottish Fold, kıvırcık ve büyük kulakları, parlak gözleri ile benzersiz bir görünüme sahiptir. Dünyanın en popüler kedi ırklarının başını çeken bu sevimli dostumuz aşağı bakan kulak şekli ile diğer türlerden kolayca ayırt edilebilmektedir. Tüm dünyada hızla yayılan bu tür sevimli ve tatlı görünümü ile görenleri kendine hayran bırakmaktadır.

Scottish Fold Özellikleri

Uzunluk60-80 cm
Ağırlık5-8 kg
KarakterUyumlu, Sakin, Cana Yakın
Kuyruk YapısıKısa-İnce
Yaşam Süresi8-15 yıl
Tüy YapısıSık, Kısa, İpeksi
Tüy DökmeOrta
Tüy UzunluğuOrta-Uzun
Kulak YapısıKatlı Kulak (Genetik)
KökenBirleşik Krallık
Göz RengiMavi, Yeşil, Altın
DesenTekir, Bağa, Patiska
RenkKahverengi, gri, siyah, krem, beyaz

Scottish Fold özellikleri arasında;

  • Dünyanın en popüler kedi ırklarının başında gelmektedir.
  • Diğer kedilerden ayrılan en büyük özelliği kıvrık kulakları ve parlak gözlerdir.
  • Scottish Fold kedisi tüy rengi hemen her ton ve desende görülebilmektedir.
  • Oldukça uysal ve nazik bir ırk olmasından dolayı bir hayli sessizdir.
  • Konfor ve rahatlığa önem veren Scottish Fold kedisi saatlerce evin bir köşesinde uyuyabilmektedir.
  • Arka ayaklarının üzerine çökerek dakikalarca durması ile ünlüdür.
  • Diğer evcil hayvanlar ile bir hayli iyi geçinmektedir.
  • Ortalama yaşam süresi 15 yılı bulabilmektedir.
  • Yavru Scottish Fold kedisi bazı kalıtsal hastalıklardan muzdariptir.
  • Çevresine oldukça ilgili olan kişiliği her daim sevilmek ve kucakta olmaktan hoşlandığını göstermektedir.

Kişiliği

Scottish Fold kişiliği ile diğer kedi türleri gibi rutin bir hayattan hoşlanmaktadır. Özellikle günün aynı saatinde beslenmek, oyun oynamak ve uyumak onun için oldukça önemlidir. Saf olması ile bilinen bu tür insanların peşine takılmaktan ve nereye giderseniz peşinizden gelme konusunda bir hayli kararlıdır.

Sahibini de ev içerisinde odadan odaya takip ettiği söylenmektedir. Ayrıca akıllı ve zeki yapısı sayesinde yeni şeyler öğrenme konusunda oldukça hızlı olduğu da bilinmektedir.

Scottish Fold kedisinin yaptığı en iyi şeylerden bir tanesi arka bacaklarının üzerine oturarak dakikalarca etrafı izlemesi olacaktır. Oldukça tatlı hareketler sergilemekten asla vazgeçmeyen bu sevimli dostumuz akan muslukların başından da ayrılmamaktadır.

Kişiliği her daim adeta bir bebeği andıran Scottish Fold kedisi yalnız bırakılmaktan asla mutlu olmamaktadır. Bu yüzden her daim yanında birinin bulunması oldukça önemlidir.

Görünümü

Scottish Fold görünümü doğal bir mutasyon sonucunda meydana gelmesi ile beraberinde onu diğer kedilerden ayıran en belirgin özelliği kıvrılmış kulakları olmaktadır. Oldukça sevimli bir görünüm katan kulak yapısı ile beraberinde adeta yuvarlak kafası her açıdan çekici görünmesini sağlamaktadır.

Diğer türlerden ayıran başka bir özelliği ise yuvarlak ve geniş gözleri diyebiliriz. Uzun yada kısa tüy yapısında görülebilen Scottish Fold kedisinin bazılarında dik kulakta görülebilmektedir.

Tüy rengine bağlı olarak şekillenen göz rengi şaşkın ve tatlı görünmesine katkıda bulunmaktadır. Tüy yapısı ise oldukça yumuşak, ipeksi ve pelüş görünümüne sahiptir. Bir çok farklı renk ve desende görülebilen tüy yapısı ile Scottish Fold kedisi adeta sevimlilik abidesi diyebiliriz.

Beslenme

Scottish Fold beslenmesi kedisi sağlıklı ve uzun ömürlü bir yaşam sürmesi için titiz bir bakım uygulaması gerektirmektedir. Her daim kaliteli kedi maması ve uygun çevre koşullarının sağlanması Scottish Fold kedisinin sağlıklı bir yaşam sürmesine katkı sağlamaktadır.

Özellikle ölü tüylerden kolayca kurtulması için haftada birkaç defa taranması gerekmektedir. Ayrıca ılık bir banyo da bu sevimli dostumuzun rahatlamasına yardımcı olacaktır.

Bakımı

Scottish Fold kedisi bakımı uygulamalarında düzenli diş fırçalanması ağız içerisinde oluşabilecek enfeksiyonlara karşı en etkili çözüm olacaktır. Günde bir defa kedinizin dişini fırçalamanız yeterlidir. Ayrıca kulaklarını nemli ve yumuşak bir bez yardımı ile haftada bir defa silmeniz kulak sağlığı için önemlidir.

Beraberinde kedinizin size ve çevresine zarar vermemesi için tırnaklarını rutin olarak kesmeniz de fayda var. Bu işlem için kedi tırmığı kullanarak doğal yollar ile kolayca kırılmasına yardımcı olabilirsiniz.

Sağlık Durumu

Scottish Fold kedisi düzenli beslenme ve uygun çevre koşullarının sağlanması durumunda ortalama yaşam beklentisi 12 ile 15 yıl arasında değişiklik göstermektedir. Tür görünümü itibari ile bir hayli sağlıklı bilinse de bazı kalıtsal hastalıklardan muzdarip olabilmektedir. Özellikle Scottish Fold kedisinde rastlanan kalıtsal sorunlar;

  • Eklem hastalıkları
  • Böbrek hastalıkları

Kedinizin her daim sağlıklı ve uzun ömürlü yaşaması için bakım uygulamalarını düzenli olarak gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Özellikle beslenme konusunda hassas olmanızda fayda var. Scottish Fold kedisinin damak lezzetine uygun birbirinden farklı tahıllı, tavuklu, sebzeli, etli, balıklı, meyveli ve sebzeli kaliteli kuru ve yaş mama tercih edebilirsiniz.

Ayrıca bağışıklık sisteminin her daim güçlü kalması için rutin aşı uygulamalarını ihmal etmeyiniz. Ülkemizde belli bir ücret karşılığında satışa sunulan Scottish Fold Fiyatları, ortalama 2.000 ile 3.000 TL arasında değişiklik göstermektedir. Biz hayvanseverler olarak yavru scottish fold sahiplenme önerisinde bulunuyoruz.

Çocuklar ve Evcil Hayvanlarla İletişimi

Scottish Fold çocuklar ve evcil hayvanlarla iletişimi doğası gereği sakin ve nazik tavırları ile ön plana çıkmaktadır. Genellikle mıy mıy davranmaktan büyük zevk alsa da etkileşimli oyunlarda bir hayli başarılı olduğu görülmektedir. Bir kağıt parçasının peşine takılıp saatlerce yuvarlanmaktan büyük zevk aldığı söylenebilir.

Bir hayli zararsız olarak bilinen Scottish Fold kedisi çocuklar ile iyi geçinebilmektedir. Hatta sahiplerin küçük çocuklar ile dahi bir hayli iyi geçindiği onlara olabildiğince nazik davrandığı anlatılmaktadır. Bu yüzden Scottish Fold kedisi çocuklu aileler için en ideal kedi seçimi olabilir.

Tamamen evcil yapıya sahip Scottish Fold kedisi yatak üzerinde saatlerce dinlenen bu küçük dostumuz diğer evcil hayvanları da uzaktan izlemeye bayılmaktadır. Genellikle bir hayli savunmasız kişiliği ile diğer evciller ile bir araya getirildiğinde kedinize göz kulak olmanızda fayda var. Ancak yavruluktan beri aynı ortamda büyütülmesi durumunda kedi ve köpekler ile yakın dost olabilmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
En İyi Kedi MamasıEn İyi Kedi Kumu
En İyi Kedi MaltıEn İyi Kedi Tarağı
En İyi Diyet Kedi MamasıEn İyi Kedi Tasması
En İyi Yavru Kedi MamasıEn İyi Kedi Mama Kabı
En İyi Yaşlı Kedi MamasıEn İyi Kedi Tuvaleti
En İyi Konserve Kedi MamasıEn İyi Kedi Taşıma Çantası
En İyi Gurme Kedi MamasıEn İyi Kedi Tırmığı
En İyi Kısır Kedi MamasıEn İyi Kedi Yatağı

Scottish Fold hakkında sıkça sorulan sorular..

Scottish Fold; vücuttaki kıkırdağı etkileyen, kulakların "katlanmasına", başının önüne doğru öne ve aşağı doğru eğilmesine neden olan, doğal bir baskın gen mutasyonuna sahip bir evcil kedi cinsidir ve bu, kediye adeta baykuş görünümü kazandırır.

Scottish Fold özellikleri neler?

Kıvrık kulaklı Scottish Fold özelliklerine gelecek olursak; 60-80 cm uzunluğa, 5-8 kg ağırlığa, sakin ve cana yakın karaktere, kısa kuyruğa, 8-15 yıl yaşam süresine, ipeksi tüylere sahip Birleşik Krallık kökenli İskoç kedisidir.

  • Uzunluk: 60-80 cm
  • Ağırlık: 5-8 kg
  • Karakter: Sakin
  • Kuyruk: Kısa, İnce
  • Yaşam: 8-15 yıl
  • Tüy: İpeksi
  • Kulak: Kıvrık
  • Köken: Birleşik Krallık

Scottish Fold kedisi kaç TL?

Scottish Fold yavru kedi fiyatları 1.000-6.000 TL arasında değişiklik gösterse de hem bir evcil hayvan sahibi hem de bir hayvansever olarak hayvan satışının kesinlikle uygun olmadığını ve 14 Temmuz 2021 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren kanun dahilinde evcil hayvan satışları pet shoplarda yasaklanmıştır.

Scottish Fold kedilerin özellikleri nelerdir?

Scottish Fold kedilerin özellikleri arasında; kıvrık kulaklar ve tipik tatlı görünümünün yanı sıra uysallığı, güçlü iletişimi, zekası, sessiz, nazik, çocuklar ve diğer evcil hayvanlarla dostluğu ön plana çıkarken son derece insan canlısı kedi cinsleri arasında yer alıyor.

Scottish Fold acı çeker mi?

Scottish Fold kedi ırkı; kuyruk, ayak bilekleri ve dizlerin kaynaşmasına neden olabilen değişken derecelerde ağrılı dejeneratif eklem hastalığından muzdariptir. Bu durum, klinik olarak hareket etme isteksizliği, anormal duruş ve yürüyüş, topallık ve ilerleyen süre zarfında uzuvlarda sağlık problemleri olarak ortaya çıkabilir.

Scottish kedi tüy döker mi?

Scottish Fold kedisinin tüy dökmesine gelecek olursak bu ırk çoğunlukla ilkbahar ve sonbaharda ağır dökülmeler gösterirken yıl boyunca daha hafif dökülmelerle sıklıkla tımar gerektiren çok tüy döken kediler arasında yer alıyor. 

Scottish kendini sevdirir mi?

Yapısı gereği son derece nazik ve sessiz olan Scottish Fold kedi ırkı, ailesi ve diğer bireyler tarafından kendinin sevilmesine çoğunlukla izin veren çocuk canlısı kedi cinsleri arasında yer alıyor. 

Scottish Fold yalnız kalabilir mi?

Genel olarak hiçbir kedi ırkı evde saatlerce yalnız bırakılmamalıdır ve beraberinde Scottish Fold gibi bazı kedi ırkları kısa süreliğinede olsa yalnız bırakılamaz çünkü depresif, huysuz ve hatta hasta olabilirler.

Scottish bakımı zor mu?

Scottish Fold bakımına gelecek olursak diğer birçok kedi ırkı gibi bu türünde düzenli olarak tırnaklarının kesilmesi, tüylerinin taranması, belirli aralıklarla yıkanması ve  sıcak yaz günlerinde kedi tıraşı olması gerekmektedir. 

Scottish kedi nasıl eğitilir?

Scottish Fold kedi eğitimine gelecek olursak bu tür oldukça zekidir ve temel numaralar yapmak için kolayca eğitilebilirler. Böylelikle hem aile bireyleri hem çocuklar hem de diğer kedi ve köpeklerle dostça geçinebilirler.

Scottish kediler üşür mü?

Çoğu kedi türü gibi İskoç asıllı bu sevimli Scottish Fold kedileri soğuğun üstesinden gelmek için iyi donanımlı uzun tüylere sahip olmalarından dolayı herhangi bir sağlık problemi ve aşırı kısa tüyleri olmadığı sürece soğuk havalara dayanıklı bir yapıdadır.  

Scottish Fold kedi yıkanır mı?

Scottish Fold kedi ırkı hemen hemen birçok kedi cinsinde olduğu gibi suyu çok sevmeseler de belirli aralıklarla evcil hayvana zarar vermeyen kozmetik ürünler kullanılarak sıcak yaz günlerinde petshop eşliğinde banyo yaptırılabilir. 

Scottish Fold neden miyavlar?

Scottish Fold kedisi diğer birçok kedi cinsinde olduğu gibi acıktığında, tuvalet ihtiyacı geldiğinde, oyun oynamak istediğinde, herhangi bir sağlık sorunu olduğunda ya da canı istediğinde sebepsizce miyavlayabilir.

Scottish Fold dışarı çıkarılır mı?

Scottish Fold kedi ırkı kişiliği itibari ile son derece sosyal olmalarından dolayı ebeveyn eşliğinde sakin bir alanda dışarı çıkarılabileceği gibi evde yaşamalarından dolayı sokak hayvanları ve diğer evcillere karşı ürkek, korkmuş ve stresli olabileceklerinden son derece dikkat edilmelidir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
23 Yorum