Mavi Rus Kedisi Bakımı ve Özellikleri  

Tüm özellikleri ile en iyi ev arkadaşınız Mavi Rus kedisi kişiliği, bakımı, görünümü, sağlık durumu, iletişimi ve tüm özellikleri hakkında merak edilenler
Mavi Rus Kedisi Bakımı ve Özellikleri  

Mavi Rus Kedisi Hakkında Merak Edilenler

Mavi Rus, parıltılı görünümü ve zarif vücut yapısı ile Rusya’ya özgü bir kedi türüdür. Kedi dünyasının düşünürleri olarak adlandırılan bu sevimli dostumuz muazzam tüy rengi ile tam zıt olan zümrüt yeşili gözlere sahiptir. Güleç suratı ile görenleri kendine hayran bırakan Mavi Rus kedisi orta boy kedi ırkları arasında yer almaktadır. Son derece zeki kişiliği ve insancıl doğası ile günümüzde ailelerin favori kedisi olma özelliğine sahiptir. Ayrıca bu tür en pahalı kedi ırklarından bir tanesidir.

İlk olarak Rus limanında ortaya çıkan bu tür, İngiltere başta olmak üzere bir çok farklı ülkenin yanında getirdiği kediler ile çiftleşmesi sonucunda ortaya çıktığı söylenmektedir. Ancak Mavi Rus kedisi Rus düğünlerined gelinlere armağan edilen bir kedi olduğu eski fotoğraflardan iddia edilmektedir. Yapılan araştırmalar neticesin türün İngiliz Blues, Blue Point ve modern Rus kedilerinin soyundan geldiğine inanılmaktadır. 1880 yılında Kristal Sarayın’da düzenlenen etkinlikte görücüye çıkan Mavi Rus kedisi hızla tüm dünyada geniş kitlelere yayılmayı başarmıştır.       


Kişiliği

mavi-rus-kedisi.jpg

Mavi Rus kedisi doğası gereği oldukça nazik bir kişiliğe sahiptir. Özellikle dişi türleri erkeklere göre oldukça sessiz bir yapıdadır. Aşırı derecede şefkatli oldukları da bilinmektedir. Bu da türün insanlar tarafından popüler bir ırk olmasına yetmektedir. Hoşgörüsü ile kendine büyüleyen Mavi Rus kedisi çocuklar ile iyi geçinebildiği gibi bebekler ile dahi oldukça sevecek hareketler sergilemektedir.

Diğer kedi türlerinde olduğu gibi rutin bir hayattan hoşlanan Mavi Rus kedisi ayrıca dışarıda vakit geçirmekten de zevk almaktadır. Alıştırmanız durumunda evinizin çevresinde hoşça vakit geçirebilen ender bir türdür. Ayrıca uyku saatleri dışında her daim bir şeyler ile meşgul olmak isteyen Mavi Rus kedisi için ona iyi bir dostluk yapacak evcil bir hayvan edinebilirsiniz. Türün bir diğer büyüleyici özelliği ise tanımadıkları insanlardan uzak durmasıdır. İlk önce karşısında ki kişiyi inceleme eğilimine giren Mavi Rus kedisi tehlike hissetmemesi durumunda sevecen kişiliğini göstermektedir. Ayrıca sahibi ile her daim vakit geçirmekte olan yapısı ile bilgisayar klavyelerinin başında bekleyen kedi olarak bilinmektedir.


Görünümü

mavi-rus-kedisi-002.jpg

Türün en belirgin özelliği olan yoğun ancak kısa tüy yapısı olmaktadır. Bir hayli parlak ve eşsiz görünüme sahip tüyleri ile oldukça kaslı bir vücut yapısına sahiptir. Kafa şekli adeta bir kama olan Mavi Rus kedisi yüzünden eksik etmediği gülüğü ile bir hayli sevimli bir görünümde olmaktadır. Elmacık kemikleri diğer kedi türlerine nazaran bir hayli çıkıntılı olup kemiksi bir surat yapısına sahiptir. Gözleri ise zümrüt yeşili tonlarında bademi andırmaktadır.

Büyük kulakları ile asil bir duruş sergilemekte olan Mavi Rus kedisi belirgin bıyıkları ile eşsiz bir duruşa sahiptir. İyi bir çeneye sahip olması kuvvetli ısırıkları yapabilmesine olanak sağlamaktadır. Orta boy kedi ırkları arasında yer alan Mavi Rus kedisine zarif bir görünüm katmakta olan tüy yapısı mavi, siyah ve beyaz tonlarında olmaktadır.


Bakımı

mavi-rus-kedisi-003.jpg

Mavi Rus kedisi sağlıklı ve uzun ömürlü bir yaşam sürmesi için titiz bir bakım uygulaması gerektirmektedir. Her daim kaliteli kedi maması ve uygun çevre koşullarının sağlanması Mavi Rus kedisinin sağlıklı bir yaşam sürmesine katkı sağlamaktadır. Özellikle ölü tüylerden kolayca kurtulması için haftada birkaç defa taranması gerekmektedir. Ayrıca ılık bir banyo da bu sevimli dostumuzun rahatlamasına yardımcı olacaktır.

Mavi Rus kedisi bakım uygulamalarında düzenli diş fırçalanması ağız içerisinde oluşabilecek enfeksiyonlara karşı en etkili çözüm olacaktır. Günde bir defa kedinizin dişini fırçalamanız yeterlidir. Ayrıca kulaklarını nemli ve yumuşak bir bez yardımı ile haftada bir defa silmeniz kulak sağlığı için önemlidir. Beraberinde kedinizin size ve çevresine zarar vermemesi için tırnaklarını rutin olarak kesmeniz de fayda var. Bu işlem için kedi tırmığı kullanarak doğal yollar ile kolayca kırılmasına yardımcı olabilirsiniz.


Sağlık Durumu

mavi-rus-kedisi-004.jpg

Dünyanın en sağlıklı kedileri arasında yer alan Mavi Rus kedisi, düzenli beslenme ve diyet uygulamaları ile ortalama yaşam süresi 15 ile 20 yıl arasında değişiklik göstermektedir. Yaşam süresi en uzun kedi ırkları arasında yer almaktadır. Ayrıca Mavi Rus kedisinin bilinen hiçbir kalıtsal hastalığı da bulunmamaktadır.

Kedinizin her daim sağlıklı ve uzun ömürlü yaşaması için bakım uygulamalarını düzenli olarak gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Özellikle beslenme konusunda hassas olmanızda fayda var. Mavi Rus kedisinin damak lezzetine uygun birbirinden farklı tahıllı, tavuklu, sebzeli, etli, balıklı, meyveli ve sebzeli kaliteli kuru ve yaş mama tercih edebilirsiniz. Ayrıca bağışıklık sisteminin her daim güçlü kalması için rutin aşı uygulamalarını ihmal etmeyiniz.


Çocuklar ve Evcil Hayvanlar İle İletişimi

mavi-rus-kedisi-005.jpg​​​​​​​

Mavi Rus kedisi enerjik, zeki bir kedi olmasından dolayı çevresi ile iç içe olmaktan mutluluk duymaktadır. Her daim interaktif oyunlar ile meşgul edilmekten ve fırlatılan oyuncağı alma konusunda usta bir yapıya sahiptir. Böylelikle kendileri ile ilgilenilmesinde hoşlanan kişiliği çocuklar ile iyi geçinmesini sağlamaktadır. Her daim zararsız hareketleri ile bir hayli zarif davranışlar sergilemekte olan Mavi Rus kedisi çocuklu aileler için ideal bir ev kedisi olma özelliğine sahiptir.

Diğer evcil hayvanlar ile oldukça iyi geçinebilen Mavi Rus kedisi genellikle kedi ve köpekler ile daha iyi anlaşmaktadır. Ancak bazı hareketli evcillerden kendini korumak için istemsizce zarar verebilmektedir. Bu yüzden Mavi Rus kedisini bir diğer evcil ile aynı ortamda bulundurduğunuzda dikkatli olmanızda fayda var. Yetiştiriciler bu türün bebeklikten beri aynı evin içerisinde büyütülen diğer evciller ile kalıcı dostluk sağladığını söylemektedir.


Özellikleri

  • Mavi Rus kedisi zarif ve ince görünüme sahip orta boy kedi türüdür.
  • Diğer kedilerden ayrılan en büyük özelliği kusursuz tüy yapısı olmaktadır.
  • Göz rengi mavi olarak dünyana gelmektedir.
  • İnce kemik yapısı ve uzun bedeni ile ir hayli kaslı bir kedidir.
  • Mavi Rus kedisi genellikle mavi, siyah ve beyaz tüy tonları ile görülmektedir.
  • Son derece şefkatli, anlayışlı ve nazik bir kedi olma özelliğine sahiptir.
  • Yeni şeyler öğrenme konusunda usta kişiliği Mavi Rus kedisinin oldukça zeki olduğunu göstermektedir.
  • Dünyanın en sağlıklı kedi türleri arasında yer almaktadır.
  • Ortalama yaşam süresi 20 yılı geçebilmektedir.
  • Dünyanın en pahalı kedi ırkları arasında yer almaktadır.
  • Mavi Rus her daim zinde, güçlü ve sağlıklı kalması için yaşına uygun olarak aşılama işlemlerinin veteriner hekim kontrolünde düzenli olarak gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Ayrıca açık havaya çıkartacağınız kedinizin diğer hayvanlara karşı kendini koruyabilmesi için yıllık grip ve enteritin aşılarını ihmal etmeyiniz.
  • Ağız sağlığının korunması için Mavi Rus kedisinin dişlerinin günlük olarak fırçalanması önerilmektedir. Düzenli diş fırçalaması hem diş eti hem de ağız içerisinde oluşabilecek enfeksiyon riskini azalttığı söylenmektedir.
  • Eğer bir Mavi Rus kedisi sahiplenmeye karar verdiyseniz her daim kaliteli mama, uygun ortam ve rutin aşı uygulamalarını ihmal etmemeniz gerekmektedir.

Önerilen İçerik: Kedi Türleri ve Özellikleri

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
10 Yorum