Savannah Kedisi Bakımı ve Özellikleri                

Savannah kedisi ile ev arkadaşlığı yapmak istiyorsanız bu yazımız tam size göre! Savannah kedisi hakkında merak edilen tüm bilgilerin yer aldığı içeriğimize göz atabilirsiniz..
Savannah Kedisi Bakımı ve Özellikleri                

Savannah Kedisi Bakımı ve Özellikleri                

Savannah, harika deri yapısı ve enteresan bakışları ile oldukça zarif bir kedi türüdür. Afrika Servilerinden biraz küçük olan bu ırk vahşi kuzenlerine oldukça benzemektedir. Adeta küçük bir leoparı andıran benekli paltosu ile bu sevimli dostumuz yalnızca ABD’de değil dünyanın bir çok farklı noktasında ailelerin sevilen kedisi olmuştur. Ayrıca bir hayli değerli sayılan bu ırk dünyanın en pahalı kedileri arasında bulunmaktadır.

İlk olarak 1980’li yıllarda yerli bir kedinin Afrika Servali ile çiftleşmesi sonucunda meydana çıktığı söylenen Savannah kedisi, çiftleşme sonucu F1 kuşağı olarak adlandırılmaktadır. Her iki ana ırkın sonraki süreçte Joyce Sroufe adında kedi üreticisi tarafından çiftleştirilmesi ile yeni Savannah kedileri dünyaya gelmiş ve hızla artış göstermiştir. 2012 yılında vahşi görünümlerinin arkasında yatan sevecen kişiliği ile Savannah kedisi şampiyonluk ödülüne layık görülmüştür.   

savannah.jpg


Savannah Kedisi Kişiliği

Savannah kedisi genellikle rutin bir hayattan hoşlandığı söylenmektedir. Ev düzeninin hep aynı kalması düzenli mama saatlerinin konulması ve uyku saatlerinin belirlenmesi onun ilk öncülüğü olacaktır. Beraberinde Savannah kedisi harika kişiliği ile bilinmektedir. Adeta bir köpeği andıran hareketleri ile son derece meraklı bir yapıya sahiptir. Çevresinde olup biten her durumun içerisinde olmak isteyecektir. Kucak kedisi olmasa da sahibi ile oldukça güçlü bağlar kurabilen Savannah kedisi kendisine ilgi gösterilmesine adeta bayılmaktadır.

Diğer bir çok kedi ırkından farklı olarak Savannah kedisi su ile oynamaktan büyük zevk almaktadır. Musluk kenarlarında saatlerce vakit geçirebildiği söylenen bu tür dolu bir küvetin içine atlamaktan da asla korkmamaktadır. Ayrıca markete, alışverişe yada herhangi bir yürüyüşe çıktığınızda Savannah kedisini tasma ile yanınızda dolaştırabilirsiniz. Yapısı gereği doğa ile oldukça iç içe olduğu söylenmektedir.

savannah-001.jpg


Savannah Kedisi Görünümü

Eşsiz görünümü ile kendine aşık eden duruşa sahip Savannah kedisi dik kulak yapısı ile vahşi bir görünüme sahiptir. Oldukça gururlu ve zarif bir ırk olan bu türün diğer kedi ırklarından ayrılan en belirgin özelliği leoparı andıran benekli tüy yapısı olmaktadır. Kaslı ve atletik bir vücut görünümüne sahip olan Savannah kedisi oldukça güçlü olması ile de bilinmektedir.

Göz rengi hemen her renkte olabilen Savannah kedisi tüy yapısına bağlı olmaması ile beraberinde siyah, kahve-siyah, benekli tekir, siyah-gümüş benekli ve siyah-duman tonlarında görülmektedir. Tüy yapısı oldukça sert olsa da üst kısımları bir hayli yumuşak bir yapıya sahiptir.

savannah-002.jpg


Savannah Kedisi Bakımı

Savannah kedisi sağlıklı ve uzun ömürlü bir yaşam sürmesi için titiz bir bakım uygulaması gerektirmektedir. Her daim kaliteli kedi maması ve uygun çevre koşullarının sağlanması Savannah kedisinin sağlıklı bir yaşam sürmesine katkı sağlamaktadır. Özellikle ölü tüylerden kolayca kurtulması için haftada birkaç defa taranması gerekmektedir. Ayrıca ılık bir banyo da bu sevimli dostumuzun rahatlamasına yardımcı olacaktır.

Savannah kedisi bakım uygulamalarında düzenli diş fırçalanması ağız içerisinde oluşabilecek enfeksiyonlara karşı en etkili çözüm olacaktır. Günde bir defa kedinizin dişini fırçalamanız yeterlidir. Ayrıca kulaklarını nemli ve yumuşak bir bez yardımı ile haftada bir defa silmeniz kulak sağlığı için önemlidir. Beraberinde kedinizin size ve çevresine zarar vermemesi için tırnaklarını rutin olarak kesmeniz de fayda var. Bu işlem için kedi tırmığı kullanarak doğal yollar ile kolayca kırılmasına yardımcı olabilirsiniz.

savannah-003.jpg


Savannah Kedisi Sağlık Durumu

Savannah kedisi oldukça sağlıklı bir tür olarak bilinmektedir. Kaliteli beslenme ve uygun çevre koşullarının sağlanması durumunda ortalama yaşam süresi 17 ile 20 yıl arasında değişiklik göstermektedir. Dünyanın en uzun ömürlü kedi türleri arasında yer almaktadır. Herhangi bir kalıtsal hastalığı bilinmese de bazı Savannah kedilerinde piruvat kinaz eksikliğine karşı test yapılmalıdır.

Kedinizin her daim sağlıklı ve uzun ömürlü yaşaması için bakım uygulamalarını düzenli olarak gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Özellikle beslenme konusunda hassas olmanızda fayda var. Savannah kedisinin damak lezzetine uygun birbirinden farklı tahıllı, tavuklu, sebzeli, etli, balıklı, meyveli ve sebzeli kaliteli kuru ve yaş mama tercih edebilirsiniz. Ayrıca bağışıklık sisteminin her daim güçlü kalması için rutin aşı uygulamalarını ihmal etmeyiniz.

savannah-004.jpg


Savannah Kedisi Çocuklar ve Evcil Hayvanlar İle İletişimi

Savannah kedisi oldukça yüksek enerjisi ile bir hayli akıllı bir kedi olarak bilinmektedir. Bir şeyler ile meşgul olmaktan her daim vazgeçmeyen bu tür çocuklar ile saatlerce oyun oynamaktan zevk almaktadır. Her daim kendisine nazik davranılmasını isteyen bu küçük dostumuz çocuklara karşı patisini kaldırmamayı tercih ettiği söylenmektedir. Ayrıca evinizin bahçeli olması durumunda çocuklar ile koşuşturmaktan onların karşısında ağaçtan ağaca zıplamaktan ve yerlerde yuvarlanmaktan kendini alıkoyamaz. Bu yönü Savannah kedisini çocuklu aileler için mükemmel bir seçim yapmaktadır.

Diğer evcil hayvanlar ile küçüklükten itibaren aynı ortamda büyütülmesi durumunda sıkı bir dostluk kurduğu söylenmektedir. Ancak Savannah kedisini yabancı bir evcil ile aynı ortama soktuğunuzda kontrollü davranmanız da fayda var. Doğası gereği sosyal olan bu tür küçük evciller ile uğraşabilir istemeden onlara zarar verebilir. Bu yüzden kuş vb. hayvanlar ile yan yana bırakmanız tehlikeli olacaktır.

savannah-006.jpg


Savannah Kedisi Özellikleri

  • Savannah kedisi adeta bir leoparı andıran kusursuz benekli bir kaplamaya sahiptir.
  • Dünyanın en pahalı kedi ırklarından bir tanesidir.
  • Vahşi görünümünün altında bir hayli nazik ve kibar bir kişiliğe sahiptir.
  • Savannah kedisi genellikle siyah, kahverengi-siyah, siyah-gümüş, benekli ve siyah-duman tonlarında tüy yapısına sahiptir.
  • Suyu aşırı derecede sevdiği ve dolu bir küvete atlaması ile ünlüdür.
  • Dünyanın en sağlıklı kedi ırkları arasında yer almaktadır.
  • Ortalama yaşam süresi 20 yılı bulabilmektedir.
  • Son derece akıllı bir kedi olan Savannah köpeğe benzer özellikler taşımaktadır.

Önerilen İçerik: Kedi Türleri ve Özellikleri

NeOldu.com / Hayvansever

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum